Otthon

Tippek a környezettudatos folttisztításhoz: marhaepétől a megjegyzendő párosokig

A céklafoltos előke, piszkos munkásruha vagy a kanapé párnájára kiömlött kávé eltávolítása nem egyszerű feladat, de nézzük meg, környezetbarátként mivel próbálkozhatunk, még mielőtt előkerülne az ecetes olló!

A háztartásomban igyekszem kerülni a durva vegyszereket, ezért a múlt hibáiból tanulva lehetőleg egyből öblítem a foltokat, akkor valószínűleg gond nélkül kijönnek – de előfordul, hogy nincs időm cselekedni. A beszáradt spenótot pedig nagyon nehéz kiimádkozni a textilszálak közül, hogy a többiről ne is beszéljünk.

Van azért néhány „csodaszer”, ami az élővilágnak sem árt, miután a lefolyónkból a nagyvilágba kerül, első körben érdemes tehát ezekkel próbálkozni:

  1. Folttisztító só

Ez a nátrium-perkarbonát néven is ismert vegyület használat során egy aktív oxigén molekulára és mosószódára bomlik; a felszabaduló oxigén lazítja a szennyeződést, a szóda pedig zsírtalanít és fertőtlenít. A hipóhoz szokták hasonlítani hatásában, annyi különbséggel, hogy hiányzik belőle a mérgező klór, ami a hipót veszélyessé teszi – a folttisztító só könnyen lebomlik a természetben, és nincs benne algásodást fokozó foszfát sem.

A használata egyszerű: ha régi textileket szeretnél kicsit kifehéríteni vagy mélytisztítani, áztasd egy éjszakára kézmeleg folttisztítós sós vízbe az anyagokat, esetleg használd mosószerként, de ez esetben minimum 40-50 fokos mosást indíts el. Kifejezetten kis foltok eltüntetéséhez készíts vízzel elkevert tömény pépet a sóból, kend a kezelendő felületre és hagyd rajta néhány órán át, majd mosd ki a ruhadarabot.

  1. Marhaepe/mosószappan

A legtöbben szerintem folteltávolító szappannal próbáljuk meg eltüntetni a makacs szennyeződéseket, de ebből sem muszáj a mindenféle felesleges kemikáliákat tartalmazó verziót választanunk.

A növényi alapú mosószappan – amit sokan reszelékként mosáshoz használnak – bír bizonyos folteltávolító hatással, ugyanakkor az igazán kemény melóhoz saját tapasztalataim alapján inkább a marhaepeszappant javaslom. Ez a szappan tényleg mindent kiszed, amit nem, azt valószínűleg más sem fogja – igen, a marha epéjének összetevői ilyen csoda tulajdonságokkal bírnak.

A foltot egyszerűen dörzsöld be jó alaposan a szappannal, de ne mosd ki egyből, hagyd minimum 1-2 órát dolgozni az anyagon, hogy hatásos legyen.

A vegán változatot preferálóknak egy mosódióval vagy más természetes anyaggal dúsított sima mosószappan is jó megoldás lehet.

A kész folteltávolítók mellett mondhatni minden foltnak megvan a maga „ellensége” a háztartásban, csak bírja fejben tartani az ember, mit mivel lehet eltüntetni, miközben éppen szívbajt kap a makacs szennyeződést látva. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány jól ismert társítást a leggyakoribb háztartási foltok kapcsán:

  • kiborult vörösbort gyorsan fel kell itatni némi só segítségével, ezután eltávolítható lesz a folt
  • a ruhák hónaljában található izzadságfoltokat citrom levével érdemes átdörzsölni mosás előtt
  • a kilöttyent kávé foltját dörzsöld be egy kis szódabikarbónával, vagy mosás előtt áztasd be szódabikarbónás vízbe
  • a vérfoltot a legjobb még frissen kiöblíteni hideg vízzel (a meleg víz megköti a vért az anyagban, és többé nem jön ki)
  • a ruhába ivódott étolaj eltávolításához készíts szódabikarbónából vagy kukoricakeményítőből pasztát, és hagyd a folton, hadd szívja fel
  • a gyümölcsfoltok esetén különösen fontos, hogy azonnal cselekedj: áztasd tejbe vagy forralt vízbe a textíliát

Természetesen, előfordulhat, hogy bizonyos szennyeződések akkor sem jönnek ki a kedvenc ruhánkból, ha már az összes házi praktikát bevetettük – még ekkor sem kel feladni, csodák márpedig léteznek, például a napfény formájában. Ez a mostani téli időszakban valószínűleg nem túl bíztató, de hidd el, a napfény olyan foltokat is képes kiszedni, amelyek mosás után benne maradtak a ruhában: egyszerűen terítsd ki úgy az adott darabot, hogy a fény egész nap süsse. Lehet, hogy estére nyoma sem lesz a fránya kis pecsétnek a textilen.

A folttisztításon túl pedig már azzal is sokat tesztek a környezetért, ha a klasszikus vegyszeres mosószerek helyett más, kímélőbb alternatívát választotok!

Ajánljuk még:

A sertéstrágya környezetszennyező, de semmi gond: az egérgénnel módosított malac már jobb lesz!

Környezetbarát trágyát ürítő disznó. Amikor erről olvastam, az első kérdésem az volt: milyen az a disznó, ami nem környezetbarát? Nos, a kutatók megmondták: az, amelyik kevesebb foszfort ürít. Arra jutottak, ha a disznóban lenne egy kicsi az egérből, mind jobban járnánk, génmódosításba kezdtek hát. Nekem pedig csak egy kérdésem maradt: hol van a józan ész határa?

 

Már követem az oldalt

X