Szépségkisokos: Marokkó kincse, az argánolaj

Szép

Szépségkisokos: Marokkó kincse, az argánolaj

Az argánolajat okkal nevezik szépségelixírnek, ugyanis nemcsak a bőr- és hajápolásban van jelentős szerepe, hanem étrendkiegészítőként is érdemes használni! A shea vajhoz hasonlóan szintén egy fa terméséből nyerik ki, és Marokkó délnyugati részén található az a 820 ezer négyzetkilométeres terület, ahol a csodás argánfák találhatóak, és amit 1995-ben az UNESCO védett bioszféra-rezervátummá nyilvánított. 

MIT KELL TUDNI RÓLA?

Többféle módon nyerik ki az argándióból az értékes hatóanyagot, így ennek függvényében különböző felhasználási módjai vannak. Előszeretettel használják étkezési olajként, és a különleges összetevői miatt értékes kozmetikai alapanyagnak is számít elsősorban a problémás bőr és a különböző bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) kezelésében. Az utóbbira kizárólag a hidegen sajtolt, „szűz” olaj alkalmas!

Fontos tudni, hogy a tiszta argánolaj nem hagy maga után olajos réteget, így a bőr akadálytalanul be tudja szívja azt. Ezáltal nem tömíti el a pórusokat sem.

Amennyiben filmes réteget tapasztalsz a 100% argánolajos készítményed használata során, akkor argánolajat tartalmazó készítményt használsz,

ugyanis a különböző kémiai segédanyagok nélkül előállított természetes termék rendkívül drága és ritka!

HAJÁPOLÁSBAN

Nemcsak hajvégápolóként használható, hanem a korpás, száraz fejbőr kezelésére is kiváló. Ugyanis a benne található fitoszterinek, a szkvalén, a ferulasavak, az E-vitamin és a polifenol nemcsak visszaadják az igénybe vett, töredezett haj fényét és rugalmasságát, hanem erősítik, és táplálják is a hajgyökeret, amennyiben hajmosás után bemasszírozzuk a fejbőrbe, és fél órán keresztül rajta hagyjuk. Ettől csökkenni fog a hajhullás, gyorsabban is fog tőle nőni a haj. Hajtinktúraként is alkalmazható!

BŐRÁPOLÁSBAN

Az argánolaj jól alkalmazható különböző bőrproblémák esetén, ugyanis magas az E-vitamin-, a tokoferol- és a fitoszterol tartalma. Így a rendszeres, tiszta argánolaj vagy az argánolaj tartalmú termékek használatával lehet segíteni az ekcémás és pikkelysömörös panaszokon. Megakadályozza a viszketést, és a bőr további elvékonyodását, és nyugtatólag hat az irritált bőrre. Ezen kívül csökkenti a ráncokat és feszesíti is a bőrt.

A pattanásos vagy aknés bőrproblémák egyik csodaszere, ugyanis fertőtlenítő, a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt hatásos fegyvernek számít a tiszta argánolaj. Szerencsére már szuper szérumokat is lehet találni ezekre a célokra.

ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐKÉNT

Étrendkiegészítőként naponta 2-3 alkalommal javasolt egy teáskanálnyi argánolaj fogyasztása, ugyanis a többszörösen telítetlen zsírsavakon kívül a következő különleges hatóanyagok találhatóak benne: schottenol, spinasterol, flavonoidok, fenolsavak, polifenolsavak, fitoszterin és tokoferolok.

Az argánolaj étrendkiegészítőként:

  • Serkenti a vérellátást
  • Csökkenti a gyulladást a szervezetben
  • Megakadályozza a hisztamin-túltermelést.
  • Kedvezően hat szív- és érrendszeri betegségek, illetve a különböző anyagcsere- és autoimmun betegségek, reuma kezelésében is 
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Támogatja az immunrendszer egészséges működését
  • Lassítja a sejtek öregedési folyamatát
  • Stimulálja a sejtnövekedést és a sejtek megújulását (rákos, tumoros megbetegedéseknél kimutatták, de még folynak a kutatások ezzel kapcsolatban)

Ha tetszett ez a cikk, a CBD-olajról szóló írásunkat is érdemes lehet elolvasnod!

Ajánljuk még:

Levendula a szelfin túl: így használd főzéskor, sütéskor
Itt a nyár, egyre több helyen lilák a domboldalak – aki teheti, levendulaszüretre indul – vagy legalább egy szelfi erejéig elmerül a levendulásban. Joggal tart igényt e jeles növény a népszerűségre, hiszen szépséges, látványa is megnyugtató, gyógyhatása bizonyított, és a szépségápolásban, a kozmetikában is „jeleskedik”. Vannak, akik csupán „molyirtónak” tartják, mások a fűszerek közé, a konyhába is beviszik.