Egészség

Tucatnyi gyógynövényes tea az őszi gondokra

A kínai gyógyászat egy rendkívül érdekes kultúra, és sok titkot rejt magában, de legfőképp örökérvényű igazságokat. Az egyik kedvenc tézisem, amivel abszolút egyet is tudok érteni, hogy nem kell annyira élesen elkülönítenünk a gyógynövényeket az egyéb fogyasztható növényektől, hiszen a táplálkozásunk önmagában is a gyógyítás egyik meghatározó eleme. Minden zöldség és gyümölcs rendelkezik aktív hatóanyagokkal, tápanyagokkal, és számos olyan jótékony tulajdonsággal, amelyet kihasználhatunk egészségünk megőrzése érdekében.

Megjött a hideg, fogynak a zsebkendők

A torok, a garat és a mandula gyulladása esetén érdemes újra felfedeznünk nagyanyáink bevált praktikáit, teakeverékeit. A bodzás tej például kiváló gargarizáló. Ehhez a bodzavirágot főzzük fel a tejben, hagyjuk állni fél órát, majd szűrjük le. A gyulladás enyhítésére használhatunk sárgarépaszirupot is: negyed liter frissen préselt répalevet főzzünk sziruppá két evőkanál mézzel és egy kevés vízzel, majd naponta ötször kanalazzunk belőle. A szelídgesztenye leveléből készített főzettel gargalizálhatunk, a citromfű és kamilla párosa pedig enyhíthet a hörgők panaszain. Érdemes naponta 2-3 bögre gyógyteát elfogyasztanunk, ami a következő gyógynövényeket tartalmazhatja: szurokfű, cickafark, körömvirág, citromfű, kamilla, lándzsás útifű, kakukkfű, martilapu, kis ezerjófű, tüdőfűlevél, orvosi veronika vagy akár eukaliptusz és menta.

Köhögés esetén segíthet a menta- és levendulatea, vagy főzhetünk szirupot vöröshagymából is. Legegyszerűbb megoldás, ha a felkarikázott hagymákat barna cukorral üvegbe rétegezzük, és ezt addig melegítjük a sütőben, amíg be nem fejeződött a sziruposodás folyamata. Naponta két-három teáskanálnyit adhatunk belőle gyermekünknek. Érdemes egy kellemes gyógymézzel nekiindulni az ősznek. 

Erős immunrendszer, megfelelő keringés

A csipkebogyóból, hársfa- és bodzavirágból készült tea igazi immunőr a hidegebb időszakokban, ha pedig megtörtént a baj, érdemes egy kellemes málnalevélteával kiegészíteni a lázcsillapítást.

Sokan szaga miatt ódzkodnak tőle, hatása miatt azonban kifejezetten ajánlom a fokhagymás teát: egy csésze gyógynövényes teába törjünk bele legalább egy gerezd fokhagymát, hagyjuk állni 10-15 percet, és kortyolgassuk el. Szervezetünk hálás lesz érte. A reggel és este fogyasztott fokhagymás tea vagy natúr fokhagymás főzet magas vérnyomás ellen is hatásos, akárcsak a fagyöngytea vagy a galagonya, mezei zsurló, pásztortáska teakeverék. 

A borágó és a szőlőlevél igazi érfalerősítő és keringésfokozó gyógynövények: forrázatukból naponta három csésze fogyasztható. Segítségünkre lehet még a fürtös menta, a mezei kakukkfű, a palástfű és a szagos müge is, a tyúkhúros tea pedig kiváló zsíroldó tulajdonsággal rendelkezik, segíti az epetermelést és bontja a rossz koleszterint. A veronika epehajtó, vértisztító, vérzsírcsökkentő hatású és az agyi vérkeringést is javítja. A cickafarkfű serkenti az epeváladék-termelést és szabályozza a máj funkcióit. A zsálya kiváló gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású gyógynövény, az előbbiekben említett galagonya pedig rugalmasan tartja az érfalakat, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. Mind-mind segítségünkre lesznek egészségünk megőrzésében. 

