Otthon

Nagytakarítás a feng shui jegyében – 5 + 1 jótanácsot teszteltünk, amire érdemes odafigyelni

A mozgalmas és pörgős nyár után az őszi hónapokban bekuckózunk az otthonunkba. Akarva-akaratlan sokan úgy érezzük ilyenkor, hogy ideje egy nagytakarításnak, legalábbis az átlagosnál nagyobbnak, hogy kicsit elrendezzük a dolgainkat és felfrissítsük a lakást. Íme 5 + 1 jótanács, amire érdemes odafigyelni a feng shui szerint.

Őszi nagytakarítás: két szó, amitől vagy kiver a víz bennünket – és egy évre el is halasztjuk –, vagy alig várjuk az első hosszú hétvégét, hogy szerét ejtsük a lomtalanításnak, otthonunk ráncfelvarrásának. Bármilyen furcsán is hangzik, sokan ténylegesen örülünk, hogy a rutin lehetőséget ad újra átgondolnunk, mire van szükségünk és mire nincs, mi maradhat a konyhaszekrényben, melyik ruhát adományozzuk a rászorulóknak vagy egyszerűen hogyan varázsoljunk ismét olyan gyönyörű rendet és tisztaságot az otthonunkba, hogy az kitartson márciusig. Számtalanszor tapasztaltam, hogy az őszi pakolás után nagyobb lesz a tér, tisztább a világ, és könnyebben eligazodok benne én magam is.

Az évek során azt is kitapasztaltam, hogy a siker érdekében megtehető legfontosabb lépés az, hogy tervet készítünk. Nekem bevált, hogy kitalálom, mennyi idő alatt hány helyiséget rendeznék el, ezekben mi a legfontosabb teendőm, és melyek azok a feladatok, amiket nem baj, ha későbbre hagyok. Így elégedettnek érzem magam akkor is, ha nem patyolat a lakás egyik napról a másikra, és a haladásérzet lendületet ad a folytatáshoz. Egyes napokon csak a hűtőt takarítom ki, máskor, ha több időm van, az egész konyhaszekrényt. Így aztán

egy-két hét alatt a feladatok végére jutok, anélkül, hogy totálisan túlhajtanám magam. 

Segít az is, ha van egy elv, ami mentén haladhatok a tárgyak szelektálása és a bútorok elrendezése közben. Van, akinek ezt az elvet évről évre Marie Kondo adja, másoknak Cas Aarssen, a ClutterBug Philosophy-val, megint másnak a feng shui, ami a pozitív és negatív energiák áramlása mentén segíthet eligazodunk a fölösleges tárgyak és a szükségesek optimális elhelyezése érdekében. Mivel nekem nincs ilyen fix elvem, próbálgatom mások technikáit, és mivel az első kettőt már teszteltem, idén a feng shuira esett választásom. Az elgondolás alapja, hogy a pozitív energia szabad áramlása hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a különböző élettereinkben, a nappaliban, a konyhában vagy éppen a dolgozószobában, ezáltal hatékonyabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk, feltöltődhetünk energiával és harmonikusabban létezhetünk az otthonunkban. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy bizonyos tárgyakat eltávolítsunk a lakásból. 

Főbejárat, előszoba – akadálymentesítés

A feng shui szerint az ajtó, amin belépsz a házba, és az első szoba – legyen akár csak egy szélfogó –, ami fogad, meghatározó. Azt mondják, ha a megérkezés tere működik, jobb érzés a házban tartózkodni. Ha csak úgy ledobáljuk itt a cipőket, táskákat, esernyőket, aztán tovább is megyünk, ezek az elemek vizuális zűrzavart és energiablokkokat okoznak, amelyek megakadályozzák vagy korlátozzák az új lehetőségek bejövetelét az életünkbe. Szerintük tegyünk inkább mindent egy olyan zárható, polcos szekrénybe, ahol mindennek megvan a helye. Amellett, hogy ezzel segíthetjük a pozitív energiákat, sokkal rendezettebb és tisztább főbejáratot teremthetünk vele.

Nálam ez csak részben működik, ugyanis nincs hely a kabátokat zárható szekrényben tartani, és őszintén szólva kedvem sincs ehhez, mert elég sötét az előszoba, és a mostani nyitott akasztó szellősebb érzetet kelt benne, mint egy csukott szekrény. Viszont az biztos, hogy jobb érzés úgy hazaérni, hogy rend fogad, ezért az esernyőknek rendszeresítettem egy kosarat, ami mutatós a sarokban, és a cipőket is igyekszem használat után rögtön elrámolni, így (egyelőre) sosincs zsúfoltság a padlón.

Ki a lomokkal! De hogyan?!

A feng shui elveit követve bármerre is takarítunk vagy lomtalanítunk a házban, szabaduljunk meg minden olyan tárgytól, aminek nincs funkciója, amit nem használunk. Ezzel megszüntethetjük a rendetlenség állandó jelenlétét, tágasabbá válhatnak a terek, és természetesen a pozitív energiának is utat engedhetünk. Többek között a következő dolgokra koncentráljunk:

  • távolítsuk el a rosszat idéző dolgokat, például olyan tárgyakat, amelyek fájdalmas emlékeket idéznek fel egy múltbeli kapcsolatból, eseményekből stb.;
  • vegyük ki a lejárt élelmiszereket a hűtőszekrényből, kamrából;
  • dobjuk ki azokat a tárgyakat, amelyeket több mint két éve nem használtunk;
  • dobjuk ki a tökéletesen fölöslegesen tárolt tárgyakat, mint például a régi újságokat, nyugtákat stb.

