Otthon

5 konyhai kisgép, amiket fontos tisztán tartani

Ti melyik konyhai kisgépet használjátok a legtöbbször? És milyen gyakran tisztítjátok? Íme néhány hasznos ötlet, amivel könnyen és gyorsan végezhettek ezeknek a készülékeknek a rendben tartásával!

Ha választanom kellene, hogy melyik az a kisgép, amit képtelen vagyok nélkülözni a konyhából, akkor gondolkodás nélkül a kávéfőzőt mondanám. Igaz, a kotyogósra esküszöm, de vésztartaléknak bármikor jól jöhet egy filteres, vagy a még gyorsabb kapszulás készülék. Alighanem a kenyérpirító és a melegszendvicssütő kerülne a képzeletbeli második és harmadik helyre, majd szép sorban a kézimixer, a turmixgép, a mikrosütő és a többi.

A legtöbbeknek ezek közül fix helye van a konyhapulton. Hiába határozom el, hogy majd mindig elteszem és előveszem azokat, a pulton maradnak. Pedig ha szekrényben tartanám mindegyiket, az sokkal rendezettebb hatást keltene a helyiségben... de nem lennének kéznél. Viszont akárhol is tároljuk a konyhai kisgépeket, az mindenképp igaz, hogy rendszeresen tisztítani kell mindegyiket. Azon túl, hogy a látható helyeken kívül-belül áttöröljük, fertőtlenítjük a készüléket, érdemes olykor alaposabb tisztítást is beiktatni, mert a felgyülemlett kosz akár a kisgép „életébe” is kerülhet – nem beszélve az egészségügyi kockázatról, amit az ilyen láthatatlan, vagy „ráhagyott” szennyeződések jelenthetnek. (Fontos: minden tisztítással és karbantartással kapcsolatos teendő előtt húzzátok ki a készüléket a konnektorból!)

Kávéfőző

Tökéletes táptalajt szolgáltathat a kávéfőző a különböző baktériumoknak és penészgombáknak, adott hozzá ugyani a nedvesség és a meleg. A zacc eltávolítása, valamint a víztartály és a csepegtető tálca kiürítése, megszárítása persze pillanatok alatt elvégezhető, a készüléket sem tart semeddig áttörölni. És bár nem valami életszerű, hogy minden használat után alaposan tisztítsunk át minden eltávolítható részt a kisgépen (én legalább is képtelen lennék erre), mégis ezt kellene tenni a szakemberek szerint. Ezeket az alkatrészeket meleg, szappanos/mosószeres vízben kell elmosni, vagy ha a gyártó engedi a mosogatógépben való tisztítást, oda is tehetitek, a felső tálcára.

A víztartály fedelét két használat között hagyjátok nyitva, hogy az alaposan kiszáradhasson. Havonta egyszer nem árt átmosni ecetes desztilláltvízzel: töltsétek fel a tartályt, majd hagyjátok állni legalább 30 percet, végül futtassatok le egy főzőprogramot. Ezt követően már csak desztillált vízzel futtassatok le egy programot, hogy átmossátok a készüléket.

Kenyérpirító

A készülékben felgyülemlett, száraz morzsa és zsíros szennyeződés könnyen lángra kaphat használat közben, ezért érdemes fokozottan odafigyelni a kenyérpirítók tisztántartására is. Minden használat után érdemes a gépet kihúzni a konnektorból, majd a szemetes fölött kirázni belőle a beleszóródott morzsát.

Ha van kivehető/kihúzható tálcája, azt forró mosószeres vízben megtisztíthatjuk, öblítsük le, és mindenképp várjuk meg, hogy tökéletesen megszáradjon, mielőtt újra használjuk! Magát a készüléket hetente alaposan áttörölhetjük egy forró, mosószeres/szappanos vízbe mártott, puha ruhával – de figyeljetek, hogy a fűtőelemekhez ne érjetek!

