Szép

Ha nem akarsz többnek látszani a korodnál: mindent a korodhoz illő kozmetikumokról!

„Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz” – állította Coco Chanel. A huszadik század stílusvezérének szavai örökérvényűek, és egy nagyon fontos életszemléletet tárnak elénk: már fiatalságunk első éveiben érdemes odafigyelnünk magunkra, és egy jó szépségápolási rutint mindennapjaink részévé tenni. Korosztályokra bontott kortalan tanácsainkkal segítenénk ebben!

KAMASZKOR: AZ ISMERKEDÉS 

Ma már a legtöbb tinédzser kozmetikai termékek garmadáját használja teste minden pontjára, azonban sajnos csak nagyon kevés az olyan tudatos bőrápoló közöttük, aki tisztában van adottságaival, problémáival és ezek orvoslásának helyes módszereivel.

A felnőtté válás küszöbén az egyik legfontosabb teendőnk, hogy megismerjük bőrünk tulajdonságait és képbe kerüljünk annak összetételével kapcsolatban. Akkor válasszunk napi arcápolási rutint, amikor már tudjuk, hogy száraz vagy zsíros, esetleg érzékeny a bőrünk, és csakis ezen ismeretek birtokában nyúljunk az első arctisztítóért. Ha bármilyen fennálló probléma indokolja, akkor jöhet egy kevés szérum, majd a megfelelő arckrém, ami bezárja a jótékony tápanyagokat a bőrbe.

A fiatal bőr számára fő cél a hidratálás. A jó hidratáló könnyed és komplex, felszívja a felesleges olajat, puhítja és táplálja a szárazabb részeket. Az édes mandulaolaj, a barackmagolaj, a búzavirágvíz és a kakaóvaj mind-mind tökéletes választásnak bizonyulhatnak életünk első szakaszában.

Az egyik legnagyobb veszélyt – ebben a korban is – a káros UV sugarak jelenthetik, ezért fontos a fényvédő használata. A reggeli hidratáló után nem árt egy jó minőségű, 30, de inkább 50 faktoros fényvédő az arcunkra, és a nyakunkról, illetve a dekoltázsról se feledkezzünk meg!

Ha nappalra sminkelünk, akkor este gondoskodnunk kell az extra tisztításról. Ebben segítségünkre lehet egy micellás vagy olajos sminklemosó. Azoknak, akik rendszeresen sminkelik magukat, érdemes számításba venniük a rendszeres bőrradírozást, ami segít eltávolítani a mélyen a pórusokban megülő szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket. Az esti tisztítás végén a fiataloknak sem árt egy könnyű éjszakai arcápoló, lehetőleg olyan, amely természetes összetevőket tartalmaz, könnyed és megfelel bőrük valós igényeinek.

Bár nagy divatja van, de ebben a korban még igazán felesleges szemránckrémet használni, ha mindenáron ragaszkodunk a szemkörnyék ápolásához, válasszunk inkább egy könnyed fluid vagy gél állagú krémet, amelyet kifejezetten erre a vékony bőrre ajánlanak a szakemberek. Az organikus szezámolaj nemcsak hidratálja, de vitaminokkal is ellátja bőrünket, a búzavirágvíz pedig eltünteti a szem alatti duzzanatokat.

HARMINCASOK: A CSODA ÉVEI

Mennyire csodás időszak egy nő életében! A legtöbben már megtaláltuk helyünket a világban, célokkal és kellő önismerettel rendelkezünk, és elkezdünk máshogy tekinteni önmagunkra. Mások a prioritások, mások az elképzelések és kissé megváltozik a fiatalon definiált szépség fogalma is. Megszokott arcápolási rutinunkat is át kell gondolnunk, hiszen számos környezeti változás zajlott körülöttünk az elmúlt évtizedben, és szervezetünk működése sem ugyanolyan már.

Bőrünk kollagéntermelése elkezdett csökkenni, sejtjeink lassabban újulnak meg, bőrünk kevésbé feszes. A bőrünkről való gondoskodás valamivel több energiát és odafigyelést igényel, komplexebb hatóanyagok alkalmazásával érdemes próbálkozni. A reggeleket továbbra is alapos arctisztítással kezdjük, majd egy bőrtípusunkhoz alkalmazkodó tonizálással folytassuk – ez segít összehúzni pórusainkat, egyben helyreállítja bőrünk pH-egyensúlyát is. Ha a tisztítással végeztünk, a peelingről se feledkezzünk meg! Utána vigyünk fel egy jól kiválasztott szérumot a bőrünkre, majd következhet a nappali krém. Teltebb, tápláló-hidratáló arckrémet válasszunk, ami segít felvenni a harcot a bőr öregedésének első jeleivel. Olyan termék mellett tegyük le voksunkat, ami megakadályozza az apró ráncok elmélyülését és feltölti a mikroráncokat, emellett táplálja és revitalizálja a bőrt. Jó választás lehet az esti kankalinolaj, ami antioxidánsokban igen gazdag, de a jojobaolaj is megfelelő erre a célra.

Most is, mint minden életkorban: a napvédelem kiemelten fontos, és érdemes legalább 30, de inkább 50 faktoros terméket választani. A szakemberek szerint harmincas éveinkben érdemes elkezdenünk a szemránckrémek használatát, amelyekből éjszakára egy testesebb fajtát is választhatunk. Érdemes olyan bio és organikus készítményeket keresnünk, amelyek ellazítják a szemkörnyéket, feltöltik a mikroráncokat és a szarkalábakat, segítik megelőzni elmélyülésüket. Ajánlom például az organikus akácmézga-készítmények kipróbálását, amelyek erős feszesítő és hidratáló hatással rendelkeznek!

