Pszicho

Mérgező kapcsolatainkról szóló könyvek, amiket a békesség kedvéért inkább ne ajándékozzunk karácsonyra

Életünk számos területén találkozhatunk olyan személyekkel, akik, mint a vámpírok, kiszívják belőlünk az összes életerőt, magabiztosságot, boldogságot, és csak a frusztrációt, stresszt, szorongást és csökkentértékűséget hagyják bennünk. Ez a négy könyv a mérgező kapcsolatok egy-egy külön aspektusát járja körbe: a mérgező szülők, toxikus főnökök, destruktív baráti kapcsolatok és az ártalmas anyósok, apósok tematikáját. 

Susan Forward: Mérgező szülők 

Vannak bizonyos témák, amelyekbe beleremeg az ember lelke, ezért nem állítom, hogy akár az egyszerű érdeklődő, akár az érintettek számára könnyű olvasmány lesz ez a mű. A destruktív szülői mintát különösen nehéz felismerni, annál is keményebb feladat feloldani, hiszen mindannyiunkban ott gyökerezik az igazságos világba vetett hit. A rendíthetetlen illúzió mellett – miszerint a szülő csak jó lehet, sőt, ő maga a tévedhetetlen, a mindenható, az igazságos – szívünk szerint örökre kitartanánk, hiszen ahogy Susan Forward fogalmaz, „amíg tökéletesnek hisszük a szüleinket, addig biztonságban érezzük magunkat”.

De mi történik akkor, ha a szüleink ártanak nekünk? Ha elrabolják, szó szerint megsemmisítik a gyermekkorunkat? Ha az átörökített minták felnőttkorunkban is rabláncként nehezednek ránk? De ugorjunk csak egy kicsit vissza: egyáltalán hogyan lehet egy szülő mérgező? Hogyan ismerhetjük fel az ilyet? A fogalmi határok tisztázása azért is nagyon fontos, mert nem létezik konfliktusmentes szülő-gyermek viszony. A nézeteltérések természetesek, az viszont nem, hogy a szülő aláássa a gyermeke egészséges fejlődését, mentális jólétét. Ha bűntudatot és félelmet keltő stratégiáival olyan sérelmeket okoz akár tudattalanul, amelyek felnőtt gyermekénél is visszaköszönnek, és mint a vasláncok, tetemes súlyként nehezednek az életére. A mérgező szülők által okozott sérülések

a párkapcsolatokban, az intimitásban, a döntési helyzetekben, de akár a maximalizmusban is megmutatkozhatnak.

Mivel nem mindegy, hogy irányító-, alkoholista-, istenszerű-, testi- és szexuális erőszaktevő vagy szavakkal verő mérgező szülőtípussal van-e dolgunk, Susan Forward a praxisa során tapasztalt példákon keresztül kíván segítséget nyújtani úgy, hogy a destruktív szülői minták fogságában élt kliensek életútját, gyógyulási folyamatát, valamint annak pszichológiai elemzését megosztja az olvasóval.

Dr. Jan Yager: Azt hittem, barátok vagyunk!

„Az ember embernek farkasa” régi szentencia több okból kifolyólag is maradandó nyomot hagyott bennem, és megdöntötte a „minden ember jó” alapillúziómat. Dr. Jan Yager – Azt hittem, barátok vagyunk! c. könyve pedig egy újabb illúzióról rántja le a leplet, hiszen ki gondolta volna, hogy a barátok is tudnak valójában ősi ellenségek lenni? Sőt, adott esetben a legveszedelmesebbek.

Dr. Jan Yager, a téma nemzetközileg elismert szakértője az összes felmerülő kérdésünkre tűpontos választ ad a toxikus barátság témakörével kapcsolatban, hiszen a saját jóllétünk szempontjából különösen fontos a mérgező baráti kapcsolatok felismerése, megmentése vagy épp teljes eliminálása. De vajon meddig menthető meg egy baráti viszony? Ha pedig nem megmenthető, hogyan kellene véget vetnünk ennek a mérgező kapcsolatnak? A könyv ezen kérdések megválaszolásában is segít. 

