Öt ország, öt magyar édesanya tapasztalata: így segítenek külföldön a kismamáknak

Többnyire letűnt idők emléke már csak az, hogy az újszülött a „falu gyereke”, egy emberként segít a közösség az újdonsült szülőknek. Pláne megvalósíthatatlan ez a fajta segítségnyújtás egy világjárvány közepén, különösen, ha több ezer kilométer választja el a szülőpárt családjától. Évente több ezer magyar nő szül külföldön, és cikkünkben arra kerestük a választ, ők milyen segítségre számíthatnak lakóhelyükön. Riportunk.

„Az a 150 év nálunk a család szerves része” – interjú Auguszt-Arató Flórával
„Erőltetett menetben jutottunk el idáig” – mondja fáradt mosollyal Auguszt-Arató Flóra, a legújabb Auguszt cukrászda, a Geraldine teraszán ülve. Egy idegrendszert – és pénztárcákat – tépázó vírusos év után nyitott új egységet a 151 éves családi vállalkozás, nem is akármilyen helyen. Ennek alkalmából beszélgettünk az üzletvezetővel múltról, szerencsés véletlenről és az isteni áldásokról. Interjúnk.
Nyaralj a nyaralások előtt: tízpontos óda az előszezonról
Szerénytelenül kijelenthetem: évek óta az előszezoni nyaralás koronázatlan királynője vagyok. Mesteri szintre fejlesztettük, mikor, merre és hogyan utazzunk május végén, június elején, így mikor a legtöbben várják a nyarat, mi már nyaralunk. Mert ilyenkor már könnyen lehet, sőt, érdemes is utazni. Például ezért.
Száz év esküvői ruhái: így esküdtünk a múltban
Tánczos Anita egy különleges projektbe kezdett évekkel ezelőtt: szerette volna összegyűjteni, milyen ruhában házasodtak a magyarok 1920-1990 között. Mára kétezer ruhát és több mint kétezer család történetét megismerve kollégáival könyvet készítenek a múltról, ugyanis a ruhák sokkal többről árulkodnak, mint hinnénk.
Kvízezz! – Tévhitek a forradalomról
Petőfi, Pilvax, 12 pont, nyomdafoglalás, kokárda – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ikonikus karaktereiről, helyszíneiről és eseményeiről sokat hallottunk már életünk során. Ám az iskolában tanultak nemegyszer nem is fedik a valóságot! Ugyanis éppen a legismertebb események azok, ahol nagy tévedések között kóválygunk. Teszteld tudásod: te vajon tudod, valójában hogy néztek ki a március 15-ös események?
Egyház és szexuális zaklatás: évszázados eltusolás után jöhet a fordulat

„Bár eddig is már a pokol fele, Sőt több felénél, pappal van tele” – írta Petőfi 1844-ben. Többek között őt idézték a napokban, mikor az egyik egyházhoz köthető, fiatalkorúakat érintő szexuális zaklatási ügy áldozata nevét és arcát vállalva beszélt a sajtónak. Attila esete nyomán annak jártunk utána, miből fakad az egyház nem megfelelő viselkedése, igyekeznek-e változtatni a hibás rendszeren és vajon miért nem tudták eddig feloldani az évszázados rossz beidegződéseket.

A nők joga fontos, de a világ bonyolultabb annál, hogy csak azokra figyeljünk

Svájcban a nők éppen 50 éve, 1971. február 7-én kaptak választójogot – a nyugati demokráciák közül utolsóként, ezért ma különösen időszerű „hű”, „ha”, „jaj”-felkiáltásokkal sopánkodni, milyen világban élünk, éltünk. Aztán az ötvenéves évfordulón éppen a lengyel abortusztörvények elleni lázadástól hangos Európa.