Otthon

Tegyük tisztába a mosógépünket! Illatos és tiszta ruhákkal hálálja meg a gondoskodást

Mosógépet takarítani nem épp a leghálásabb háztartási feladat, pedig nagyon fontos! 

El lehet persze bliccelni ezt a munkát, és halogatni egyik hétről a másikra, de az elhanyagolás meglátszik majd a mosás minőségén. Ha nem válik rendszeressé ez a takarítás, akkor használjunk akármilyen drága mosószert vagy agresszív adalékot, soha nem lesz olyan fehér a ruha, mint amilyennek szeretnénk azokat látni.

A sötét ruhák színén ugyan nem feltétlenül mutatkozik meg ez a csipetnyi lustaság, de azoknak meg az illata árulkodik arról, hogy a mosógépre ráférne már egy alapos nagytakarítás. Dohos szagot fognak árasztani, akármennyi öblítőt is tolunk az adagolóba.

Mindemellett meg kell említeni a vízkövet is, ami lehet, hogy a bugyuta reklámok miatt ellenállást vált ki minden háziasszonyból, de attól még igaz, hogy hazánk bizonyos területein tényleg kemény a víz. Ha nem gondoskodunk időben a víz lágyításáról és a még nem túl vastag rétegben lerakódott vízkő eltávolításáról, akkor egyrészt jóval nagyobb energia lehet felfűteni a kívánt hőfokra a vizet, másrészt hamarabb adják meg magukat fontos alkatrészek – elsősorban természetesen a fűtőszál.

De hogyan lehet hatékonyan és környezetvédő módon kitakarítani a mosógépet? Nekem egyszerű dolgom van, mert ugyan alacsony hőfokon mosok, de nem használok mosószert (csak borostyánlevelet), illetve szódabikarbónát. Az öblítőket is kerülöm jó ideje, helyette ecettel lágyítom a ruhákat.

És el is jutottunk a mosógép barátjához, az ecethez, ami a háztartásban száz helyen használható, és a mosógép is meghálálja, ha hetente minimum egy alkalommal egy forró vizes programot úgy futtatunk le rajta, hogy az összes tartályba ecetet öntünk.

Amióta nem használok öblítőt, azóta nem találkoztam azzal a meglehetősen gusztustalan nyálkával, ami stabilan beül az adagoló tartályokba, és a feketés penészfoltok se jönnek elő olyan intenzíven a mosógép szigetelő gumirétegén – főleg azóta nem, amióta teafaolajjal hetente egyszer áttörölgetem a gumiszigetelést. És mióta kizárólag ecettel öblítek, szépen csillog a mosógép belső felülete.

A citromsav is hasonló csodákra képes, csak nekem valamiért jobban kézre esik az ecet. Sima ruhamosó programnál az öblítésre 10%-os ételecetet használok, de néha ruhák nélkül is elindítok egy biztonsági programot én is, olyankor a 20%-os ecetet töltöm az adagolókba.

Nem szabad elfelejtkezni a mosógép által összegyűjtött szöszöcskékről és a mosógép által beszippantott apró ruhadarabokról, csatokról, biztosítótűről és minden más, a ruhán vagy a ruhában felejtett kis tárgyról se. Ha sose takarítjuk a mosógépet, akkor a szösz mennyisége annyira megnövekedhet, hogy dugulást hoz létre a szennyes vizet levezető csőben. Az óvatlanul a ruhákban felejtette tárgyak is hasonló problémákat okozhatnak,

így a takarítás egyik legfontosabb mozzanata a megelőzés.

Vagyis ott kezdődik a mosógép tisztán tartásának folyamata, ahogy ügyelünk arra, hogy a ruhák milyen állapotban kerülnek a gépbe. Fontos, hogy:

  • Minden egyes ruhadarab zsebét alaposan nézzük át.
  • Ellenőrizzük le, nem laza-e valamelyik gomb, vagy nem szalad-e le a húzózár kocsija.
  • Nézzük meg, nincs-e apró kitűző, gombostű vagy biztosítótű a ruhában.
  • Alaposan rázzuk ki a mosógépbe helyezés előtt a mosásra szánt darabokat, hogy a ruhában lévő por vagy a ruhán lévő szösz leváljon róla.
  • Az apró gyerekholmikat, különösen a babazoknikat mosózsákba helyezve rakjuk a mosógép dobjába.
  • A kötött, szöszölésre hajlamos ruhaneműhöz vásároljunk vagy készítsünk nagy sűrűségre szövött mosózsákot, ami megakadályozza, hogy a ruhákról levált szöszök a mosógépbe kerüljenek.

Nagyon fontos a mosóvíz hőmérséklete is. Ahogy írtam, én nagyon alacsony hőfokon mosok, legalábbis az általánosan szennyezett, egyszer-kétszer felvett, inkább csak poros ruhákat 30-40 fokon. Borostyánnal és ecettel ez nem gond a mosógépnek, sőt. Ám a legtöbb háztartásban használt vegyszer ezen a hőfokon nem tud maradéktalanul feloldódni. Ha nem váltunk környezetkímélő, természetes mosószerekre, akkor a szokásosnál is gyakrabban érdemes „tisztába tenni” a mosógépünket.

És ha érdekel, hogyan használhatsz kevesebb vegyszert a mosáshoz, vagy hogy mit is takar az a környezettudatos folttisztítás, ne hagyd ki az ezekről szóló írásainkat sem!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X