Egészség

Feng shui a konyhában, avagy így nézne ki egy harmonikus tányér

Az ősi kínai hagyomány szerint az étel egyfajta gyógyszerként hathat, vagyis képes gyógyítani a különféle betegségeket (nekem többnyire ez maradt meg a koreai sorozatokból is, a császár udvarában szinte minden a konyha és az ételek körül forgott).

A feng shuiról többnyire a harmónia, az egyensúly, a pozitív és negatív energiák áramlása juthat eszünkbe. Jellemzően a lakberendezéssel kötjük össze, pedig az ősi kínai gyógyászatban is fellelhetők szabályai. Egykor hitték ugyanis, hogy a megfelelő ételeknek gyógyító ereje van, ahogy egy rosszul megválasztott élelmiszer betegséghez vezethet. Épp ezért az étkezésben is segítségünkre lehet a feng shui, a Yin és a Yang, valamint az öt elem (Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz).

Hideg vagy meleg ételek a kínai kultúrában

A Yin és Yang szerint az ételeket két csoportba oszthatjuk. Vannak a hideg ételek és a melegek. Ezek nem az aktuális hőmérsékletre vonatkozó elnevezések, hanem az étel „természetére” utalnak vele. Például a csilipaprika lefagyasztva is meleg ételnek számít, a zöld tea pedig felforralva is hidegnek.

A feng shui szerint minden ingatlanról elmondható, hogy az éppen a hideg vagy a meleg kategóriába tartoznak, ahogyan a betegségek között is megvan a hideg-meleg különbség. Általánosan elmondható, hogy a legtöbb gyümölcs és zöldség a hideg csoportba tartozik, a gomba semleges, a gabonafélék, gyökérzöldségek és húsok pedig a meleg ételek csoportjába sorolandók. Nagyon leegyszerűsítve úgy kell elképzelni az ételek szerinti gyógyítást, hogy azok a betegségek, amelyek eszerint az elképzelés szerint melegek, hideg kategória ételeivel gyógyíthatók, és fordítva – így tudják egyensúlyba állítani a szervezetet.

Az öt elem és az ízek, avagy az öt ízkategória

A már említett öt elemnek megfelelően is csoportosították az ételeket, mégpedig az ötféle íz lehet savanyú, keserű, édes, csípős és sós. Minden étel besorolható valamelyik íz csoportjába, vagy több íz kombinációjába. Minden íz megfelel az öt elem valamelyikének, és a testünk szerveinek, a szervezetünkben végbemenő folyamatoknak is mindnek megvan a maga eleme.

A Fa elem a feng shuiban a keleti irány, a tavasz, a kék és zöld szín, a Jupiter és a 8-as szám. A testben a máj, a szemek, az inak és a harag eleme. Íze savanyú. Az ételek közül ide tartozik például a zöld tea, a citrom, a lime és a savanyú zöldalma, az ecet és a póréhagyma, a csirkemáj, a tőkehal, a zab, az árpa és a rozs.

A Tűz elem a déli irány, a nyár, a piros szín, a Mars és a 7-es szám kapcsolódik hozzá a keleti kultúrában. A testben ez a szív, a vér és a véredények, valamint az öröm eleme. Íze keserű. Olyan ételek tartoznak ide, mint például a marhahús, a garnélarák és a lazac, a pirospaprika, paradicsom, bab, cékla, vöröskáposzta, eper, cseresznye és áfonya, valamint a paradicsomlé.

A Föld elem a központi irány, a késő nyár vagy az évszakok változása, a sárga szín, a Szaturnusz és a 7-es szám. A testben a lép és a gyomor, a száj, a hús eleme és az aggodalomé. Az íze édes. Ide tartozik a sárga tök, a sárga burgonya, az édesburgonya, a sárga paprika és a paradicsom, a pisztráng és más édesvízi halak, például sügér, a tojás, valamint a forró almabor, az almalé és a gyógyteák.

A Fém elem a nyugati irány, az ősz, a fehér szín, a Vénusz és a 9-es szám. A testben a tüdő, az orr, a bőr és a szomorúság eleme. Íze csípős vagy fanyar. Az ételek közül ide sorolható például a hagyma és a póréhagyma, a burgonya és a fehér rizs, az őszi fokhagyma, a tej, a tojásfehérje és szójatej. A zöldségek, beleértve a fehérrépát, a nyers banánt, a fehér téli retket és a fehér spárgát is, valamint a szardínia, a fehér húsú halak, a pulyka és a csirke, vagyis a fehér húsok.

feng-shui-etelek

 

A Víz elem az északi irány, a tél, a fekete szín, a Merkúr és a 6-os szám. A testben ez a vese, a fülek, a csontok és a félelem eleme. Az íze sós. Ide sorolható például a miso leves és a szójaszósz, a spenót, kelbimbó, padlizsán és a különféle káposztafélék, a bab, a bárány, a sertés és a szalonna, valamint az osztriga és a kagyló.

