„Nála a munkában nem volt pardon” – Rátonyi Róbertre emlékeznek kollégái

„Jaj, cica, eszem azt a csöpp kis szád” meg ugye, „a lányok, a lányok angyalok”. Jól ismerjük ezeket a sorokat, amelyhez ikonikus dallamok is kapcsolódnak, és persze legtöbbünk fejében énekszó is, jobban mondva: Rátonyi Róbert hangja. Hiba lenne azonban csupán egy szerepe kapcsán emlékezni a kétszeres Jászai Mari-díjas színművészre. Sokszínűségét, istenadta tehetségét és életvidámságát is felidézi majd a Rátonyi Róbert Színház estje, amelyről a társulat vezetője, Teremi Trixi mesélt.

„Az esküvőbiznisz erősebb volt, mint a szerelem” – interjú a Magyar Menyasszonyokról

A nagymama százéves esküvői fátyla, esetleg viaszcsokra – sokféle kincs lapul egy-egy házban, szekrényben. Olyan ereklyék ezek, amelyek nekünk is fontosak, de a történelem és a kultúra kutatói is izgalomba jönnek, ha rájuk pillanthatnak. Ráadásul jó érzés ezekkel foglalkozni, szeretjük, ha megmutathatjuk az örökségünket, beszélhetünk őseink érdekes történetéről. Ezt használná ki a Magyar Nemzeti Múzeum sokakat megmozgató, közösségi adományozásra is épülő kiállítása, a Magyar Menyasszony. Simonovics Ildikóval, a projekt főkurátorával beszélgettünk.

„A család nem működik tűzhely és konyha nélkül!” – Tamáska Máté építészetszociológussal beszélgettünk

„A kockaház annak idején kifejezte a szomszédság erős kötelékeit. Most mindenki más házat épít, mint a szomszédja, ami mutatja, hogy a települések telkekre estek szét, a faluközösségek családokra” – mondja Tamáska Máté. A sokat kárhoztatott Kádár-kockákról, a társadalom alakulásáról és a modern ember vágyairól beszélgettünk az építészetszociológussal.

Új növényfajt fedeztek fel magyar kutatónők – De mi köze ennek a klímaváltozáshoz?

Nem mindennap találnak új növényfajokat nálunk nagyobb országokban sem. Nemrég azonban hivatalossá vált: egyedi, eddig sehol sem ismert borostyánt írtak le hazánkban a kutatók, amelynek részletesebb megismerésében most a lakosság segítéségét kérik. Prof. Dr. Höhn Mária, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára mesélt munkájukról.

 
„Most esélyt kapunk, hogy megnézzük, jó úton vagyunk-e” – Zila Péter református lelkipásztorral beszélgettünk

Már-már visszatérő eleme az elmúlt évek karácsonyainak, hogy megállapítjuk: nehéz ünnepünk van, nem olyan, mint szokott. Előbb a Covid, utóbb a háború és a gazdasági helyzet okán kerültünk szembe a bajokkal, és olykor a gondok miatt talán el is felejtkeztünk a lényegről: Megváltó született. Zila Péter református lelkésszel arról beszélgettünk, mit jelent ez 2022-ben, s mit tehetünk annak érdekében, hogy az ünnep most is, amennyire csak lehet, békés legyen.

Tippek ételszállításhoz, hogy ne a kocsi padlóján végezze a karácsonyi vacsora

Szitkozódás, csöpögő edények emelgetése, végül kutya elhelyezése a csomagtartóban – egy néhány évvel ezelőtti karácsonyom képei. Ugyanis jóadagnyi étel borult az autóba, és amikor teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nincs, ami menthető, apukám a kutyával takaríttatta ki a kocsit, mindannyiunk nagy örömére. Az eb jóllakott, mi pedig azóta is emlegetjük az esetet. Az idei utazásokra készülve pedig összeszedtem néhány tippet, hogy másnál ne csak a blökinek jussanak a legjobb falatok.

„A semmit is meg lehet osztani egymással” – Bedő Orsolyával beszélgettünk

Gyöngyi Krisztián Kiskunhalason nevelkedett, és onnan figyelt fel Afrika természetére és állataira. Végül évtizednyi nehézségek után azon kevesek egyike lett, aki vadőrnek tanulhatott, majd a fekete kontinensen orrszarvúkutatóként elhelyezkedhetett. Hat éven át dolgozott Malawiban, mígnem 2017-ben, 43 éves korában egy védence, Heródes halálosan megsebesítette. Krisztián felesége, Bedő Orsolya most Balogh Boglárkával írt könyvet férje életéről. Ennek apropóján beszélgettünk Orsival Afrikáról, környezetvédelemről, és arról, milyen lehet egy női sors, ha nem mindennapi férfit választunk párunknak.

Már követem az oldalt

X