Szelíd és szép tökdekorációk, amik nem kerülnek semmibe, és hosszan gyönyörködhetünk bennük

Otthon

Szelíd és szép tökdekorációk, amik nem kerülnek semmibe, és hosszan gyönyörködhetünk bennük

Nekem az ősz nem az ijesztgetős-halálfejes-véresszájú tökdekorációkat jelenti, hanem a letisztult, szép, harmonikus összeállításokat. Mutatom, milyeneket.

Beszökött az ősz, és vele együtt előkerültek a tökös dekorációk. Van, aki az igazi dísz- és sütőtökökre esküszik, van, aki nem szereti azokat, mert képesek megrohadni, megpenészedni. A neten tengernyi műanyag tökbe botlunk – lássuk be, ezeket azért kell mellőznünk, mert felelősen gondolkodó ember nem készít dekorációt műanyagból, nem terheli a környezet ezzel (is). A dekoráció legyen komposztálható, vagy készüljön újrahasznosított anyagokból – vallom én. És azt is, hogy igazából mindenben ott rejlik az ötlet, csak le kell hántani róla a felesleget, vagy éppen meg kell tölteni új tartalommal. Ezen igyekeztem, míg az alábbi díszeket elkészítettem.

Virágos tök

Vásároljunk egy szép, szürke héjú, nagydobosi sütőtököt. Gyűjtsünk össze egy maréknyi, nekünk tetsző őszi virágot, jó élénk színűeket, olyanokat, amik vidámmá tesznek, ha rápillantunk! Készítsünk melléjük ragasztót zselatinból: ehhez egy zselatinlapot áztassunk bele két pohárnyi hideg vízbe és nagyjából tíz perc múlva, amikor úgy fest majd, mint egy darab vizes rongy, tegyük bele fél deciliter meleg vízbe. Keverjük simára, és hagyjuk hűlni. Közben olykor keverjük meg, és ha sűrűsödni kezd, máris kezdődhet a munka.

A tök héjára a zselatinnal ragasszuk fel a virágokat, kenjük be a felületüket is egyenletesen!

A virágok közé szeretek cickafark levelet, vöröslő szamócaleveket is tenni. Ha megszáradt, tortás tálra téve hetekig gyönyörködhetünk benne. Azután lemossuk, és kedvenc tökös ételünket készítjük el az ízletes nagydobosi tökből, ami szerintem a legfinomabb sütni való tök.

Betontök

Hogy a flexibilis csemperagasztóval hogyan lehet időjárásálló, „beton” kerti díszeket készíteni, arról részletesen ITT lehet olvasni. Ezzel a módszerrel tettem halhatatlanná azt a kis fonalból horgolt kosarat is, és a hozzá kapott tököt, amelyek sajnos, egy óvatlan pillanatban elszerencsétlenedtek, vagyis csúf foltok éktelenkedtek rajtuk. Nosza, elő a csemperagasztóval, bekevertem az egyveleget, a sűrű masszával bekentem a tököket, majd hagytam a napon megszáradni. Azóta a kert ékességei, a kőrózsák szépen virítanak mellette egész évben. Ősszel vörös levél-körítéssel teszem hangsúlyossá.

 

Textiltök

A neten sok ötletet lehet találni, miként varrjunk cuki textilekből még cukibb tököket. De akinek ehhez sem ideje, sem kedve, sem varrótudása sincs, annak ajánlok egy egyszerűbb módszert. Bevallom, ez a tök egy álmos vasárnap délután fogant meg a fejemben, egy hosszas és kellemetlen beszélgetés közepette a kezemben gyűrögetett, kidobni szánt harisnyanadrágból. Mire a témát lezártuk, addigra a harisnyát gombóccá gyúrtam, és a kezem ügyében lévő madzaggal átkötöttem. Ekkor vettem észre, hogy milyen helyes gömböc lett, és ha még néhányszor átkötöm sugárirányban, akkor olyan lesz, mint egy tök! Ilyen egyszerű. Kell hozzá egy darab puha anyag – nálunk egész tökkollekció készült egy régi, ütött-kopott plüsstakaróból. Kétarasznyi négyzetekre vágtuk, gombóccá gömbölygettük, átkötöttük. A tök szára lehet faág, szőlővenyige-darab, fahéjrúd, díszíthetjük szőlőkacssal, csipkebogyóval, csak a fantáziánk szab határt. És máris egy tökregiment várja, hogy beragyogja a sötét délutánokat!

textil-tokos-dekor

 

Textiltök plusz

Ha van egy konyharuhád, meg egy tekercs toalettpapírod, és egy darab spárgád, akkor lehet dekortököd, az utolsó pillanatban is, amikor a vendégek már a kapuban állnak. A tekercset göngyöld a textilbe, a sarkait tömködd be a gurigába. Kösd át keresztbe-kasul spárgával, és kész. Ha egy fadarabból szárat eszkábálsz neki, azért már bónuszpont jár!

Tökváza

A gömbölyű üvegváza tökké lényegül, ha narancsszínű tüllbe, selyempapírba vagy dekorhálóba csomagolod. Kösd át egy hozzáillő szalaggal – a narancshoz jól mutat a vidám, zsenge zöld, vagy a türkiz. Tegyél bele virágot, ékesítsd bogyós ágakkal, de egy belegyömöszöld ledes fényfüzérrel is mutatós, a korán érkező alkonyatban hangulatosan ragyog.

 

tokos-dekoracioa

 Ha virágokkal és termésekkel szeretnél gyönyörű dekorációt készíteni, ahhoz tavaly ITT adtunk pontos leírást.

Ajánljuk még:

Mi a mop-manó? Felmosófejből szuper dekor!

Egy-egy karácsonyi felmosó-manó elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors feladat, még ha első ránézésre nem is így gondoljuk. Szóval nyugodtan kezdetek csak bele a mop-manók kreálásába, akár gyerekekkel is – meglepően könnyen megy majd!

 

Már követem az oldalt

X