A diagnosztizálás persze nem olyan egyszerű, hogy azt egy ilyen rövid cikkben gyorsan össze lehetne foglalni, azt ki kell tanulnia annak, aki komolyan szeretne foglalkozni az ősi kínai gyógyászattal. De ha egy kicsit ráérzünk az ízére, valamelyest a hasznunkra fordíthatjuk, és támogathatjuk általa a hétköznapokban az egészségünket.

Az alapozástól a kiteljesedésig

Az ősi kínai hagyomány a gabonát veszi alapnak. Szerintük a gabonának kell kitennie a táplálékbevitel nagy részét. A gabonafélék persze az emberiség történetében szinte minden étrend alapját képezték – egészen napjainkig. Mostanában ugyanis inkább arról hallani és olvasni mindenhol, hogy a gabonafélék „gonoszak”, mert túlsúlyossá teszik az embereket. Csakhogy

a kínaiak szerint nem a gabona miatt híznak el az embereket, hanem saját maguk miatt.

A falánkság és a súlyproblémák ugyanis a modern kor hozományai, a múltban nemigen létezett ilyesmi, legalábbis nem ilyen mértékben. Sőt, sok olyan területen, ahol még mindig az ősi hagyományok szerint élnek, még manapság sem nagyon lehet találkozni túlsúlyos emberekkel. Egyszerűen oda kell figyelni a minőségre és a mennyiségre: teljes kiőrlésű gabonát kell enni, és egy kicsit többet mozogni, rendszeresen.

A gabonák után a gyümölcsök állnak az ember rendelkezésére, ha egészségesen szeretne élni. A gyümölcsök jótékony hatásairól sokszor hallunk sok helyen, hiszen vitamindúsak, rostban gazdagok, táplálóak. Érdemes mindig az aktuális szezonnak megfelelő gyümölcsöket fagyasztani.

Meglepő lehet, de a sorban a harmadik a hús: bizony,

az ősi kínai orvoslás nem támogatja a vega vagy vegán étrendet.

Úgy vélik, hogy ha valaki valamilyen hite miatt (például állatvédelem) elhagyja az étkezéseiből a húsokat, az bizonyára jó neki, hiszen a lelke vagy elméje így találkozik a testével. Szerintük azonban az egészséges életmódhoz hozzátartozik a húsevés is, még ha egészen kis mennyiségben, akkor is. Például az egyes betegségekből való felépülés egyik legfontosabb élelmiszerének tekintették a húsokat.

Végül a zöldségek teszik teljessé az étkezéseket elgondolásuk szerint. A zöldségek ugyanannyira elengedhetetlenek az étrend tökéletes kiegészítésére, mint a gyümölcsök, hiszen azokhoz hasonlóan számos létfontosságú tápanyagot vehetünk magunkhoz általuk.

A „nem ajánlott” csoport

Természetesen (?) vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása nem, vagy csak egészen minimális mértékben ajánlott, ez esetben sem rendszeresen. Ilyenek például az olajos és zsíros dolgok, a feldolgozott cukrok és lisztek, az alkohol vagy a feldolgozott tejtermékek. Ezek közül némelyiket egyáltalán nem szabad fogyasztani, ha egészségesek szeretnénk maradni (például a túl zsíros ételeket), de van olyan, amiből egy keveset olykor-olykor megehet, megihat az ember. A hangsúly itt a mértéken van.

feng-shui-etelek

 

Az egészség a legfontosabb

Fontos, hogy mielőtt bárki belevágna bármilyen új, számára ismeretlen étrendbe, előtte tájékozódjon alaposan. A feng shui szerint való étkezés érdekes lehet, de betegség esetén mindenképpen keressük fel az orvosunkat, hiszen egy olyan modern világban élünk, amelyben a hagyományos kínai orvoslás nem biztos, hogy működik, vagy nem biztos, hogy úgy működik, ahogyan az elvárható lenne.

Szakember tanácsai alapján azonban várhatunk segítséget egyes ételektől vagy az étrend megváltoztatásától, de csak úgy, „miért ne”-alapon inkább ne hagyatkozzunk az öt elem szerinti megérzésünkre!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X