Szép

„A peeling mindennél fontosabb” – ilyen egy jó bőrápolási rutin a szakértő szerint

Reggel vagy este? Krém vagy maszk? Fizikai vagy kémia hatóanyag? Megannyi kérdésünk lehet, ugyanis a szépségápolás szövevényes ösvényein nem mindig egyértelmű, melyik út vezet el céljainkhoz. Takács Nóra szépségszakértő segítségével most összefoglaltuk, melyek azok az alapvető lépések, amelyeket nem éri meg elbliccelni. 

Régóta tudjuk, hogy tízmillió futballszakértő és pszichológus országa vagyunk. Persze túlzó az állítás, ahogyan a mögötte megbúvó feltételezés is, ám ahogyan máshol, úgy nálunk is akad elég hangadó, mindenhez (is) értő ember. Bár ritkábban kerül szóba, olykor egészen egyértelműen kiderül: a bőrápolás gurui is köztünk élnek. Sorozatosan olyan tévhitek szállnak fürdőszobáról fürdőszobára, amiket hallva egy valamirevaló kozmetikus kiszalad a világból.

Mégis sokszor kedveltebbek ezek az okoskodások, mint a józan szakértői hangok, mert utóbbiak ajánlásai olykor pénzt, energiát, fáradságot igényelnek részünkről.

A HELYES ALAPOK

„Nálunk nincs régre visszanyúló kultúrája a bőrápolásnak, és ezt a legtöbb kozmetikus tapasztalata alátámasztja. Magam is huszonéve dolgozom a szakmában, és még mindig azt látom, nem vagyunk tisztában az alapokkal” – mondja Takács Nóra, a Signora Szalon mesterkozmetikusa.

„Szinte minden bőrproblémás kliensem esetében azt tapasztalom, hogy a bőr felső szarurétege megvastagodott, és akár pattanások, akár ráncok képében jelentkeznek a panaszok, a gond ebből a vastagodásból fakad. Ennek persze megvan a maga oka: a bőrünk a pubertás kezdetéig – a lányoknál nagyjából 10-11, a fiúknál 12-13 éves korig – képes egy láthatatlan, fiziológiás hámlásra, vagyis megválik a felső rétegtől, ám a pubertás során elvész ez a képesség, a bőr vastagodni kezd, és életünk végéig vastagszik. Ha nem távolítjuk el ezt a megvastagodott, „rosszul működő” felső réteget, a bőrünk nem képes lélegezni, felszívóképessége, oxigénellátása, és az arc vérellátottsága sem lesz jó.

Ezért fontosabb mindennél a peeling, vagyis a rendszeres hámlasztás”

– kezdi az alapokkal Nóra.

Hozzáteszi: tévhit az, hogy hetente egyszer kell csak hámlasztani, ő a megfelelő termék kiválasztása után napi használatot javasol, vagyis az esti rutin részévé teszi a peelinget. „Az érzékeny bőrűeknek is ugyanezt szoktam javasolni, sőt számukra igazán fontos ez, ugyanis az „érzékeny bőr” nem egy típus, hanem egy állapot. Ha segítünk az arcnak tisztulni, az érzékenységet okozó problémák megszűnnek” – magyarázza.

ELSŐ LÉPÉS: OPTIMALIZÁLJUK A BŐR FELSZÍNI ÁLLAPOTÁT

Ahhoz, hogy bőrünk igazán szép legyen, egy jól működő napi arcápolási rutinra van szükségünk. Ez képes optimalizálni bőrünk állapotát, illetve felkészíteni azt a további „kenceficék” hatóanyagainak befogadására.

