Otthon

Törődve spórolj, avagy így szolgálnak sokáig a háztartási eszközeid

A spórolás egyik legkézenfekvőbb módja, hogy vigyázunk az otthonunkban lévő tárgyainkra és karbantartjuk azokat. Már csak azért is, mert mindig a legrosszabb pillanatban romlanak el, például a karácsonyi hajtásban. Viszont meg lehet előzni a kellemetlenséget. Mutatjuk, hogyan.

Bizonyára nem vagyok egyedül azzal az élménnyel, hogy egy háztartási kis- vagy nagygép a legrosszabbkor mondja be az unalmast. Pont, amikor szükség lenne rá, vagy amikor pont nincs pénzünk egy új darabra, vagy a régi javíttatására.

Persze könnyű azt mondani: vigyázzunk a mosógépre, meg a hűtőre. De hogyan?

Az egyiknél rendszeresen használjuk a vízlágyítót, a másikat meg havonta egyszer olyan alaposan kitakarítjuk, de itt kifújnak az ötletek. Pedig tehetünk ennél többet is!

Így vigyázz a mosógépedre

Azt gondolhatnánk, hogy rengeteg időt és energiát spórolunk azzal, ha dugig pakoljuk a mosógépet szennyessel, de ez sajnos nem így van. A mosó- és a szárítógép túlterhelése ugyanis károsíthatja a beleszerelt motorokat, szíjakat és egyéb mozgó alkatrészeket. Javítani is drága, újat venni meg még drágább.

A mosó- és szárítógépeknél maradva: érdemes beszerezni kis gumi talpakat a lábuk alá. Ezek a rezgéscsillapító párnák egyrészt elnyelik a zajt és sokkal csendesebb lesz a mosás, másrészt nem rázkódik annyira a mosógép, mint előtte, s így a mozgó alkatrészek is nagyobb biztonságban lesznek. Időnként jó megnézni azt is, nincs-e eldugulva a cső. A mosógépeken lent jobbra vagy balra van egy kis ajtó, amit ha kinyitunk, bizony meglepő dolgokat láthatunk. Rengeteg szösz és por rakódhat bele, de volt, hogy hullámcsatot vagy éppen aprót találtam benne.

Megéri időnként kitakarítani, hogy ne okozzanak nagyobb dugulást, gondot a bentrekedt „kincsek”.

Fontos rendszeresen takarítani a mosógép ajtajának tömítését is: egy puha szivaccsal és langyos vízzel töröljük át, hogy az ott felgyülemlett por és szösz ne roncsolja a tömítést, és ne koszolja az éppen mosás alatt álló ruhákat. Ha repedéseket látunk rajta, érdemes minél előbb kicseréltetni az egész gumit! És ha már ajtók: nemcsak a mosógépekre de az összes háztartási gépre igaz, hogy ne csapkodjuk azok ajtaját. Igen, néha túl jól csúszik a nyílászáró, nagyobb lendületet adunk, mint kellene, vagy egyszerűen dühünkben lökünk rajtuk egy nagyot, de ha lehet, inkább mellőzzük az ilyesmiket, a zárak ugyanis így gyorsabban tönkremehetnek. A mosógéptakarítás kapcsán itt árultunk még el néhány titkot.

Konyhai gépek karbantartása

Ha a tűzhely gázégője nem kapcsol be, azért valószínűleg egy korábban kiömlött vagy kifutott étel a felelős. Vegyünk elő egy puha sörtéjű fogkefét és azzal távolítsuk el az ételmaradékot, de ezt a tisztítást akár rendszeresen, minden nagyobb takarítás alkalmával elvégezhetjük. Ellenőrizzük, hogy megfelelően a helyükön vannak-e a gázrózsák – az elektromos gyújtású tűzhelyeknél gyakran ezek elmozdulása az oka, amiért nem sikerül begyújtani azt.

Tartsuk tisztán (langyos vízzel, szivaccsal) a hűtőszekrény ajtajának tömítéseit, hogy azok megfelelően működjenek és hosszabb ideig szavatolják a hűtő élettartamát. Ha benne hagyjuk az odaszáradt, ragacsos ételmaradékot, azok belerakódnak a tömítés redőibe, vagy magát a tömítést hozzáragasztják a kerethez. Mindkét esetben rongálódhat, elszakadhat a gumi, amit végül cserélni kell, hogy az ajtó jól záródjon.

