Egészség

5 + 1 vesetisztító ital, ami segíthet megőrizni a egészséges működést

Létfontosságú szervünk a vesénk. Többek között segít a szervezet só- és vízháztartásának szabályozásában és a fölösleges, káros méreganyagok eltávolításában a szervezetünkből. Nem megfelelő működés esetén ezek a méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben, komoly egészségügyi problémákat okozva. Megelőzésképpen érdemes lehet olykor megtisztítani a veséteket, ezzel is segítve a működését és hozzájárulva az egészségetek megőrzéséhez.

Évek óta hallani mindenhonnan, hogy fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a szervezetünk működése és az egészségünk megőrzése miatt. Naponta másfél liter a minimum, de a szakértők három litert javasolnak. Ha valaki elhatározza, nem is olyan nehéz teljesíteni. Néhány nap alatt hozzászoktam én is, aztán ez vált a normálissá. Sőt, manapság akár két liternél több vizet is képes vagyok meginni egy nap alatt. Ha véletlenül kimarad, vagy nincs rá módom, érzem, hogy kiszárad a szám, szomjas és kissé enervált is vagyok.

A bőséges folyadékbevitelnek van egy olykor zavaró mellékhatása: egy kicsit sűrűbben járok a mosdóba. Jó hír viszont, hogy így dolgoznak a vesék, amik az egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos szerepet töltenek be. Ez a páros szerv ugyanis kiválasztást végez, vagyis a testünk számára fölösleges, káros (salak)anyag kiszűrését, és annak eltávolítását a szervezetünkből. Emellett a vesék többek között fontos szerepet töltenek be a szervezet só- és vízháztartásának szabályozásában, valamint hormonok termeléséért is felelősek. Nem megfelelő működésük az egész szervezetünkre kihathat.

Megelőzésre persze ebben az esetben is van lehetőség, például néhány olyan étellel és itallal, amelyek segíthetnek kitisztítani a veséket:

serkenthetik a működésüket, segíthetnek a gyulladások, vagy a vesekő kialakulásának megelőzésében.

Alapszabály: a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett a sófogyasztásra is érdemes odafigyelni. Ha pedig iszunk, van néhány igen kedvező ital:

Csalántea

A csalánt régóta használják a hagyományos növényi gyógyászatban, ugyanis a csalánlevél hasznos vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a különböző gyulladások csökkentéséhez. Többek között vizelethajtó hatású és magas az antioxidáns tartalma.

Zsurlótea

A zsurló a csalánhoz hasonlóan igen népszerű gyógynövény a népi orvoslásban. Természetes vízhajtóként működik, olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek növelik a vizelet kiválasztását a szervezetből.

Nyírfalevél tea

A húgyúti megbetegedések, gyulladások és fertőzések egyik ismert ellenszere a nyírfalevél, illetve az abból készült tea. Ugyanakkor segíthet a vizesedések, ödémák kezelésében és a vesék tisztításában is, mert (meglepetés:) vízhajtó hatása van. A vese egészségének megőrzése mellett a májra is kedvező hatással lehet.

Gyermekláncfű tea

A szárított pitypangból vagy friss, a földből húzott pitypanggyökérből készült tea fogyasztása is megtisztíthatja a veséket. A gyermekláncfű ugyanakkor javíthatja az emésztéseteket és minimalizálhatja a vesékbe jutó salakanyag mennyiségét is. Jó hír, hogy teán kívül még ezer formában felhasználhatjátok a konyhában, ahogyan arról írtunk már.

Citromos víz

Természetes savassága miatt a citromlé, illetve a citromos víz is segíthet a vesék egészségének megőrzésében, megelőzhető lehet vele a vesekő kialakulása. Fokozza az anyagcserét, ezáltal gyorsítva a kiválasztást, segíthet a vesék működésében, azok gyorsabb tisztulásában. 

Almaecet

Az almaecet igazi csodaszer lehet, ha az anyagcsere felgyorsításáról van szó. Magas antioxidáns-tartalma miatt hozzájárulhat a vesék oxidatív stressztől való védelméhez, illetve csökkenti a vérnyomást és segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában. A citromléhez hasonlóan megelőzhető lehet vele a vesekő kialakulása, illetve vesetisztító hatású.

A szakemberek szerint azonban nemcsak italok, hanem különböző ételek is segíthetnek a vesék megtisztításában. Ilyen például a görögdinnye, a gránátalma, a bazsalikom, a datolya, a szőlő, a vörösáfonya, a cékla és az alma. Érdemes lehet tehát ezekből is többet fogyasztani a vesék egészségének érdekében, de még a májunk miatt is! 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X