Ebben az évtizedben a menstruáció, a terhesség vagy a stressz miatt megváltozott hormonháztartás nagymértékben hatással lesz bőrünkre. Gyakori a felnőttkori akne megjelenése, ami nagyjából minden ötödik 25 és 40 év közötti nőt érint. Kialakulhat addig nem megszokott pigmentáció, amelyet már a kezdetektől kezelnünk kell, így ilyen esetekben érdemes külön ezekre a problémákra célzott termékeket is beszereznünk. Egy éjszakai szárító paszta megfelelő választás lehet aknék helyi kezelésére.

A JAVA CSAK NEGYVEN UTÁN JÖN!

Negyvenes éveinkre jelentősen visszaesik bőrünk kollagén- és elasztintermelése, amit ráadásul az is nehezít, hogy a napfény felgyorsítja mindkét anyag lebomlását a bőrben. Ideje komolyan vennünk a bőrápolás írott szabályait. Itt szeretném leszögezni, hogy

a cél nem a ráncok eltüntetése. Ez egyrészt lehetetlen, másrészt  szükségtelen is,

a ráncok ugyanis életünk szerves részei, magukban hordozzák történetünket, ott van bennük minden boldog és nehéz pillanatunk. Megjelenésük és mélyülésük követi bölcsességünk kiteljesedését, és méltóságot, tiszteletet kölcsönöz az érett arcnak.

Negyvenes éveinken túl talán az lehet a legfőbb bőrápolási célunk, hogy a lehető legnagyobb egészségben és odafigyeléssel támogassuk bőrünket az előre vezető úton. Igyekeznünk kell megőrizni arcunk finom vonalait, puhaságát, ezért reggelente érdemes arctisztító gélek helyett arctisztító tejekre váltanunk. Egy édes mandulaolaj vagy egy organikus sheavajas arctej gyengéden tisztítja meg a bőrt az összes szennyeződéstől, amelyek megakadályozzák a bőrlégzést és irritálják a bőrt.

Szérumok közül érdemes olyat választanunk, amely egyrészt magas antioxidáns-tartalmú, másrészt kollagént is rejt magában, mivel bőrünk faggyútermelése visszaesik, ami azt is jelenti, hogy a külső szennyeződésekkel szemben is védtelenebbekké válunk. Ne feledkezzünk meg a hialuronsavról se, hiszen bőrünk természetes termelése a húszas éveinkhez képest a felére esik vissza. A hialuronsav a sejtek kohéziójának köszönhetően és a kollagénszintézis serkentésével mélyen hidratálja a bőrt, hosszantartó hidratáló és feszesítő hatásáról híres, sima és bársonyos érzetet kölcsönöz a bőrnek.

Bőrünk a negyvenes éveinkre – főképp ahogy csökken az ösztrogéntermelésünk – elkezd vékonyodni, ezért fontos, hogy két lépésben szabaduljunk meg a sminktől és a szennyeződésektől: először olajjal vagy olajos lemosóval, majd micellás vízzel töröljük át bőrünket, hogy megakadályozzuk a pórusok eldugulását. A micellás víz finoman távolítja el a sminket, gyengéden tisztítja az arcot és a szemkörnyéket. Tökéletes érzékeny, száraz bőrre is. Egy kellemes rózsavíz kiegyensúlyozza a bőr PH-értékét, a hamameliszvíz pedig gyulladáscsökkentő hatásáról és frissítő tulajdonságairól ismert.

Egy megfelelően kiválasztott éjszakai ráncfeltöltő krém kitűnően zárhatja a napunkat. Segít az öregedő arcbőrnek, hogy ismét sima, táplált és feszes legyen. Az organikus borágóolaj javítja a bőr szerkezetét, visszaadja rugalmasságát és elismert öregedésgátló hatással rendelkezik, kakaóvajjal keverve pedig egy igazán kivételes tápláló krémet kaphatunk.

MINDENKOR FONTOS

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy-egy tetsző csomagolás, jó reklám vagy ígéretes összetevő garancia arra, hogy a megfelelő készítményt választottuk. Ez a legnagyobb hazugság. Soha ne hagyjuk, hogy a külső ingerek, hangzatos ígéretek vagy akár csak személyes vágyaink befolyásoljanak minket a bőrünk ápolásával kapcsolatos döntéseink meghozatalában!

Bármely életkorban is vagyunk, mindig annak megfelelően járjunk el a termékek kiválasztásánál! A túl korán megkezdett és túl erős hatóanyag-tartalmú készítményekkel nemhogy nem használunk, kifejezetten ártunk bőrünk egészséges működésének. Felejtsük el húszévesen a szemránckrémet, és ne vegyük meg harmincas éveinkben az 50+ -os készítményeket! A hatás nem lesz nagyobb, maximum a placebo érvényesül.

Bőrünk tulajdonságait figyelembe véve válasszuk ki a használni kívánt termékeket, ellenőrizzük az összetevőket, és győződjünk meg róla, hogy a megfelelő hatásmechanizmust állítottuk össze. Ha nincs extra bőrproblémánk, nincs szükségünk szárító pasztákra – bármennyire is vonzó a termékkínálat. Ha bőrünk zsíros, ne vegyünk meg csak azért egy erősebb textúrájú krémet, mert jól néz ki a csomagolása vagy éppen az volt leakciózva!

Hozzunk ma jó döntéseket, hogy átlépve a következő x-en ne feddjük meg egykori önmagunkat.

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X