Szép

Jótanácsok, hogy ne nézz ki úgy, mintha a saját nagymamád lennél

Az öregedés első jeleire talán még legyintünk. Nem is kell kétségbe esni, elég, ha odafigyelünk néhány hétköznapi apróságra, és lelassíthatjuk a folyamatot. Ám a megfelelő bőrápolás mellett létezik még egy-két trükk, amik segítségével fiatalabbnak nézhetünk ki a korunknál.

Az öregedés mindannyiunk életébe kéretlenül toppan be. Az első jeleivel talán még nem is foglalkozunk: nevetőráncok, egy-két ősz hajszál szegődik mellénk. Aztán ahogy telnek-múlnak az évek, remélhetőleg még időben észbe kapunk. Nem azért, hogy kétségbeesetten küzdjünk az öregedés ellen – hiszen az az élet velejárója –, inkább azért, hogy szépen öregedjünk. Mert egy-két, akár csak semmiségnek tűnő szépségápolási teendőre kell odafigyelnünk, és máris sokat tettünk fiatalságunk megőrzéséért.

Alapos alapkezelés

Nyáron a nap süti az arcunkat, télen a hideg csípi. Fújja a szél, izzadunk, a város pora lepi el arcunk, mire hazaérünk. Többek között ezek miatt is fontos, hogy mindennap alaposan letisztítsuk az arcbőrünket. Hidratáljuk, tápláljuk. Masszírozzuk. Használjunk olyan krémeket, amik a korunknak megfelelőek. Helyezzünk hangsúlyt a szemkörnyék ápolására. Az arcunk mindennapos kenegetése közben ne feledkezzünk meg a nyak és a dekoltázs hidratálásáról se, és ápoljuk rendszeresen az ajkainkat. Egy jó kézkrém is legyen mindig kéznél: a kézfejünk ugyanis olyan sokféle feladatnak és külső környezeti hatásnak van kitéve, hogy mindenképpen megérdemli a gondoskodást.

A szépségszakértő szerint a mindennapi bőrápolás alapvetően így kellene, hogy kinézzen esténként:

  1. ha erős sminket viselünk, mossuk le (ha csak szolid a smink, ez a lépés kihagyható, az arctisztító elvégzi majd a munkát)
  2. Arctisztítás következhet a bőrnek megfelelő lemosóval: nagy pórusokhoz habzó, kis pórusokhoz tejalapú termékekkel. A tisztítót víz nélkül, az ujjunkkal kenjük fel. Öt percig hagyjuk állni, így a hatóanyagok valóban képesek kifejteni hatásukat. Ha letelt az idő, vizezzük fel a krémet, habosítsuk, majd további fél-egy percig dörzsöljük át az arcot. Eredményként bababőr-simaság várható.
  3. Este (és csak este!) ezután következhet a 3-5 perces peeling, a bőrünkhöz illő hámlasztóval. Ugyanúgy vizes kézzel dolgozzuk el ezt a bőrön, majd öblítsük le. Ne ijedjünk meg, ha az első néhány használatkor kipirosodik az arc – ez jót jelent: arra utal, hogy megindult az erekben a keringés. A pirosság az éjszaka folyamán teljesen elmúlik.
    Kémiai és fizikai hámlasztók, sőt ezek kombinációi is léteznek. Míg előbbiek különböző hatóanyagok segítségével távolítják el a szükségtelen, megvastagodott bőrréteget, utóbbiak mechanikai alapon működnek.
  4. Ezután következhet a bőrnek megfelelő tonik, ami a bőr pH-értékét állítja helyre – bármilyen típusú – akár a savakkal dolgozó hámlasztás után is. A tonik nem azonos a tisztítóval, nem távolítja el a szennyeződéseket, tehát ezt csak tiszta bőrre vigyük fel, vattakorong segítségével!
  5. Ha a tonik is felszívódott, következhet a hidratálás. Amennyiben újonnan alakítjuk ki bőrápolási rutinunkat, elég egy tápláló, vagy hidratáló krémet beszereznünk, a maszkot, szérumot, szemránckrémet – tehát a mélyebb rétegekben dolgozó készítményeket – hagyjuk meg egy következő lépésnek.

Mindig legyen magas fényvédelemmel rendelkező krém a táskánkban, és ne kezdjük a napot úgy, hogy nem kenünk fel fényvédőt! A reggeli minimálrutin ugyanis így néz ki:

  1. lemosás (vízzel vagy lemosóval), 
  2. (szérumok – kihagyható)
  3. hidratálás 
  4. fényvédelem.

Bőrápoláson túl

Figyeljünk oda az étkezéseinkre. Amennyire lehet, kerüljük a cukrot és az egészségtelen ételeket. Együnk helyettük sok zöldséget (például brokkolit, spenótot, kelkáposztát, uborkát, sárgarépát, paradicsomot és édesburgonyát) és gyümölcsöt (például ananászt, görögdinnyét, narancsot, banánt és gránátalmát).

