Egészség

Te érzed az elektroszmogot? Lehet, hogy ez áll a fejfájás és álmatlanság hátterében...

Hallottad már azt a furcsa kis sípoló hangot a szobádban, amitől alig lehet elaludni? Éreztél a bőrödön különös bizsergést egy trafó közelében? Ez nem más, mint az elektroszmog elnevezésre hallgató jelenség. Nem jó hír, hogy kifejezetten káros hatással van ránk.

Én tizennyolc éves korom körül figyeltem fel először a tévémből és DVD-lejátszómból szűrődő vijjogó hangra. Amint tudatosult bennem, hogy nemcsak képzelődök és a hang forrását is megtaláltam, képtelen voltam bármi másra koncentrálni. Elaludni sem tudtam, amíg nem áramtalanítottam mindent a szobámban. 

Az elektromágneses terek természetes módon is előfordulnak környezetünkben, hiszen a Földnek is van ilyenje, ám manapság a mesterségesen generált források olyan mértékben körülvesznek minket, hogy szinte „ki sem látszunk belőlük”. A háztartásunkban előforduló elektromos eszközök, használati tárgyak, tévék, laptopok, telefonok, wifi routerek mind-mind elektroszmoggal töltik meg otthonunk minden egyes négyzetcentiméterét. Sokan nem figyelnek fel a jelenségre, viszont akadnak az elektromágneses terek megérzésére fogékonyabb emberek is. Szörnyű érzés megtapasztalni a milliónyi kütyüből áradó zajt és az érzést, amit keltenek.

Mi az elektroszmog valójában?

Az elektromos berendezések és adótornyok által kibocsátott elektromágneses sugárzás, mágneses terek, rádiófrekvenciás sugárzások, melyek a szervezetet megterhelik, olykor károsítják is. A szmoghoz hasonlóan ezt is egy szennyezési formának tartjuk, ami ellen védekezni kell, legalábbis kellene.

Milyen hatással van ránk az elektroszmog?

Rengeteg ember szenved manapság inszomniától és egyéb alvászavaroktól. Az otthon vagy a munkahelyünkön töltött órák után sokszor fejfájást tapasztalunk, idegességet érzünk és egyre hajlamosabbak vagyunk a depresszióra. Ezek a tünetek mind jelentkezhetnek a minket érő állandó elektromágneses sugárzás miatt. Ám a sugárzás okozhat szédülést, folyamatos kimerültséget, fáradtságérzetet, végtag és szívfájdalmat, szívritmuszavarokat és magas vérnyomást is.

Akár magunkon, akár gyermekeinken is jól megfigyelhető a viselkedésváltozás, a tanulási képesség és a memória romlása. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a tévé és rádió adótornyok közelében élő emberek között magasabb arányban fordul elő leukémia és a limfóma is. A kutatások során több városban megfigyelték, hogy a tornyoktól és nagyfeszültségű elektromos távvezetékektől néhány száz méterre élő családoknál emelkedett a gyermekkori leukémia kialakulásának a valószínűsége és az agydaganatos megbetegedések száma. 

Sam Milham rákszakértő, az elektromágneses sugárzás kutatásának egyik kiemelkedő alakja kiáll az elgondolása mellett, miszerint ezek a mezők károsítják az élő sejteket és rákkeltő hatásuk is van. Milham szerint csakis üzleti és politikai okokból nem ismerik el a cégek ezt a roppant károsító hatást. Az Egészségügyi Világszervezet még több és alaposabb kutatást indítványozott az ügy érdekében, különösen a mobiltelefonok rádióhullámaival kapcsolatban.

Még néhány érdekes és elkeserítő tény a mobilokkal kapcsolatban: a kutatók azt tapasztalták, hogy azok a férfiak, akik a zsebükben hordják a telefonjukat, és akár vezetékes, akár az egyre nagyobb divatnak örvendő vezeték nélküli fülhallgatón folytatnak beszélgetést, hatalmas kockázatnak vannak kitéve. Ugyanis beszélő üzemmódban a mobil által kibocsátott elektromágneses hullámok növelték a szabad gyökök szintjét az egészséges férfiak spermiumában.