Susan Forward: Mérgező anyósok és apósok

Rengetegen ismerik a mondást, miszerint egy házasságban hat ember házasodik össze: nemcsak a pár, hanem a párok szülei is összekötik egymással életüket. Azt viszont már kevesen tudják, hogy

egy mérgező anyós vagy após a stabil alapokon álló, rendíthetetlennek hitt kapcsolatot is képes meggyengíteni,

súlyosabb esetben végérvényesen darabokra törni.

Az idősebb generáció tagjait mindig is mély tisztelet övezte, azért különösen nehéz elfogadnunk, belátnunk vagy egyáltalán megértenünk, hogy a toxikus anyósok és apósok milyen komoly konfliktusforrást jelenthetnek a kapcsolatban. Susan Forward – Mérgező anyósok és apósok c. könyvében bemutatja, hogyan lehet kezelni az elutasító, irányító, kritikus vagy bekebelező anyós-após típusokat, és hogyan lehet felismerni és felszámolni az általuk alkalmazott manipulálási stratégiákat. Ezenfelül segítséget nyújt a mentalizáció elsajátításban is, ami elengedhetetlen a sérült kapcsolatok megmentésében. 

Gary Chapman, Harold Myra és Paul White: Mérgező munkahelyek – Hogyan óvjuk meg testi-lelki épségünket negatív környezetben 

Mivel életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, egyáltalán nem mindegy, hogy toxikus vagy egészséges légkörben dolgozunk. A 21. század modern világában túlontúl sok ember küzd a kiégés és az állandó stressz-szint okozta fizikai és lelki panaszokkal, amelyeket sok esetben a megfelelési kényszer, az irreális elvárásoknak való megfelelés, a lélekgyötrő vállalati kultúrák, a mérgező főnökök és kollégák, valamint a váltástól való félelem táplál.

Épp ezért fontos tisztában lennünk azzal, hogy hogyan őrizhetjük meg a testi-lelki jóllétünket egy konfliktussal, cinizmussal, elnyomással, rosszindulattal, irreális elvárásokkal tarkított munkahelyen, és hogy milyen túlélési stratégiákat, megküzdési módokat hívhatunk segítségül a nehéz időkben. A Mérgező munkahelyek – Hogyan óvjuk meg testi-lelki épségünket negatív környezetben c. könyv kézen fogja az olvasót és rávezeti egy olyan útra, ahol ezek után képes lesz felismerni a destruktív munkahelyi légkör és főnökök jellemzőit; tudja, hogy hogyan állhat ki magáért a toxikus közegben; és tisztában van azzal is, hogy hogyan és mikor érdemes bűntudat nélkül felmondani és másik állást keresni.

Nyitókép: Charl Folscher/Unsplash

Ajánljuk még: 

„JÓ, DE NEM TÖKÉLETES, EZÉRT BELEPUSZTULOK” – A (HÍVŐ) PERFEKCIONIZMUS NYOMÁBAN
NAPLÓT ÍRNI OLYKOR ÉLETMENTŐ LEHET!
A SZEX MÁR AZ OVIBAN TÉMA – HOGYAN BESZÉLJÜNK A GYEREKKEL?

7 súlyos hiba, amire nagyszülőként figyelni kell

„Anyósommal egészen addig tökéletes volt a kapcsolatom, amíg a kisfiam meg nem született” – sok családi rémtörténet kezdődik így. A problémafelvetés jogos: amikor megszületik egy gyerek, a szülő és a nagyszülő életében is teljesen új élethelyzetet teremt. Egyik félnek sem könnyű, hiszen mindenki kezdő az új szerepében, amibe időbe telik beletanulnia. A szülői szerepből a nagyszülői szerepre való áttérés azonban kihívásokkal, buktatókkal tarkított.

 

Már követem az oldalt

X