Pitypangszörp és pesztó – Mi mindenre jó az elhanyagolt gyermekláncfű?

Kert

Pitypangszörp és pesztó – Mi mindenre jó az elhanyagolt gyermekláncfű?

Utálatos, makacs gyom, gyerekek játéka, értékes gyógynövény vagy egy ehető virág? Földrajzi környezet és megítélés kérdése. Egy kis pitypang-marketinggel megkísérlem most szalonképessé tenni nagyobb közönség számára is a gyermekláncfüvet, amely e hetekben pöttyözi sárgával a gyepet.

Porzód, bibéd, szárad, szirmod felé kapkod Karinthy Frigyes, Szép Ernő nem tűzné gomblyukába se a mezítlábas árvát – ez utóbbin nem csodálkozom, hiszen hajtókáján csúf nyomat hagyna a növény tejnedve, s igen hamar kókadtan bókolna csak a lyukban. 

A pongyola pitypang – más néven gyermekláncfű, kákics, vagy buborékfű, latin nevén Taraxacum officinale – néhol undok gyomnövény, máshol üreges szára, fehér szőrbóbitája a kislányok kedvelt játéka. A városi kertek, a díszkertek nem tűrik meg, a vágyott angolgyepnek az egyik réme.

A mi kertünkben elfér, szeretem, amikor tavasszal kihajtanak fogazott levelei a tőlevélrózsából, és alig várom, hogy pöttyözze sárga virága a gyepet. Kedves szomszédasszonyom hosszú délutánokat tölt azzal, hogy a pitypangokat kiszedegesse a fűből. Egyre rakosgatja odébb a sámliját, és erre a célra rendszeresített szúróeszközzel próbálja jobb létre szenderíteni őket. Voltak másféle, gazdaboltban kapott és közösségi oldalakon talált módszerei is – mint a közepének kivágása és sóval való behintése, az ecetes permetezés, a konyhai zsebsárkánnyal megégetés –, de

a pitypang szívósan, rendületlenül belesárgállik újra meg újra az áprilisba.

Jogászként úgy tartja, joguk van betolakodni a mi kertünkből, de a hatalmat nem vehetik át a fű felett. Időnként koccintunk egy pohár borral a jól végzett munka örömére – a kosárnyi kiszedett pitypangra és az én frissen készült pitypangszörpömre.

Igen, pitypangszörp, ami az utóbbi időben lett egyre trendibb. Magam sok-sok évvel ezelőtt olvastam róla először Maria Treben könyvében, és bevallom, kicsit idegenkedtem a gondolattól, hogy a virágok a növényből kicsurranó tejnedvvel együtt főjenek egy fazékban… De aztán felülkerekedett a kíváncsiság, belevágtam, és rá kellett ébrednem, hogy a teljes nyílásukban lévő sárga virágok különlegesen finom ízt rejtenek. Mézízű, zöldessárga finomság a végeredmény, amelyet palacsintára kenhetünk, italként fogyaszthatunk.

A pitypang zsenge levelei vértisztító, erélyes vizelethajó hatásúak, serkentik a máj működését és az emésztést. Tavaszi tisztítókúrákhoz (szerintem) nélkülözhetetlen nem csak tea formájában, hanem salátaként is fogyasztani. A szennyezett légkör támadásainak és az élelmiszer adalékanyagoknak kitett szervezet számára az egyik legkitűnőbb gyógynövény!

A halványított pitypanglevelek is népszerűek a vadnövénykedvelők táborában – hozzánk ez is anno véletlenül érkezett. A tavaszi kertrendezés alkalmával a farakás alatt megbúvó, alig zöld, inkább fehéres, csöppet sem keserű, salátának való levelek azóta vödörrel szándékosan leborítva várják a pitypangszüretet. Ezek a zsenge levelek kerülhetnek salátába, készülhet belőlük pesztó, kellemes ízű vitaminforrás, és ráadásul ingyen juthatunk hozzá.

Ha résen vagyunk, még virágnyílás előtt elcsíphetünk egy kisebb kosárnyi pitypangbimbót. Ecettel-mustármaggal kitűnő savanyú készülhet belőle. Nagyon szeretjük sajtok mellé, előételekhez, de remekül illik a sült oldalashoz vagy a piros-ropogósra sült császárhúshoz. Van, ahol „hamis kaprinak” nevezik, de amondó vagyok, ne hasonlítsuk holmi délszaki cserjéhez – ő a mi bájos, hazai pitypangunk, a maga kellemes kesernyés utóízével.

Késő ősszel szedett gyökeréből emésztést serkentő, erősítő teát főzhetünk, szárított és őrölt gyökeréből pótkávé is készül.

Ha nem szedjük le a pitypang virágait, hamarosan átmegy „bóbitába”, a virág termése egyben röpítőkészülék is, ami messzire viszi a magokat – például a szomszéd kertjébe, aki nem biztos, hogy örömmel fogadja őket.

Ne haragudjunk a pitypangra, éljünk vele békességben, találjuk meg a helyét a kertben!

Városlakókat viszont óvva intek attól, hogy a parkokból, utak mellől pitypangot gyűjtsenek. Hagyjuk meg ezeket a mentsvárként a még elő apró rovaroknak, és gyönyörűségként a szemnek.

Ajánljuk még:

Gyomirtás természetesen – van vegyszermentes megoldás, csak tenni kell érte
Szárazság és nagy meleg ide vagy oda, a kertünkben tüsténkedő gazok valahogy mindig túlélik. Nőnek, terjednek, ezzel nem kevés munkát és fejtörést okozva nekünk. És annak ellenére, hogy sok gaznak tartott növényt inkább gyógynövénynek neveznék, és még annak ellenére is, hogy nem pártolom a szigorú értelemben vett gyomirtást, be kell látnunk: igenis vannak olyan esetek, amikor meg kell válnunk az egyik növénytől, hogy jobb legyen a másiknak. Ezekhez a kikerülhetetlen esetekhez hoztam pár ötletet.