Borbás Marcsi: A normalitás magáért beszél – interjúnk Marcsi Mesél az asztal című kiállításáról

A karácsony hagyományosan nem december végén, még csak nem is az advent elején kezdődik, hanem már nyáron, amikor az okos háziasszonyok és gondos házigazdák el-elpakolják az ünnepi asztalra valót – derül ki Borbás Marcsi Mesél az asztal című kiállításán, ami a téli ünnepkör hagyományos fogásait, rituáléit mutatja be a Budavári Palotanegyedben. Ide látogatva hamar ráébredhetünk: az ételeknél jóval több mindenről mesél az asztal, és azon keresztül Marcsi, aki évtizedes kutatómunkájának eredményét tárta most elénk. A kiállításról és az ott megidézett „rendes” életről beszélgettünk vele.

Szérumok, a bőrápolás fenegyerekei – mit és hogyan használjunk?

Idehaza is egyre több apró üvegcsével találkozunk a drogériák polcain. A címkéken szép ígéretek és ismeretlen szavak sorakoznak: anti aging, dermohacking, bőrfelszínfeltöltő hatás, csak hogy néhányat említsünk. Arról, hogy mit is jelentenek ezek, és hogy miért érdemes szérumokat beépíteni arcápolási rutinunkba, Dr. Sándor Nóra okleveles vegyészmérnököt, a Borbás Marcsi: Kertem termékcsalád fejlesztőjét kérdeztük.

„Székelyföldön jobban értik, hogy a mérték érték” – Egry Krisztián dokumentumfilmessel beszélgettünk

Taplász, mesemondó, szénégető – a felsorolást hosszan folytathatnánk, de álljunk meg itt, ugyanis az eltűnő mesterségek száma igen nagy. Változik a világ, az igényeink sem ugyanolyanok, mint egykor, így természetes, hogy nincs már szükség egy-egy szakmára. Ugyanakkor a régiek tudását, világlátását és bölcsességét nem szabad elveszni hagyni. Ezért is fantasztikus, hogy Egry Krisztián elsőfilmes dokumentumfilmesként a Mesterségek Memoárján dolgozik.

Ötezer éve zajlik itt az élet, de idén is kötelező felfedezni

Gyerekkorom telei a Balatonhoz kötnek: míg mások nyáron mentek a tóhoz, mi télen vettük be, többnyire azokban a hetekben, amikor korcsolyázni lehetett rajta. Leggyakrabban Paloznakon szálltunk meg, és ha tehetem, ma is megfordulok itt minden évben. Bár a település napjainkban ugyanolyan hangulatos, mint egykor volt – és értéke éppen ebben rejlik –, más szempontból fejlődött: gasztronómiai és kulturális programokkal is szolgál.

A jóléti erkélyről nem tudjuk megmondani, hogy éljenek a nyomorban

Magyarország háromszáz legszegényebb településen több mint 310 ezer ember él, és ötezer újszülöttel gyarapodik a népesség évente. A nyomor ezeken a helyeken újratermeli önmagát: nehézsorsú szülők vállalnak sok gyereket, akik gyakorlatilag már fogantatásukkor hátrányos helyzetbe kerülnek. Itt nyújtana hathatós segítséget a Máltai Szeretetszolgálat az egyedi módszerével.

Másfél évszázada gyönyörű: építészeti programajánló Budapest 150. évfordulójára

Idén 150 éves fővárosunk, és ezt a Budapest100-nak köszönhetően méltó módon ünnepelhetjük. A május 11-14 között tartott programsorozat részleteibe előzetes bepillantást nyerhettünk, és ezek alapján bátran ajánljuk mindenkinek, hiszen ezúttal a város 150 éves épületeibe látogathatunk! Érdemes ezegyszer más szemmel nézni a városra, ami körülöttünk van.

„Hidat építenék a székely mester és a budapesti hivatalnok közé” – Legeza Márta kosárfonóval beszélgettünk

Miért kezd egy huszonéves, fővárosi lány fazekasságot majd kosárfonást tanulni, és mibe szeret bele, amikor hivatásául választja ezeket a mesterségeket? Vajon mit adhat egy-egy kosárfonó-tanfolyam, ami miatt multidolgozó, hivatalnok nők és férfiak tucatjai járnak ide hetente? Legeza Márta kosárfonó mesterrel többek között erről beszélgettünk.

„Az alapján választanak krémet legtöbben, ami a legkevésbé számít” – interjú Sándor Nóra kozmetikumfejlesztővel

Kell a bio, vagy elég a natúr? Vagy mindegy, hogy szintetikus-e egy kozmetikum, ha használ, de az is lehet, éppen azért működik, mert szintetikus anyagok vannak benne? És ha ilyen tudományos a szépségápolás, vajon mi alapján válasszunk magunknak krémet? Többek között ezekről a kérdésekről faggattuk Dr. Sándor Nóra okleveles vegyészmérnököt, Borbás Marcsi Kertem krémsorozatának társkészítőjét.