Egészség

Májtisztítás felsőfokon: kaktuszfüge, kávé és a többiek

Létfontosságú szerv a májunk, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni a védelméről. A máj felelős többek között a méregtelenítésért és a szénhidrátok, az alkohol és a különböző gyógyszerek lebontásáért is. Összegyűjtöttünk hát néhány ételt, amelyek segíthetnek megőrizni ennek az erőműként dolgozó szervnek az egészségét. 

Hajlamos vagyok gondolkodás nélkül mindenfélét enni. Zsírosat, cukrosat, sósat. A kávé létfontosságú számomra, és néhanapján egy kevés alkoholt is fogyasztok. Emellett viszont eszem zöldségeket, gyümölcsöket is, vitaminokat szedek és sok vizet iszom. No meg időnként kúraszerűen méregtelenítek, vagy diétázom, attól függően, hogy éppen milyen állapotban vagyok. De talán még egyszer sem jutott eszembe, hogy mindezt tudatosan, főleg a májam érdekében is fontos megtennem.

Létfontosságú szerv a májunk – igazi erőműként működik a szervezetünkben. Számos alapvető feladatot lát el a mindennapokban, mint például a fehérjék, a koleszterin, a glükóz és az epe termelése, a vitaminok, ásványi és egyéb tápanyagok, valamint a szénhidrátok tárolása, illetve ez utóbbi lebontása is. Jól tudjuk: a májunk (is) felelős a szervezetünk méregtelenítéséért. Többek között olyan (méreg)anyagok lebontásáért felel, mint az alkohol vagy a gyógyszerek. A májunk egészsége kulcsfontosságú, érdemes megtenni érte mindent, amit csak lehet.

Íme néhány étel és ital, amely segítségünkre lehet benne!

Kávé

Szuper hír ez azoknak, akik rendszeresen kávéznak (nekem). A kávéról ugyanis azt állítják, hogy megnöveli a máj antioxidáns-szintjét, és csökkenti az esetleges gyulladásokat, valamint azok kialakulásának az esélyét. Emellett csökkenti még a különböző májbetegségek, a májrák vagy a zsírmáj kialakulásának kockázatát is. A kávé mintegy védőitalként hathat a máj egészségére – természetesen mértékkel fogyasztva.

Zöld tea

Főleg az „elzsírosodástól” védheti meg a májat a zöld tea. Egyes vizsgálatok szerint  a zöld tea rendszeres fogyasztása javíthat a májenzimek termelődésén és csökkentheti a zsírlerakódást a májban. Ne feledkezzünk meg a magas antioxidáns-tartalmáról sem, ami pedig többek között a különböző gyulladásos és rákos megbetegedések kialakulásának esélyét csökkentheti – már csak ezért is megéri inni egy-egy pohárral!

Zabpehely

A sok rostot tartalmazó ételek segíthetik, hogy minél hatékonyabban működjön a májunk. Az egyik legegyszerűbb mód ennek támogatására, ha a reggelt egy tál zabpehellyel kezdjük. Segíthet a különböző májbetegségek megelőzésében, ráadásul egy-két extra kilótól is megszabadulhatunk! A rostban gazdag étrend ugyanis segítheti az emésztést, gyorsíthatja az anyagcserét, ezáltal hasznunkra lehet a cukorbetegség és az elhízás elleni küzdelemben.

Grépfrút

A grépfrút olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetesen védik a májat. Az antioxidánsoknak egyrészt gyulladáscsökkentő hatása van, ezáltal többek között csökkentheti a májfibrózis kialakulásának kockázatát, másrészt ezek az antioxidánsok (növelve a zsírégetéshez szükséges enzimek számát) elősegíthetik a máj zsírosodását – megelőzve ezzel, hogy fölösleges mennyiségű zsír halmozódjon fel a szervben. Harmadrészt a grépfrút képes ellensúlyozni az alkohol negatív hatásainak egy részét, bár ezzel kapcsolatban eddig csak állatkísérleteket végeztek...

Fügekaktusz

A fügekaktuszt régóta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban, többnyire fekélyek, sebek, fáradtság és májbetegségek gyógyítására. Egy 2004-ben végzett tanulmány szerint a növény kivonata csökkentheti a másnaposság tüneteit. A kísérlet résztvevői kevésbé voltak másnaposak, miután az alkoholfogyasztás előtt kaktuszfüge-kivonatot fogyasztottak, amely többek között tisztítja, méregteleníti a májat. A tesztalanyoknál csökkent formában jelentkezett csak a hányinger, a szájszárazság és az étvágytalanság tünete is.

A fügekaktusz gyümölcse és az abból készült gyümölcslé tehát a gyulladás csökkentésével segíthet a másnaposság tüneteinek leküzdésében, valamint megvédheti a májat az alkoholfogyasztás okozta károsodásoktól is. A legtöbb kutatás azonban a gyümölcs kivonataira koncentrál, ezért szükség van még olyan további vizsgálatokra, amelyek magára a gyümölcsre vagy gyümölcslére összpontosítanak.

Kerülendő a zsír és a cukor

Az eddig említettekhez hasonlóan az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, az olívaolaj, az olajos magvak, mint például a mandula és a szőlő is segíthetnek megőrizni a májunk egészségét. Mindezek mellett fontos azonban arra is figyelni, hogy lehetőség szerint kerüljük azokat az ételeket és italokat, amik éppen ellenkezőleg hathatnak, vagyis károsíthatják a májat, illetve kárt okozhatnak annak megfelelő működésében. Ilyenek többek között a zsíros ételek (például a gyorséttermi kaják, a csipszek, a zsíros húsok, vagy a zsíros diófélék), a cukor és a szénhidrát (például péksütemények, tésztafélék, sütemények), a só és az alkohol. Vagyis egy egészséges étrend követésével a májunk egészségéért is sokat tehetünk. Érdemes lehet már ma elkezdeni.

Nyitókép:  Kimzy NanneyUnsplash

Ajánljuk még:

A SZÉPSÉG ZÁLOGA AZ A-VITAMIN – ÍGY JUTHATSZ HOZZÁ EGÉSZSÉGESEN
TÖBB MINT A KÁVÉ, KÉSZ ANTIOXIDÁNS-BOMBA – MINDENT A MATCHA TEÁRÓL
5 + 1 ÉRV, HOGY EGYÉL MA VALAMILYEN CSÍPŐS ÉTELT
5 + 1 vesetisztító ital, ami segíthet megőrizni a egészséges működést
Létfontosságú szervünk a vesénk. Többek között segít a szervezet só- és vízháztartásának szabályozásában és a fölösleges, káros méreganyagok eltávolításában a szervezetünkből. Nem megfelelő működés esetén ezek a méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben, komoly egészségügyi problémákat okozva. Megelőzésképpen érdemes lehet olykor megtisztítani a veséteket, ezzel is segítve a működését és hozzájárulva az egészségetek megőrzéséhez.

 

 

Már követem az oldalt

X