Ez a pont amilyen könnyűnek hangzik, olyan időigényes. Egyrészt a lomok egy részét megszokta a szemünk, ezért elsőre nem is vesszük észre, hogy mit kellene kidobni. Viszont ezen hamar túllendülhetünk, legalábbis nekem amint ráállt a szemem, mindenhol lomot láttam... A gyógyszeresfiók, az evőeszközösszekrény, a varródoboz, az íróasztalfiók, a könyvespolcon felgyűlt mütyűrök, a papírkupacok mind-mind elém kerültek. Ezek rendezésében leginkább a türelem és a kitartás segít tapasztalataim szerint – ha napi egy gócpontot feldolgozunk, belátható időn belül végezhetünk a feladatokkal!

Válogatott növények

Bár mindenkinek más szobanövények a kedvencei, a feng shui szerint a tüskés kaktuszok, vagy más, szúrós résszel rendelkező növények nem tesznek jót az otthonunk energiájának. Tegyük ezek inkább a házon kívülre. A növények esetében a tüskék mellett még egy dologra fontos odafigyelni. Az egészséges példányok kiváló természetes légtisztítók és utánozhatatlan szépséget kölcsönözhetnek az otthonunknak, viszont csak addig, amíg gondozzuk azokat. Az elhalt, kiszáradt (szoba)növényeket távolítsuk el a lakásból. Ezek ugyanis mind negatív energiát képviselnek és kedvezőtlen működést hozhatnak létre a térben.

Nos, élő növényt én ki nem dobok, de az biztos, hogy az egészséges virágaimnak is jót tett egy kis törődés. Leöblítettem őket a zuhany alatt, hogy ne legyenek porosak, átültettem, amelyiket kellett (bár ezt ősszel nemigazán javasolják a kertészek, úgy éreztem, most mégis jobbat teszek vele), letöröltem a kaspókat, amik valahogy mindig földesek lesznek kívülről is, aztán levágtam a virágokról fonnyadtabb részeket. Jobb most rájuk nézni.

Nyugalom a hálószobában

A hálószoba a pihenés legfőbb szentélye, ezért érdemes eltávolítani belőle minden elektronikus eszközt. A tévé és társaik olyan energiát hoznak létre, ami megnehezíti az alvás megfelelő minőségét, vagyis a nyugodt és pihentető alvásunk érdekében ne hagyjunk elektronikus eszközt a hálónkban. Én ennyire messze ismét csak nem merészkedtem – és itt rá is jöttem, hogy elég kettős érzéseim vannak a feng shui-val kapcsolatban –, de ismerve az elektroszmog valós veszélyét, két billenőkapcsolós elosztót beszereltem, egyet az ágy, egyet a tévé mellé. Így bár van áram a szobában, azt éjjelre lekapcsoljuk. 

Hibajavítás

A sérült vagy hibás világításokat, berendezéseket javítsuk meg, amint van rá lehetőségünk, az elromlott tárgyak ugyanis megzavarják a pozitív energia áramlását, elakadhat a házban annak hatékony működése. Vagyis mindenképp figyeljünk oda az elromlott, eltört, leszakadt dolgainkra! Cseréljünk izzót, vegyünk új elemeket, hívjunk szerelőt a szivárgó csaphoz. Ha nem lehet megjavítani, cseréljük le! Feng shui ide vagy oda, az ilyesmi apróságokat érdemes elvégezni, csak éppen a végtelenségig képesek vagyunk halogatni ezeket. Az őszi nagytakarítás jó apropó, hogy végre-végre szerét ejtsük az ilyetén feladatoknak!

A művészet ereje

Mondhatnánk, hogy egy műtárgy nem árthat, a feng shui azonban másképp működik. A festmények emelik az otthonunk szépségét, de ügyeljünk arra, hogy olyanokat válasszunk, amelyek pozitív üzenetet közvetítenek. A negatív érzéseket vagy gondolatokat keltőket pedig érdemes lehet elkerülni. Jó választás lehet például az, amelyiken napkelte és növekedést jelképező növényzet látható, esetleg egy kinyílt, színes virágokat ábrázolnak, hegységeket és vizeket, vagy vidáman lobickoló halakat. Rossz választásnak tűnhetnek azonban a meztelenséget, vadállatokat, lehulló leveleket, csontvázakat és fekete varjakat vagy erőszakosságot, esetleg gyilkosságot ábrázoló alkotások.

Ez a pont is olyan volt, ami feng shui ide vagy oda, logikusnak tűnik.

Hogy miért van az ember otthonában olyan kép, ami nem kelt benne jó érzést? Nem igazán tudom, de van. Nálam azért, mert egy kedves rokonomtól kaptam, ő készítette, nem akarom megbántani. Nem dobtam ki most sem, de feltettem a szekrény tetejére – szép vagy nem szép, így jobban vagyok. 

Rend a lelke mindennek

Alapszabály, hogy mindig törekedjünk a rendre magunk körül. Amikor csak tehetjük, szellőztessünk, nyissuk ki az ajtókat, ablakokat. A feng shui szerint a friss levegő is segítheti a pozitív energiák megjelenését és szabad áramlását a lakásban. Persze nemcsak a bútorok tologatásával és a kiégett izzók kicserélésével teremthetünk harmonikus létezést az otthonunkba, a lelkünkkel is foglalkoznunk kell. A rendezett élettér azonban nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy mi is jobban érezzük magunkat, s egy kicsit közelebb kerüljünk a bennünk kialakítandó rendhez és rendezett élethez.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X