Szép

Illatos, kényeztető ápolószerek a konyhából cserepes ajkakra

Az év bármely időszakában előfordul, de télen még gyakrabban, hogy ajkunk kicserepesedik, esetleg ki is sebesedik. A baj orvoslásához azonban olykor elég néhány egyszerű otthoni praktika.

Bár azt hihetnénk, hogy az arcmaszk majd védelmet biztosít ajkainknak (is), de valójában annak hosszútávú viselése semmiképp nem használ. Sőt... 

Miért száradhat, cserepesedhet ki ajkunk bőre?

  • télen a túlzott hideg, valamint az erős szél miatt
  • a lakás (munkahely) száraz levegője miatt
  • nem megfelelő kozmetikumok használatától
  • tartós szájon át való légzéstől (Itt van összefüggés a maszkviselés és az extrém ajakszáradás között. A párás közeg túlságosan feláztatja, felpuhítja a bőrt, ami aztán megsérülhet)
  • rossz szokások, mint az ajak nyalogatása, rágása
  • túl keveset iszunk

És hogy mivel segíthetünk?

Bármennyire is hiszünk a készen kapott termékek hatékonyságában, tapasztalatból tudom, hogy a legtöbb konyhában kézközelben vannak azok az alapanyagok, amelyek segítségével pár nap alatt visszaszerezhetjük ajkaink üdeségét.

Ilyen például a méz, ami az ünnepek környékén egészen biztosan van a háztartásban. Én ugyan nem kísérletezhetek a mézzel, mert egy alkotóelemére érzékeny vagyok, de a saját gyerekeimnél többször kipróbáltam, és nagyon jó szerepelt. Sűrű textúrája elősegíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, valamint a benne található enzimek gyulladásgátló és -csökkentő hatása is közismert. Használatával egy lépésben oldhatjuk meg az ajakápolást, a hámlasztást, valamint a megfelelő ápolást.

De ha már hámlasztás, akkor ne feledkezzünk meg se a cukorról, se a sóról. Mindkettőt előszeretettel használja a házi kozmetika, de mindenképp óvatosan bánjunk ezekkel az alapanyagokkal! A só ugyanis kristályos szemcséi miatt alkalmas az ajak radírozására, de szárító hatása is ismert. Én éppen ezért inkább a cukorra szavazok, és arra is csak akkor, ha nem durva szemcsés cukorról van szó,

hanem valahol a kristály és a porcukor közötti finomra őrölt anyagról.

Én egy csapott kiskanál finom szemcsés cukrot keverek el egy kiskanál kókuszolajban, azzal dörzsölöm át, nagyon finom mozdulatokkal az ajkaim, ha kicserepesedtek. Tényleg nagyon óvatosan végezzük ezt a műveletet, hogy a radírozás alatt a megszáradt nagyobb bőrdarabkák ne „rántsák” magukkal, ne sértsék fel az ajak még tapadó hámrétegét.

Ha nincs otthon megfelelő cukor, akkor viszont egészen biztosan a már lefőzött kávé zaccát használom fel (fagyasztóban is mindig tartok egy-két kis tasakban zaccot), a frissen lefőzött, még illatos kávézaccot ha összekeverjük kókuszolajjal vagy valamilyen finom, hidegen sajtolt olajjal (akár sima étolajjal), akkor máris pompás, fillérekből előállítható ajakradírunk van!

Ha nem kávézunk és nincs zaccunk, akkor a darált mák is jól működik szintén bármilyen finom olajjal, de ha éppen a mák mellett mákolajunk is van otthon, akkor igazi nagyágyúra leltünk az ajakápolásban. A mák finom szemcséi gyengéden távolítják el az elhalt bőrdarabokat, a mákolaj pedig nemcsak puhítja az ajak finom bőrét, de lassan is szívódik fel, így sokáig megőrzi a pozitív hatást. Plusz haszon, hogy

intenzív gyulladáscsökkentő hatása révén megakadályozza az apró sebek elfertőződését.

Az imént felsorolt olajokon és mézen kívül is akad néhány igen hatékony fegyver az ajkak ápolásában. Ilyen például a banán, amely kevés olajjal vegyítve értékes vitaminokkal látja el a sérült ajkakat, vagy éppen az avokádó. Utóbbi esetben már maga a gyümölcs is nagyszerű, elég, ha villával összetörjük és egy mini pakolás formájában pár percig az ajkainkon hagyunk. Működik ugyanakkor olaj formában is az avokádó, és olyankor már nemcsak az ajkak rehabilitációjában, de a problémák megelőzésben is szerepet játszik: mindennapos használata elejét veheti az ajkak kicserepesedésének.

Minden jótékony hatású szer használata mellett azonban mindenképp kerüljük a mindennapos (naponta több órán át tartó) arcmaszk viselése alatt a mentoltartalmú ajakápolókat, a mentol ugyanis kellő szellőzés híján irritálhatja a bőrt és akár allergiás reakciókat is okozhat!

Nyitókép: Constantinos PanagopoulosUnsplash

Ajánljuk még:

BŐRÁPOLÁSTÓL EGÉSZEN AZ AJTÓNYIKORGÁSIG: A VAZELIN SZINTE MINDENRE JÓ, CSAK ÉPP AJAKÁPOLÁSRA NEM?
SMINKLABOR ODAHAZA: KÉSZÍTSD EL SAJÁT SZÍNPALETTÁD, ÉS ÓVD A BŐRÖDET!
ÍGY PRÓBÁLOM LEGYŐZNI A GENETIKÁT: ÖRÖKÖS HARCBAN A PUHA, FIATALOS KÉZBŐRÉRT

 

 

Már követem az oldalt

X