Kert

A legjobb gyógyvirág aggodalom ellen, és még finom is – Mindent a sásliliomról

A vidéki előkertek igénytelen, koranyáron sárgálló virágkelyhei a legtöbb helyen nem örvendenek különös figyelemnek. Viszont ha jobban körüljárjuk, kiderül, hogy ez a virág sokkal többre érdemes ennél!

A sásliliom (Hemerocallis) nevében ugyan liliom, de nem tartozik a liliomok nagy családjába. Kora tavasszal kihajt nagy, sásszerű, zöld lombozata, és különösebb öntözés nélkül is szépen növekszik. Amint beköszönt a melegebb idő, megjelennek karcsú, egyenes hajtásai, amelyeken kifejlődnek a bimbók. Ezek egymás után nyílnak, így a virágzás hetekig is eltarthat, ám egy-egy virág csupán egy napig él. Legtöbbször az égő narancssárga fajtákkal találkozunk – ezeket helytelenül tűzliliomnak is szokták szólítani. Vannak nemesített, hibrid változatok, ezek között van citromsárga, csíkos, krémsárga piros torokkal, sőt rózsaszín is.

 
Fotó: Rózsakunyhó

Ha elvirágzott, érdemes a növényt megszabadítani a száraz kórószáraktól, ám a nagy lombozat továbbra is ékessége lehet a kertnek, egész ősszel szép sárga foltként vonzza a szemet, csak a fagyok jöttével szomorodik el. Ha a tavaszi kerti munkák idején nekilátunk az elszáradt levelektől megtisztítani, gyönyörűen fogjuk látni a földből is kikandikáló, életerős, koloncos rizómáit. Ezekben tárolja a nedvességet és tápanyagot, biztosítva azt, hogy a legszárazabb időszakban is szépen pompázzon.

A Dunántúlon él egy citromsárga sásliliom, leginkább magaskórós társulásokban, lápréteken. Ezekben májusban gyönyörködhetünk, és

eszükbe ne jusson hazavinni, mert szigorúan védett, eszmei értéke 100 ezer forintra rúg.

A sásliliom a Távol-Keletről érkezett az öreg kontinensre, és itt jó termőhelyre talált. Őshazájában „az anya virágának” nevezik. A kínaiak úgy tartják, virága elűzi a bánatot, ezért a neve „az aggodalmat elűző fű” is. Ha a fiú messzire utazott a szülői háztól, sásliliomot ültettek a ház elé, ezzel segítve, hogy az édesanyja szívét ne eméssze el a bánat fia után. Amikor az én gyermekem ment el Kínába dolgozni, akkor még nem tudtam erről a hagyományról, bár az előkertben nálunk is ott virítottak a sásliliomok – és épp virágzásukra esett a távozás –, de most már tudom, akkor az én lelkem vigasztalására nyíltak.

A hagyományos kínai orvoslás a növény gyökerét és szárát is gyógynövényként tiszteli. Vérzéscsillapításra, egyes női bajok kezelésére ajánlja, de hólyagproblémák esetén is fontos szerepet kap. A sásliliom elősegíti az anyagcserét, lehűti a vért, enyhíti a test forróságát.

A sásliliom bimbója kitüntetett szerepet kapott a távol-keleti konyhákban.

Én az első sásliliombimbós receptet kedves vietnámi ismerősömtől kaptam, akivel akkor még kézzel-lábbal értettük meg egymást. A frissen szedett bimbók kevés gyömbérrel, fokhagymával hirtelen lepirítva, esetleg más, friss zöldségekkel társítva remek fogássá lényegülhetnek röpke percek alatt. Tálalás előtt néhány csepp jó minőségű szójaszósz adhatja meg a kellő pikantériát.

 
Fotó: Rózsakunyhó

A kinyílt virág, a „sárga virágzöldség” megtölthető – jómagam desszertekhez szoktam leginkább felhasználni. Csodásan mutat, amikor a tányér közepén ott mosolyog egy szépséges sásliliomkehely, benne mézes-levendulás kölesgolyóval, melyet a látvány és színek összhangja érdekében friss búzavirág-szirmokban forgattam meg. Ha nem fogy el azonnal, és megmarad estére, a virág úgy viselkedik, mint odakint: összecsukódik, és csukott desszertként várja a vacsorázni vágyókat.

Ha a virágokat szirmokra bontjuk, gyümölcs- és zöldségsalátákba komponálhatjuk őket, de szépen díszlenek desszerteken is. Ha rákaptunk kellemes ízére, télen sem kell nélkülöznünk, hiszen a jobb kínai élelmiszereket árusító boltokban szárított formában, „Gold Lilly” néven beszerezhetjük.

Fotók: Rózsakunyhó

Ajánljuk még:

Sokkal több mint gyógytea – Mindent a kamilláról
A kamilla hallatán valamiféle betegség okán főzött kamillatea ugrik be a legtöbbeknek, pedig e kedves kis virág ennél többre is hivatott! Széleskörűen használható házi patikaszer, de szép és illatos a kertben, és akár finoman fűszerezhetünk is vele!

 

Már követem az oldalt

X