A jó emésztéshez nélkülözhetetlen

A zsályafőzet és a rozmaringtea támogatja emésztésünket. Segíte enyhíteni a puffadást és az enyhébb gyomor- illetve bélgörcsöket. Szárított áfonyából, a fehérmályva leveléből és aprított porcsinfűből a bélnyálkahártya nyugtatására alkalmas teát készíthetünk, amely alkalmazható enyhébb hasmenés csillapítására is. Ugyancsak hatásos lehet a szederlevél főzet vagy a vörös áfonyalevél tea is. A fehér árvacsalán, a diófalevél, az apróbojtorján vagy a málnalevél is gyógyír lehet a bajra.

A teákat ne csak forrázzuk, főzzük is pár percig, hiszen a cserzőanyagok így jobban kioldódnak.

Naponta háromszor fogyasszuk, amíg a probléma fennáll, és még hatásosabb, ha az előbb említett növények keverékével gyógyulunk. Ha pedig úgy vesszük észre, hogy a fenti terápia nem megfelelő, akkor egészítsük ki egy kevés vadsóskamag-őrlemény fogyasztásával: az őrleményt áztassuk be, és maximum naponta háromszor kanalazzunk belőle. 

Nyugalom, béke és pihentető alvás

Kegyetlen és mindent elrontó tud lenni a fejfájás, ezért nem árt, ha lapul kamránkban pár olyan alapanyag, amelyből teát főzhetünk csillapítására. Ilyen a káposzta, amelynek főzetével inhalálhatunk, ezáltal elűzhetjük a kellemetlen érzetet. Kiváló lehet a jázminvirágból készített tea vagy az őszi margitvirág is, amelyet a népgyógyászat már régóta használ erre a problémára. A mezei kakukkfű görcsoldó, fejfájást enyhítő hatással rendelkezik, a borsmenta olaját belélegezve pedig szintén enyhülhetnek panaszaink.

Fárasztó szellemi munka és stressz esetén gyakorta javasolják a bazsalikom forrázatának fogyasztását,

de a pipacstea is segítségünkre lehet a nyugodt pillanatok elérésében. Ideges eredetű fejfájás esetén citromfűlevél-tea fogyasztása ajánlott, de orbáncfű teát is ihatunk esténként, betartva a legfeljebb hat hetes kúraidőszakot. A levendula és a komló kiváló összetevője egy nyugtató teakeveréknek, az esti elalvás előtt pedig a macskagyökér az ideális választás. A teakúrák kiegészítésére külsőleg stresszűző illóolajokat is alkalmazhatunk.

Apró-cseprő és mennyire nagy gondok

A hidegebb idő beköszöntével viszonylag gyakran tesszük ki magunkat a felfázás veszélyeinek, ezért nem árt előre gondolnunk a bajra. Az áfonyalevélből készült tea erősít, a csarabtea fertőtlenít és tisztít, a cseresznyeszárból készült forrázat pedig csökkenti a gyulladást. A cickafark teája vagy éppen a benne történő ülőfürdő húgyúti betegségeknél szinte nélkülözhetetlen, a kígyószisz gyulladáscsökkentő, a mezei zsurló megszüntetheti a fertőzést, a vadárvácska kiváló vértisztító, az apróbojtorján pedig antibakteriális hatásával segítheti a gyógyulást. 

Általános tisztulásra a következő gyógynövényekből készült teakeveréket ajánlom: csalán, feketeribizli-levél, bodzavirág, diólevél, gyermekláncfű és ezerjófű. Ezek mellett érdemes gyakran fogyasztani az almahéj, az articsókalevél teát és alkalomadtán egy kevés máriatövis magot is.

Ha megfázott a gyermek, és nem akarunk mindig a patikába rohanni ilyenkor, házilag is elkészíthetjük az őszi-téli túlélőcsomagot

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X