Szép

Szépségkisokos: probiotikumok, az immunerősítő szépségkarbantartók

Azt nagy valószínűséggel eddig is tudtuk, hogy a kefir és a joghurtok természetes módon tartalmaznak probiotikumokat, és hogy antibiotikum szedése esetén is kötelező belőlük a megemelt mennyiség bevitele. Ők, a „jó baktériumok”, egyfajta szuperhősök, akik legyőzik a gonoszt. De hogy a szépségre milyen hatással vannak, azt sokan valószínűleg nem is tudják.

A szépségiparban a zero waste és a natúrkozmetikumok mellett a holisztikus szemléletmódnak is fontos szerepe van, illetve lesz, így már egyre több termékhez hozzáadják a probiotikumokat.

Ezek segítenek a vírusok és a baktériumok legyőzésében, valamint az optimális testsúly megőrzésében és a jobb közérzet fenntartásában is. Bőrünk az elsődleges – ha mondhatjuk így – „védelmi páncélunk”, amely első fronton érintkezik minden támadó hatással. A változó időjárási viszontagságokkal, a szennyezett levegővel, a kemény vízzel és minden olyan tényezővel, ami befolyással van a bőr pH-értékére. A probiotikumot tartalmazó kozmetikumok azonban helyreállítják a bőr mikroflóráját, és erősítik a védelmi rendszert.  

Milyen szerepük van a jó és a rossz baciknak?

A belső és a külső kölcsönhatásban állnak egymással, a nem megfelelő emésztés például sajnos szinte azonnal megmutatkozik a bőrünkön is. Elég csak egy elhúzódó hasmenéses időszakra gondolni, amikor ismerős lehet a kiszáradt bőr és a kicserepesedett ajkak megjelenése.

A táplálékkal is elfogyasztott káros baktériumok túlzott mennyisége bőrgyulladásokhoz, pattanásokhoz és akár elszíneződésekhez is vezethet.

Ha feszítettebb időszakom van, és nem figyelek oda annyira a táplálkozásomra (csak gyorsan letudom, hogy időt nyerjek), sem pedig az alvásomra, akkor azt rendszerint az arcbőröm sínyli meg. Így a külső bőrproblémákat egyrészt akár a táplálkozási és pihenési szokásaink megváltoztatásával is tudjuk orvosolni. Minek következtében helyreáll az egyensúly, úgy tisztul meg a bőrünk is. Ezt fedezte fel egyre több kozmetikai cég is, akik azt vallják, hogy az egészségesebb bőrhöz a jó baktériumokon át vezet az út.

A probiotikumok egyensúlyban tartják a bőrön természetes módon jelen lévő mikroorganizmusok összességét, így csökkentik a pattanások, az irritáció és a gyulladások megjelenését, miközben hatékonyan gátolják az öregedés kezdeti jeleit. A bőr védekezőképessége megnő, így hatékonyabban óv bennünket a káros környezeti hatásoktól.

Tehát ezek a „jó baktériumok” olyan anyagokat termelnek, amelyek képesek elpusztítani a rossz baktériumokat és ezáltal a velük járó kellemetlen tüneteket is. Az úgynevezett „mikrobiom” felelős a bőr védőmechanizmusának fenntartásáért, tehát a hidratálás és regenerálás mellett ez is egy rendkívül fontos feladat. Mióta felvettem a napi rutinlistámra a probiotikumos szépségápolók használatát és a napi egy natúrjoghurt elfogyasztását, számos pozitív hatást észlelek az arcbőrömön. Stresszesebb időszakban is sokkal kevésbé válik problémássá, a kezdetleges szarkalábak is halványultak és megfigyeltem az egészségesebb bőrtónust is.

Probiotikum vagy prebiotikum? Netán posztbiotikum?

Az emberek hajlamosak összekeverni a két fogalmat, viszont az igazság az, hogy a kettő segíti egymás munkáját. A prebiotikum táplálja a bőr hasznos baktériumait, a posztbiotikum pedig az a melléktermék, amelyet a baktériumok bocsátanak ki, és bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatással bír. További előnye az is, hogy a több arcápolási termék (gélek, krémek, olajok) hatóanyagainak felszívódását is segíti.

Újabb piros pont jár a probiotikumoknak, hiszen ezek az összetevők érzékenyek az adalékanyagokra és a tartósítószerekre, így még a legérzékenyebb bőrre is kifejezetten javasoltak a probiotikumos szépségápolási termékek. Tehát azoknak, akik eddig azt sem tudták, hogy eszik-e vagy isszák őket, talán tegyék mindkettőt, sőt külsőleg is vessék be őket az egészséges szépség érdekében!

További cikkek a témában:

SZÉPSÉGKISOKOS: AZ ÉRZÉKENY BŐR LEGJOBB BARÁTJÁRÓL

SZÉPSÉGKISOKOS: MAROKKÓ KINCSE, AZ ARGÁNOLAJ

SZÉPSÉGKISOKOS: TÉNYLEG EKKORA CSODASZER A SHEA VAJ?

 

Már követem az oldalt

X