Egészség

Az élénksárga, fészkes virágzatú gyógyír: ez a körömvirág

Július 22-től beléptünk az Oroszlán havába, a legerőteljesebb nyári szezonba, amikor a Nap még mindig magasan jár az égen. A természet színvilága szintén ezt tükrözi sárga színpompában, ekkor virágzik egybefüggő aranysárga tengerként a napraforgó és a körömvirág is, amely szintén boldogságot, vidámságot és vitalitást sugároz. Mind a látványt, mind pedig hatását tekintve.

Érdemes tehát nemcsak a színpompában elmerülni, hanem a növény áldásos hatásaiban is. A körömvirágot alkalmazzák krémekben, tinktúrákban, kenőcsökben és teaként is. Ha a kertünkben is megtalálható ez a fészkes virágzatú növény, akkor mindenképpen érdemes begyűjtenünk és hasznosítanunk. 

A szokásos júliusi, nyári családi programok egyike otthon minden nyáron a körömvirág begyűjtése. Az élénk, narancssárga színű virágfejeket intenzív napsütéses időben, éles késsel levágva halmozzuk egy nagy tálba, majd szétterítve gondosan szárítsuk a szabad levegőn rostán vagy hálón szétszórva. Ügyeljünk arra, hogy alaposan kiszáradjanak, ellenkező esetben ugyanis sajnos megpenészedhet és a kukában landolhat az értékes gyűjteményünk. 

A vitalitás titka: körömvirág!

A körömvirág remek gyógyír sebgyógyulásra, viszketésre, allergiás reakciókra, pattanásos bőr kezelésére és a hajhullás tüneteire is. A körömvirág tinktúrája külsőleg és belsőleg is alkalmazható, a megfázásos időszakban különösen hasznos torokfájás esetén öblögetésre és belső fogyasztásra is, hiszen csökkenti a gyulladást, fertőtlenít és nyugtat egyben. Szárított körömvirágból készített teafőzettel kombinálva pedig emésztést javító és gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el. Nyaranként egy héten keresztül alkalmazom a körömvirágtea-kúrát: minden nap 2-3 csészével elfogyasztva belőle azt éreztem, hogy valósággal életerővel tölt fel, sokkal energikusabban és vidámabban éreztem magam tőle.

Vészes hajhullás? A gyógyír: körömvirág

Három éve nagyon erőteljesen elkezdett hullani a hajam, és vészesen vékony volt a hajtömegem. Ennek persze voltak stressz- és táplálkozásbeli okai is. Próbáltam rá sokféle dolgot: tápláló sampont, hajbalzsamot, hajvitamin kapszulát, de a hajtömegem nem igazán akarta megerőltetni magát a dúsulás terén. Majd ezeken a gyógymódokon kívül minden egyes hajmosás előtt alaposan bekentem a fejbőröm körömvirág-tinktúrával, amit házilag készítettünk. Balzsamként pedig házi körömvirágkenőccsel tetéztem az ápolást. Kb. 1,5 hónap elteltével kezdtem észrevenni a „babahajakat” magamon, és még néhány hónap elteltével olyan „szöszös” lett a fejem, hogy párában, napsütésben úgy néztem ki, mint aki belenyúlt a 220-ba. Egy fél év elteltével, amikor már kellőképp megnőttek az új hajszálak és összefogtam a hajam, már éreztem, hogy vastagabb lett a copfom, csillogóbb lett a hajam, és erőteljesebbé váltak a hajszálaim is. 

Körömvirág-tinktúra házilag

A körömvirág tinktúra elkészítéséhez szükséges kb. 1 maréknyi frissen szedett körömvirág, amelyet fél liter vodkába gondosan belenyomkodunk, és levegőmentesen elzárunk. Hagyjuk így állni két hétig, időnként rázzuk össze, majd szűrjük le. Amennyiben a tiszta alkohol helyett házipálinka áll rendelkezésünkre, azt is hasznosíthatjuk, bár ebben az esetben a tinktúra színe a sárga helyett kissé zöldes árnyalatúvá válik és a keverék illata is intenzívebb lesz.

Körömvirágkenőcs házilag

Körömvirágkenőcs elkészítésénél kb. 3 evőkanálnyi felmelegített disznózsírhoz vagy kókuszzsírhoz adjunk 2-3 maréknyi körömvirágot (vagy ehelyett egy evőkanálnyi tinktúrát), alaposan keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni. A keveréket aztán felhasználhatjuk bőrkeményedések megpuhítására, kéz-és körömápolóként (már csak azért is, hogy hűek legyünk a körömvirág nevéhez), sérülések gyógyítására, allergiás reakciók esetén és hajbalzsamként is. 

Attól pedig nem kell tartani, hogy a „lefejezett” növények sokáig zölden árválkodnának: éppen a rendszeres nyári szedés indítja be a bőséges virágzást, így a növény az energiáit a többi fejlődő bimbóira koncentrálja, nem pedig a termésképződésre. A virágzási szezon végén pedig őrizzünk meg néhány fejet termésként, hogy a következő évre is biztosítsuk magunknak ezt a remek csodanövényt.

 

Ajánljuk még: 

EGY VIRÁG, AMIT A TUDÓSOKNAK SEM SIKERÜLT MEGÉRTENI – MINDENT A NAPRAFORGÓRÓL

NAGYANYÁINK MÓDJÁN: TERMÉSZETES HAJÁPOLÓK HÁZILAG

A LEGJOBB GYÓGYVIRÁG AGGODALOM ELLEN, ÉS MÉG FINOM IS – MINDENT A SÁSLILIOMRÓL

Sokkal több mint gyógytea – Mindent a kamilláról
A kamilla hallatán valamiféle betegség okán főzött kamillatea ugrik be a legtöbbeknek, pedig e kedves kis virág ennél többre is hivatott! Széleskörűen használható házi patikaszer, de szép és illatos a kertben, és akár finoman fűszerezhetünk is vele!

 

Már követem az oldalt

X