Otthon

Tegyük tisztába a mosógépünket! Illatos és tiszta ruhákkal hálálja meg a gondoskodást

Mosógépet takarítani nem épp a leghálásabb háztartási feladat, pedig nagyon fontos! 

El lehet persze bliccelni ezt a munkát, és halogatni egyik hétről a másikra, de az elhanyagolás meglátszik majd a mosás minőségén. Ha nem válik rendszeressé ez a takarítás, akkor használjunk akármilyen drága mosószert vagy agresszív adalékot, soha nem lesz olyan fehér a ruha, mint amilyennek szeretnénk azokat látni.

A sötét ruhák színén ugyan nem feltétlenül mutatkozik meg ez a csipetnyi lustaság, de azoknak meg az illata árulkodik arról, hogy a mosógépre ráférne már egy alapos nagytakarítás. Dohos szagot fognak árasztani, akármennyi öblítőt is tolunk az adagolóba.

Mindemellett meg kell említeni a vízkövet is, ami lehet, hogy a bugyuta reklámok miatt ellenállást vált ki minden háziasszonyból, de attól még igaz, hogy hazánk bizonyos területein tényleg kemény a víz. Ha nem gondoskodunk időben a víz lágyításáról és a még nem túl vastag rétegben lerakódott vízkő eltávolításáról, akkor egyrészt jóval nagyobb energia lehet felfűteni a kívánt hőfokra a vizet, másrészt hamarabb adják meg magukat fontos alkatrészek – elsősorban természetesen a fűtőszál.

De hogyan lehet hatékonyan és környezetvédő módon kitakarítani a mosógépet? Nekem egyszerű dolgom van, mert ugyan alacsony hőfokon mosok, de nem használok mosószert (csak borostyánlevelet), illetve szódabikarbónát. Az öblítőket is kerülöm jó ideje, helyette ecettel lágyítom a ruhákat.

És el is jutottunk a mosógép barátjához, az ecethez, ami a háztartásban száz helyen használható, és a mosógép is meghálálja, ha hetente minimum egy alkalommal egy forró vizes programot úgy futtatunk le rajta, hogy az összes tartályba ecetet öntünk.

Amióta nem használok öblítőt, azóta nem találkoztam azzal a meglehetősen gusztustalan nyálkával, ami stabilan beül az adagoló tartályokba, és a feketés penészfoltok se jönnek elő olyan intenzíven a mosógép szigetelő gumirétegén – főleg azóta nem, amióta teafaolajjal hetente egyszer áttörölgetem a gumiszigetelést. És mióta kizárólag ecettel öblítek, szépen csillog a mosógép belső felülete.

A citromsav is hasonló csodákra képes, csak nekem valamiért jobban kézre esik az ecet. Sima ruhamosó programnál az öblítésre 10%-os ételecetet használok, de néha ruhák nélkül is elindítok egy biztonsági programot én is, olyankor a 20%-os ecetet töltöm az adagolókba.

Nem szabad elfelejtkezni a mosógép által összegyűjtött szöszöcskékről és a mosógép által beszippantott apró ruhadarabokról, csatokról, biztosítótűről és minden más, a ruhán vagy a ruhában felejtett kis tárgyról se. Ha sose takarítjuk a mosógépet, akkor a szösz mennyisége annyira megnövekedhet, hogy dugulást hoz létre a szennyes vizet levezető csőben. Az óvatlanul a ruhákban felejtette tárgyak is hasonló problémákat okozhatnak,

így a takarítás egyik legfontosabb mozzanata a megelőzés.

Vagyis ott kezdődik a mosógép tisztán tartásának folyamata, ahogy ügyelünk arra, hogy a ruhák milyen állapotban kerülnek a gépbe. Fontos, hogy:

  • Minden egyes ruhadarab zsebét alaposan nézzük át.
  • Ellenőrizzük le, nem laza-e valamelyik gomb, vagy nem szalad-e le a húzózár kocsija.
  • Nézzük meg, nincs-e apró kitűző, gombostű vagy biztosítótű a ruhában.
  • Alaposan rázzuk ki a mosógépbe helyezés előtt a mosásra szánt darabokat, hogy a ruhában lévő por vagy a ruhán lévő szösz leváljon róla.
  • Az apró gyerekholmikat, különösen a babazoknikat mosózsákba helyezve rakjuk a mosógép dobjába.
  • A kötött, szöszölésre hajlamos ruhaneműhöz vásároljunk vagy készítsünk nagy sűrűségre szövött mosózsákot, ami megakadályozza, hogy a ruhákról levált szöszök a mosógépbe kerüljenek.

Nagyon fontos a mosóvíz hőmérséklete is. Ahogy írtam, én nagyon alacsony hőfokon mosok, legalábbis az általánosan szennyezett, egyszer-kétszer felvett, inkább csak poros ruhákat 30-40 fokon. Borostyánnal és ecettel ez nem gond a mosógépnek, sőt. Ám a legtöbb háztartásban használt vegyszer ezen a hőfokon nem tud maradéktalanul feloldódni. Ha nem váltunk környezetkímélő, természetes mosószerekre, akkor a szokásosnál is gyakrabban érdemes „tisztába tenni” a mosógépünket.

És ha érdekel, hogyan használhatsz kevesebb vegyszert a mosáshoz, vagy hogy mit is takar az a környezettudatos folttisztítás, ne hagyd ki az ezekről szóló írásainkat sem!

Ajánljuk még:

Így használhatod újra és újra az ajándéktasakot és csomagolópapírt

Évek óta nem vásárolok csomagolóanyagot. Se tekercses színes papírokat, se tasakokat, se táskákat. Ha van otthon olyan, ami másoktól érkezett be a háztartásba, akkor természetesen felhasználom, de jellemzően nem készítek szoros csomagolást. Mások azonban nem feltétlenül gondolkodnak így, ezért az ünnepek környékékén mérhetetlen mennyiségű csomagolóanyag került hozzám, amiket sajnálok szemétre hajítani. Mutatom, mire használom inkább!

 

Már követem az oldalt

X