Szabad gyökök azok a káros molekulák, amelyek nagyban befolyásolják a spermiumok mozgás- és életképességét, az antioxidánsok számát pedig drasztikusan csökkentik. Nők esetében határozottan ellenjavallott méh, petefészek és mell közelében tartani a mobilt. Az ölbe helyezett laptop is hasonló tüneteket idéz elő. Ebben az esetben még a laptop által generált hővel is számolnunk kell, ami szintén kedvezőtlen hatással van a spermiumok számára, és a nők ciklusát is felboríthatja, arról nem is beszélve, hogy a pocakban fejlődő magzatot is érheti ilyenformán közvetlen közelről minden károsító tényező.

Hiába olvasunk és hallunk egyre több elrettentő példát ezzel a témával kapcsolatban, mi mégis sodródunk a modernkori árral, hiszen annyi pluszt kapunk az új technológiától. Ma már nélkülözhetetlen az internet és a telefon használata, ahogy számos más elektromos tárgy nélkül is  nehezebbé válna a mindennapi életünk. De talán mégsem kellene beletörődnünk, csak legyinteni, hogy ilyen korban élünk, mit tehetnénk, nem bújhatunk föld alá. Ez igaz, ám vannak olyan óvintézkedések, amelyek nagymértékben segítenének nekünk, hogy egy kicsit relaxáljon a szervezetünk, az agyunk.

Mit tehetünk, hogy kevesebb sugárzás érjen bennünket?

  • Éjszakára mindenképp tanácsos „áramtalanítani” azt a helyiséget ahol mi és gyermekeink, sőt, ahol akár csak a háziállataink alszanak. Ezzel elkerülhetjük, hogy álmatlanul hánykolódjunk az ágyban akár órákon át, vagy egy cseppet sem pihentető alvás után fáradtan és ingerülten ébredjünk.

  • Telefonálás közben ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk a fülünkhöz a készüléket. Ha csak fél cm távolságot is tartunk, nagyban redukálódik a sugárzás mértéke. Szakértők ajánlják a kihangosított üzemmód használatát, hiszen abban az esetben lehetünk a legtávolabb az éppen erős sugárzást kifejtő készülékünktől.

  • Mikrohullámú sütő használata közben ne álljunk a tárgy előtt. Az emberi test szövetei is hőt termelnek erős HF sugárzás hatására, a szervezetben lejátszódó biokémiai reakciók pedig nagyon hőérzékenyek. Bár nem feltétlenül tűnik fel, hogy valami „rossz” történik velünk miközben melegszik az ebédünk, a testünk mégis károkat szenvedhet.

  • Amikor nem használunk internetet, érdemes kikapcsolni a wifit is. Minél kevesebb sugárzás ér minket, annál jobb.

  • Ha lakás-, házvásárlás előtt állunk, vagy csak albérletet keresgélünk, jó körülnézni, nincs-e a közelbe telepítve adótorony vagy trafó oszlop. Számos kutatással támasztották már alá, mennyire egészségkárosító az ilyen dolgok közelében tartózkodni huzamosabb ideig.

Én a családommal igyekszem minimalizálni otthonunkban az elektroszmogot. Ennek megfelelően, de nem csak ezért, már tíz éve nincs tévénk, sem mikrohullámú sütőnk. Nincs okostelefonom, két laptopunk ugyan van, de éjszakára kihúzzuk őket a konnektorból és a wifit is kikapcsoljuk. Elmondhatatlanul kellemes úgy álomba merülni, hogy nincs körülöttünk az az alattomos, szinte hang nélküli, láthatatlan zizegés. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Forrás: ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

 
 
 
 
 

 

Már követem az oldalt

X