Egy jó esti rutin Nóra szerint ezekből a lépésekből áll:

  1. ha erős sminket viselünk, mossuk le (ha csak szolid a smink, ez a lépés kihagyható, az arctisztító elvégzi majd a munkát)
  2. Arctisztítás következhet a bőrnek megfelelő lemosóval: nagy pórusokhoz habzó, kis pórusokhoz tejalapú termékekkel. A tisztítót víz nélkül, az ujjunkkal kenjük fel. Öt percig hagyjuk állni, így a hatóanyagok valóban képesek kifejteni hatásukat. Ha letelt az idő, vizezzük fel a krémet, habosítsuk, majd további fél-egy percig dörzsöljük át az arcot. Eredményként bababőr-simaság várható.
  3. Este (és csak este!) ezután következhet a 3-5 perces peeling, a bőrünkhöz illő hámlasztóval. Ugyanúgy vizes kézzel dolgozzuk el ezt a bőrön, majd öblítsük le. Ne ijedjünk meg, ha az első néhány használatkor kipirosodik az arc – ez jót jelent: arra utal, megindult az erekben a keringés. A pirosság az éjszaka folyamán teljesen elmúlik.
    Kémiai és fizikai hámlasztók, sőt ezek kombinációi is léteznek. Míg előbbiek különböző hatóanyagok segítségével távolítják el a szükségtelen, megvastagodott bőrréteget, utóbbiak mechanikai alapon működnek.
  4. Ezután következhet a bőrnek megfelelő tonik, ami a bőr pH-értékét állítja helyre – bármilyen típusú – akár a savakkal dolgozó hámlasztás után is. A tonik nem azonos a tisztítóval, nem távolítja el a szennyeződéseket, tehát ezt csak tiszta bőrre vigyük fel, vattakorong segítségével!
  5. Ha a tonik is felszívódott, következhet a hidratálás. Amennyiben újonnan alakítjuk ki bőrápolási rutinunkat, elég egy tápláló, vagy hidratáló krémet beszereznünk, a maszkot, szérumot, szemránckrémet – tehát a mélyebb rétegekben dolgozó készítményeket – hagyjuk meg egy következő lépésnek.

Amennyiben a reggeli rutinban a peeling nem szerepel, akkor elengedhetetlen – télen és nyáron egyaránt! – fényvédő krém használata, minden esetben a hidratáló, tápláló krém, vagy hidratáló fluid után. Fényvédők közül is választhatunk kémiai vagy fizikai szert, igényeink szerint.

MÁSODIK LÉPÉS: MÉLYRÉTEGI KORREKCIÓ

Nóra szerint, amíg a fenti lépéseket nem építettük be a napi rutinba, és nem alkalmaztuk őket legalább 2-3 hétig, nincsen miért további kozmetikumokra költenünk, ugyanis azok nem tudják majd kifejteni igazi hatásukat. Kizárólag a tisztítással és ápolással megfelelően előkészített bőr képes hasznosítani a „mesterkozmetikumokban” található értékes hatóanyagokat.

Ezek a kozmetikumok – a szemránckrémek, maszkok és a különböző szérumok – mélyebb rétegekben dolgoznak, és ezeknek más és más helye van a helyes arcápolási rutinban.

  1. Maszk: az esti rutin része lehet, hidratálókrém után vagy helyett használva
  2. Szérumok: este ajánlott, a hidratáló használata előtt
  3. Szemkörnyékápoló: reggel és este a tisztított, finom peelinggel néhány hét alatt előkészített bőrön

A bőr állapota és szépsége túlnyomórészt a napi kezelések során dől el: ha a fentiek szerint ápoljuk, tisztítjuk az arcunkat, látványos eredményeket érhetünk el. Ehhez az is kell, hogy jó termékeket válasszunk, ugyanis a bolti termékek nagyon nagy többsége alacsony hatóanyag-tartalommal bír. Jó választás lehet a kiemelten magas (98%) koncentrációjú bio és organikus termékek használata, természetesen csak azután, hogy megvizsgáltuk, milyen hatóanyagokat tartalmaznak, és mekkora dózisban.

HARMADIK LÉPÉS: KÉNYEZTETŐ KEZELÉSEK

Ha a napi ápolás mellett extra törődésre vágynánk, érdemes kozmetikushoz fordulni. Ennek ciklikussága egyénenként változó, általában 4-6 hetenként ajánlott felkeresni a szépségszakértőket, akik akár már egy egy-másfél órás kezelés során is rendkívüli eredményeket érhetnek el. A szalonokban jellemzően jó hatóanyagokkal, hosszan dolgoznak a bőrön, aminek eredménye garantáltan meglátszik néhány hétig, a bőr állapota pedig folyamatosan és tartósan javulhat.

A cikk megjelenését a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

 

Már követem az oldalt

X