A görög joghurt, a zabpehely és a (mértékkel fogyasztott) diófélék is segítségünkre lehetnek

abban, hogy belülről fiatalítsuk a külsőnket. A C-vitamin mellett az A-, B-, E-, D- és K-vitamin segíthet abban, hogy a bőrünk sokáig ragyogó maradjon.

Kerüljük a stresszt, az alkoholt és a dohányzást. Igyunk sok-sok vizet, zöld teát és cukormentes gyümölcsleveket. A sport kiváló a méreganyagok eltüntetésében, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás pedig reggelre mindig szebbé varázsolja az embert.

Hajcihő, mert nem csak a bőröd öregedhet, öregíthet

A fiatal megjelenéshez nem elegendő, ha csak a bőrápolásra fordítunk gondot. A hajunkra is szánnunk kell időt és energiát. Ha a fodrász havonta egyszer megigazítja, az már egy jó dolog, de azért ne elégedjünk meg ennyivel. Kezdjük először azzal, hogy olyan hajszínt és frizurát választunk, ami megfelel a korunknak. Hiába ilyen, vagy olyan a hajunk húsz és harminc évesen, az nem biztos, hogy jó lesz negyven-, ötven- vagy hatvanéves kor felett. Nem kell nagy változtatásokra gondolni, de érdemes a fodrásszal egyeztetve olyan hajkoronát kialakítani, ami a személyiségünk mellett az éveink számának is megfelel. Egy rosszul megválasztott frizura éveket öregíthet a megjelenésünkön.

Ha hullik, töredezik, ritkul, száraz vagy bármi rendellenességet tapasztalunk, keressünk fel egy szakorvost, mert könnyen előfordulhat, hogy valamilyen szervi megbetegedés áll a háttérben, esetleg valamilyen vitaminhiány, amit a megfelelő étrenddel ellensúlyozhatunk. Ami jó a bőrnek, azért a hajunk is hálás lesz, de főleg olyan esszenciális tápanyagokra van szüksége, mint például a vas, a cink és a szelén, valamint az A-, D- és E-vitamin, a folsav, a biotin, egyes aminosavak és antioxidánsok. Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani (és megtenni a megfelelő lépéseket), hogy a

menopauza után a hajunk minőség, sűrűsége romolhat, és lassabban is nőhet.

Mérsékeljük az agresszívebb vegyszerek használatát fejtetőnkön is, törekedjünk a minél természetesebb megjelenésre. A rendszeres otthoni hajápolás mellett olykor bevethetünk egy hidratáló, vitalizáló pakolást – nemcsak gyorssegélynek, de otthoni, rendszeres öngondoskodásnak is felfoghatjuk ezt!

Fogas kérdés

Még ha nem is fűlik hozzá a fogunk, évente legalább egyszer (de jobb kétszer) keressük fel a fogorvosunkat akkor is, ha nincs különösebb panaszunk. A fogak egészségének megőrzése minden korosztály esetében létfontosságú.

Minél idősebbek vagyunk, annál gyakrabban fordulhat elő, hogy egy-egy fogat be kell tömni, ki kell húzni, pótlásra van szükség, talán nem is egyre. A rendezett, ápolt fogsor éveket fiatalíthat. Főleg, hogy

így bátran merünk nagyokat nevetni

és nem rejtegetjük a fogainkat, mert sárgás a színük, be kellene tömetni, hiányzik, pótlásra vár, és a többi. 

Nem olcsó mulatság a fogsor rendbetétele, de kérhetünk árajánlatot és részletfizetési lehetőséget. Ha egyszer belevágunk és a lehetőségeinkhez képest megtesszük a szükséges lépéseket, egy szép és ápolt fogsorral a szánkban garantáltan jobban érezzük majd magunkat.

A lélek tükre

A szemünk egészségére is fontos odafigyelni. A hunyorgás nem menő, a szemüveg annál inkább. Persze csak ha szükségünk van rá, bár idővel a legtöbbünk táskájában ott lapul egy olvasószemüveg. Törekedjünk arra, hogy valóban jól álljon az a szemüveg – és megfeleljen a korunknak, ne legyen se túl fiatalos, se túl vénasszonyos, vénemberes. 

Próbálgassuk a kereteket, ameddig csak jólesik, ha bizonytalanok vagyunk, menjünk vissza két nap múlva. Egy jó szemüveg öltöztet, és fiatalíthat is a megjelenésünkön. Olyan modellekkel is megnézhetjük az arcunkat, amiket túl soknak vagy túl merésznek gondolunk. Játsszunk a formákkal és a színekkel, sosem lehet tudni, hogy melyik lesz az igazi. Én például nem szerettem volna vastag fekete keretet, de az eladó javaslatára felpróbáltam egyet. Azonnal beleszerettem.

 

Már követem az oldalt

X