Melegszendvics- és/vagy gofrisütő

Ezeknek a készülékeknek a varázsereje a sütőfelületben rejlik, amihez nem ragad semmi, még az olvadt sajt vagy a két egymással összesütött gofri közül kicseppenő lekvár sem ég rá. És ilyen marad még nagyon sokáig, ha vigyázunk rá. Vagyis ebben az esetben a megfelelő tisztítás nemcsak higiéniai, hanem egyéb praktikus okok miatt is ajánlott.

Húzzátok ki a készüléket a konnektorból, majd egy fogóval ragadjatok meg egy nedves papírtörlőt és azzal töröljétek át a még forró felületet. Várjátok meg, amíg teljesen kihűl a sütő, addig keverjetek össze egy pohár meleg vizet néhány csepp mosogatószerrel – ebben nedvesítsetek meg egy tiszta, puha ruhát, és töröljétek át belül és kívül is a szendvicssütőt. Fontos, hogy soha ne 
sikáljátok vagy súroljátok a tapadásmentes felületet, nehogy megsérüljön! A kisebb résekből egy puha fogkefe segítségével kipiszkálhatjátok a szennyeződéseket. Végül töröljétek át tiszta vízbe mártott ruhával, majd hagyjátok megszáradni. Ha a gyártó engedi, az eltávolítható részeket mosogatógépben is tisztára varázsolhatjátok.

Turmixgép vagy gyümölcscentrifuga

Az egyik legegyszerűbb dolog a turmixgép tisztítása: használat után öblítsétek el, majd töltsétek meg félig mosogatószeres, langyos vízzel és 5-10 másodpercig forgassátok meg a folyadékot benne. Öntsétek ki belőle a mosószeres vizet, majd öblítsétek el a fedelével együtt. A lapátokat is alaposan takarítsátok meg, jellemzően azok alatt képes megbújni az ételmaradék. Húzzátok ki a konnektorból, és az alsó részét is töröljétek át egy melegvizes, mosószeres ruha, vagy egy puha fogkefe segítségével. Töröljétek tisztára. Végül várjátok meg, hogy teljesen megszáradjon a felső és az alsó rész, mielőtt újra összeszerelitek.

Mikrohullámú sütő

Na itt aztán (nálam) minden fröcskölődik, meg kiborul! Szerencsére a tisztítás meglehetősen könnyű: egy tálba tegyetek vizet, amit forraljatok fel a mikrosütővel. Hagyjátok az ajtót bezárva körülbelül 15 percig. A gőz így helyettetek dolgozik: fellazítja a szennyeződéseket, amiket aztán könnyen letörölhettek, súrolás nélkül. Tegyetek egy kevés ecetet néhány deci desztillált vízbe, mártsatok bele egy tiszta, puha ruhát, majd töröljétek át vele a sütő belsejét. A forgó tányér kivehető, azt mossátok el. Töröljétek le alaposan a belső lapátokat, és kívülről is töröljétek át mindenhol a mikrosütőtöket, ez utóbbihoz nyugodtan használhattok fertőtlenítőkendőt is. Miután meggyőződtetek, hogy kihúztátok a konnektorból, a készülék hátulját is áttörölhetitek, de várjátok meg, míg teljesen száraz, s csak ezután helyezzétek újból áram alá!

Mindezt persze kipróbálhatjátok vegyszerek nélkül is, megfelelő házi tisztítókkal, úgy sem csalódtok majd!

Ajánljuk még:

„Gondolomformán” főzni, érzésre – a női életút mérőállomása

Dédó a legtöbbször „gondolomformán” főzött. Én meg mellette tanultam ügyködni a konyhában, hát én is a gondolomformán főzök. Kezdő háziasszony koromban jó ideig mérlegem se volt, nem szaladhattam minden egyes ebédnél a szomszédba méregetni, hány deka liszt, lencse kerül az ételbe, hát volt is okom arra, hogy szemre, érzésre bánjak az alapanyagokkal meg a fűszerekkel.

 

Már követem az oldalt

X