Egészség

Folyékony arany: használd a mézet arra, amire való

Ez az aranysárga, ragacsos folyadék nemcsak Micimackó egyik legkedvesebb étke, de az egészségünk, szépségünk egyik legértékesebb karbantartója is. Sokan nem tudják, hogy a méz gyógyereje nem csak közvetlenül elfogyasztva érvényesül, ezért következzen egy lista a folyékony arany méltatlanul elfeledett tulajdonságairól.

A méz varázserejével az egyiptomiak és a sumérok már évezredekkel ezelőtt is tisztában voltak, ezért fejet hajtottak a méhek szorgos munkája előtt. A méhészeti termékekkel való gyógyítás, az apiterápia azóta külön tudománnyá nőtte ki magát, a konyhán kívül is egyre népszerűbbé vált a ragacsos massza alkalmazása. Az értékes vitaminoknak (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin) és ásványi anyagoknak (kálium, nátrium, kalcium és magnézium) köszönhetően nemcsak teák és sütemények édesítésére kiváló, de duzzanatok enyhítésére és a kiszáradt bőrfelületek hidratálására, tisztítására is tökéletes.

  1. Szépítő elixír

A méz a bőr rugalmasságának egyik legnagyobb mecénása, maga Kleopátra is előszeretettel használta az aranymassza értékes hatóanyagait. A nyers méz selymessé teszi a bőrt, fokozza a ragyogást, megőrzi a hajszálakban található nedvességet és ápolja az elvékonyodott hajvégeket úgy, hogy vitaminokat juttat a hajszálakba. A méz korpa ellen is véd, valamint a méhviasz kicserepesedett ajkakat, érdes bőrfelületeket is ápolja.

  1. Csökkenti a gyulladást, fertőtlenít

A méz remek antioxidáns, rendszeres fogyasztása megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. A méhek által termelt inhibin enzimnek köszönhetően a méz kiváló gyulladáscsökkentő, nyugtatja az irritált, égett bőrfelületet.

Kissé savas pH-ja és propolisztartalma miatt pedig kiváló fertőtlenítőszer, a kisebb zúzódásokat, horzsolásokat is nyugodtan bekenhetjük vele.  
  1. Csillapítja a köhögést

Hígítva (egy dl langyos folyadékba egy kanál méz) a nyálkahártya betegségeire is tökéletes gyógyír. Az akácméz remek fertőtlenítő és köhögéscsillapító, egy-két kanálnyi méz elszopogatása és egy gerezd fokhagyma a meghűlés egyik leghatásosabb csodaszere, hiszen kiválóan tisztítja a légutakat, növeli az ellenálló képességét.

  1. Véd a magas vérnyomás ellen

Egyes tanulmányok szerint a méz és az almaecet kombinációja normalizálja a vérnyomást, remek segítségként szolgál a szív- és érrendszeri panaszok kezelésében.

Érdemes azonban figyelni, hiszen a méz értékes hatóanyagai, enzimei azonnal lebomlanak, ha tűzforró vízbe, teába, esetleg kávéba öntjük, így mindig figyeljünk arra, hogy langyos folyadékhoz adjuk hozzá!

/Forrás: itt és itt /

 Ajánljuk még:

VARÁZSCUKOR: TÖBB TUCAT GYÓGYNÖVÉNYT MEGETTEK A GYEREKEK, ÉS NEM IS TUDTAK RÓLA
AZ ÉLÉNKSÁRGA, FÉSZKES VIRÁGZATÚ GYÓGYÍR: EZ A KÖRÖMVIRÁG

 

 

Már követem az oldalt

X