A mosogatógép tisztántartásához időnként érdemes a tisztítóprogramot a megfelelő tisztítószerekkel és speciális sókkal végigfuttatni – ezzel megelőzhető a vízkövesedés, és szépen csillogó poharakat kapunk cserébe hosszú távon. Azonban az is előfordulhat, hogy egy kis ételmaradék szorult a szűrőjébe, ezért nem működik tökéletesen. Ilyenkor húzzuk ki a kosarat és vegyük le a szűrőfedelet a mosogatógép belsejében. Tisztítsuk ki alaposan, majd tegyünk vissza mindent a helyére. Ecetes ronggyal is jó olykor áttörölni a belső részeket, ezzel az esetleges vízkövet is eltávolíthatjuk.

A mikrohullámú sütő is meghálálja, ha rendszeresen kitakarítjuk. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a benne lévő tányért elmossuk, hanem azt is, hogy alaposan áttöröljük a belsejét.

Ezt a munkát jelentősen megkönnyíti, ha takarítás előtte egy kis tál vízben felmelegítünk néhány citromkarikát.

Így fellazulnak a zsíros lecsapódások és könnyebben letörölhetjük azokat a sütő faláról. Ne feledkezzünk meg a hátuljáról sem: áramtalanítsuk, és nézzük meg, mennyire zsíros, poros a motor szellőzőnyílása. Ha ügyesek vagyunk, még azt is kitakaríthatjuk, de van, aki ezt a munkát már szereti szakemberre bízni.

Amikor szakembert kell hívni...

Ha elmulasztottuk, vagy minden erőfeszítésünk ellenére nem tudtuk megelőzni a bajt, talán még mindig olcsóbb szerelőt hívni, mint új gépet venni. Vannak ugyanis jelek, amik arra engednek következtetni, hogy még időben vagyunk, és bár szakember segítségére szorulunk, várhatóan nem kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, mintha csak egy év múlva foglalkoznánk a problémával.

Olykor-olykor érdemes ránézni a hűtő hátuljára szerelt rácsra. Ha rendszeresen túlmelegszik, valószínűleg túl porosak az alattuk lévő tekercsek, amiket alaposan, de óvatosan le kellene takarítani. Ezt azonban bízzuk egy szakemberre, a hűtőszekrény ugyanis egy elég érzékeny szerkezet. Többek között azért is fontos ez, mert a tiszta tekercsek hatékonyabban hűtenek és kevesebb energiát fogyasztanak.

Tavasszal esedékes, de akkor semmiképp nem érdemes elmismásolni a légkondicionáló berendezés kitisztíttatását. Talán mi magunk is el tudnánk végezni, de egy szakember biztosabban nyúl a szerkezethez, ráadásul nem mindegy, hogy mennyire tiszta az, mert a por, a penész és egyéb baktériumok elszaporodása könnyen légúti vagy kötőhártyával kapcsolatos megbetegedésekhez vezethet.

A felsorolás persze nem teljes, hiszen bármelyik konyhai gép esetében előfordulhat, hogy – látszólag – egyik napról a másikra mondja fel a szolgálatot. Ennek megelőzése érdekében fontos a félévente, évente elvégzett, alapos takarítás. Különösen, ha azt tapasztaljuk, hogy nem úgy működik egy gép, ahogy kellene, magunkat nem kímélve jó takarításba fogni.

Már az első jeleknél érdemes cselekedni, akár szakembert is hívni, hogy még csírájában elfojtsuk a problémát. Minél tovább várunk, annál nagyobb gondot okozhat – és annál többe kerülhet a javítása vagy akár a cseréje. Ezt pedig alighanem szeretnénk elkerülni.

Ajánljuk még:

Szerencsét hoz, csak kiborít: pókok (elleni trükkök) a lakásban

Akár meg is örülhetnénk annak, amikor pókot találunk a lakásban, hiszen állítólag szerencsét hoznak. Csakhogy sokan irtóznak ezektől a nyolclábú állatoktól, a pókháló pedig nem igazán kelti a tiszta és rendezett otthon érzetét. Milyen pókokkal találkozhatunk a lakásban, és mit tehetünk ellenük? Ennek (is) utánajártunk!