Szépségkisokos: tényleg ekkora csodaszer a shea vaj?

Szép

Szépségkisokos: tényleg ekkora csodaszer a shea vaj?

A shea vajról már szinte mindenki hallott, de pontosan mit is kell tudni róla? Ebben a bejegyzésben bemutatom nektek a hatásait és a felhasználási módjait!

Maga a shea vaj egy Közép-Afrikában élő fa, a karitéfa óriási szilvára hasonlító terméséből készül. Ezek a gyümölcsök átlagosan 60-70% zsírtartalommal rendelkeznek, melyet hidegsajtolási technikával nyernek ki belőlük. Nem adnak hozzá közben semmilyen kémiai adalék- vagy színezékanyagot, és hőkezelés sincs. Így kapják meg eredményül a shea vajat, amely egy közepes keménységű, törtfehér, édeskés illatú növényi zsiradék. Afrikában nem csak kozmetikumokban lehet vele találkozni, ugyanis világítanak és főznek is vele.

MIT KELL TUDNI RÓLA?

A shea vaj az egyik legtöbbféleképpen hasznosított alapanyag, melyet arcra, testre, hajra is lehet használni egészen babakortól kezdve.

A hidegsajtolásnak hála nem veszít sem a vitamin-, sem az ásványianyag tartalmából. Mind telített, mind a telítetlen zsírsavak előfordulnak benne, melyek aránya függ a termőhelytől, a termelékenységtől és persze az elkészítési módtól. Főleg sztearinsav, linolénsav, palmitolénsav, prachidonsav és olajsav található benne, de nem szabad szó nélkül elmenni a magas A-, E- és F-vitamin, béta-karotin tartalom mellett sem. Érdekes tény, hogy ezek a tulajdonságok nagyban hasonlóvá teszik az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez.

Ennek köszönhetően a shea vaj könnyedén felszívódik a bőrben, és ott hosszantartó hidratáló hatást fejt ki. Tökéletesen alkalmazható a berepedezett bőr, az extrém száraz kéz (főleg mostanában a kézfertőtlenítők miatt kiszáradt kezek) kezelésére. Nyugtatja, ápolja a bőrt, és az ekcémás, allergiás, pikkelysömörös bőr egyik alapkencéje a hidratáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságának hála.

Ám nem csak gyulladáscsökkentésre kiváló, de sebgyógyításra is lehet használni, ugyanis segíti a bőr regenerálódását. Kisebb és enyhébb égési tünetekre, régi hegek gyorsabb gyógyítására is  nyugodtan lehet használni.

MIRE JÓ A SHEA VAJ

  • Ekcémára, pikkelysömörre
  • Terhességi csíkok kialakulásának megelőzésére
  • Száraz bőrre
  • Segíti a sejtmegújulást
  • Antioxidáns
  • Gyulladáscsökkentő
  • Gyorsítja a sebgyógyulási folyamatot
  • Regenerálja a bőrt
  • Hidratálja a bőrt
  • Csökkenti a finom ráncok megjelenését
  • Csökkenti a bőrirritációt
  • Puhábbá, dúsabbá varázsolja a hajat

FONTOS TUDNI:

Nagyon sokáig változatlan minőségű marad, és nehezen romlik meg. Kb. egy év után is csak a vitamintartalma kezd lassan csökkenni.

Természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik, így napozószerként is lehet akár használni (amennyiben ilyen típusú a bőröd).

Nem szabad nyílt sebre, vagy súlyosabb égési sérülésre használni!

Hasonló cikkek a témában: 

A LEGTUTIBB RÁNCTALANÍTÓRÓL, AMI ENERGIÁT AD, ÉS MÉG FINOM IS!

SZÉPSÉGKISOKOS – A KOZMETIKUMRÓL, AMI A BOTOXSZAL VETEKSZIK

A DERMAROLLERTŐL A GUA SHÁIG – TITOKZATOS SZÉPSÉGÁPOLÁSI ESZKÖZÖK, AMIKET MEGÉRI MEGISMERNI