Eltévednél a történelemben, vagy felismered ’56 ikonikus helyszíneit? Kvízezz!

65 évvel ezelőtt pesti ifjak ezrei özönlötték el a jól ismert utcákat, hogy szabadságu(n)kért küzdjenek. Kvízünkkel most segíteni szeretnénk kicsit visszatérni hozzájuk, elgondolkodni életükről, bátorságukról. A képeken az ő lábuk nyomán kopó kövek, a vérükkel áztatott utak köszönnek vissza. Emlékezzünk rájuk, idézzük fel, merre jártak!

„A bűntudatot az előszobában tartom” – halld meg, mit mond rólad az otthonod

Minden egyes tárgy, amit birtoklunk, hatással van az életünkre. A csúnya műanyag viráglocsoló kannától a nagymama örökségéből maradt ezüst kiskanálig az összes holmi jelent valamit számunkra, oka van annak, hogy helyet adunk neki az otthonunkban – akkor is, ha ezt az okot mi magunk sem ismerjük. És ha már ott van az a tárgy, hatással van ránk – akkor is, ha ezt nem tudatosítjuk.

8 gondolat a 80 éve elhunyt Babits Mihálytól

80 éve, 1941. augusztus 4-én hunyt el az akkor 57 éves Babits Mihály, a magyar irodalom egyik legjelentősebb költője. Kiemelkedő műveltségére már kortársai felfigyeltek, tudós költőként tartották számon a Nyugat írói. Gondolatai, bölcsessége és természetesen mindezeknek formába öntése, fantasztikus verseinek sorozata ma is érvényessé, izgalmassá teszi őt. Szubjektív válogatásunkban 8 verséből kivett 8 gondolattal emlékezünk rá.

Öt ország, öt magyar édesanya tapasztalata: így segítenek külföldön a kismamáknak

Többnyire letűnt idők emléke már csak az, hogy az újszülött a „falu gyereke”, egy emberként segít a közösség az újdonsült szülőknek. Pláne megvalósíthatatlan ez a fajta segítségnyújtás egy világjárvány közepén, különösen, ha több ezer kilométer választja el a szülőpárt családjától. Évente több ezer magyar nő szül külföldön, és cikkünkben arra kerestük a választ, ők milyen segítségre számíthatnak lakóhelyükön. Riportunk.

„Az a 150 év nálunk a család szerves része” – interjú Auguszt-Arató Flórával
„Erőltetett menetben jutottunk el idáig” – mondja fáradt mosollyal Auguszt-Arató Flóra, a legújabb Auguszt cukrászda, a Geraldine teraszán ülve. Egy idegrendszert – és pénztárcákat – tépázó vírusos év után nyitott új egységet a 151 éves családi vállalkozás, nem is akármilyen helyen. Ennek alkalmából beszélgettünk az üzletvezetővel múltról, szerencsés véletlenről és az isteni áldásokról. Interjúnk.
Nyaralj a nyaralások előtt: tízpontos óda az előszezonról
Szerénytelenül kijelenthetem: évek óta az előszezoni nyaralás koronázatlan királynője vagyok. Mesteri szintre fejlesztettük, mikor, merre és hogyan utazzunk május végén, június elején, így mikor a legtöbben várják a nyarat, mi már nyaralunk. Mert ilyenkor már könnyen lehet, sőt, érdemes is utazni. Például ezért.
Száz év esküvői ruhái: így esküdtünk a múltban
Tánczos Anita egy különleges projektbe kezdett évekkel ezelőtt: szerette volna összegyűjteni, milyen ruhában házasodtak a magyarok 1920-1990 között. Mára kétezer ruhát és több mint kétezer család történetét megismerve kollégáival könyvet készítenek a múltról, ugyanis a ruhák sokkal többről árulkodnak, mint hinnénk.
Kvízezz! – Tévhitek a forradalomról
Petőfi, Pilvax, 12 pont, nyomdafoglalás, kokárda – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ikonikus karaktereiről, helyszíneiről és eseményeiről sokat hallottunk már életünk során. Ám az iskolában tanultak nemegyszer nem is fedik a valóságot! Ugyanis éppen a legismertebb események azok, ahol nagy tévedések között kóválygunk. Teszteld tudásod: te vajon tudod, valójában hogy néztek ki a március 15-ös események?