Otthon

Feng shui és lakberendezés, avagy beáramló fények és pozitív energiák az otthonunkban

Tiszta ablakok, jól működő ajtók, zöld növények és szeretet – többek között ez a titka annak, hogy az otthonotokba beköltözzön egy kevés harmónia, egy csipetnyi egyensúly. Emellett még a pozitív energia szabad áramlásának biztosítása az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tennetek ahhoz, hogy a feng shui a ti mindennapjaitokban is megjelenjen. Mutatjuk az ehhez vezető lépéseket!

Amikor már elég nagy gyerek voltam hozzá, évente legalább egyszer átrendeztem a szobámat. Máshová került az íróasztal és az ágy, persze olykor igencsak mellényúltam a bútorok ide-oda pakolgatásával. Megtanultam: nem mindegy, hogy az asztalra melyik oldalról érkezik a fény az ablak felől (írás közben nehogy árnyékoljak a kezemmel), de a megfelelő fény a kényelmesen süppedős, úgynevezett „olvasófotelem” esetében is kulcskérdés volt. Idővel pedig az is kiderült számomra, hogy melyik irányban esik jól aludni. Azt például kifejezetten rosszul visel(t)em, ha az ágy déli-északi fekvésű, jobb szeretem, ha északi irányban van a fejem, és déli irányba néz a lábam. 

A lakberendezés természetesen ennél sokkal bonyolultabb. A bútorok kiválasztásánál és elhelyezésénél ügyelni kell többek között az ízlésre és a stílusra. Fontos, hogy jól érezzük magunkat lakásunkban, hogy számunkra valóban otthon legyen az otthon. Akár a nagyobb bútorok, akár a kisebb kiegészítők elhelyezésénél támaszkodhattok sok más szempont mellett a feng shuira, amely segítségével egyensúlyt és harmóniát csempészhettek a mindennapjaitokba. A feng shui egy ősi kínai hagyomány, amely az ég és a Föld törvényszerűségeinek a megfigyelésével és azok alkalmazásával segíthet abban, hogy összhang alakuljon ki az ember és a természet között. Az elnevezés szó szerinti jelentése „szél és víz”.

Ki itt belépsz…

Na nem mintha reménytelen vállalkozás lenne bármelyik lakást egy kicsit harmonikusabban és a természet törvényeihez közelebbi elvek alapján át- vagy berendezni. A feng shui egyik fő szempontja, hogy negatív helyett pozitív energiával teljen meg az otthonotok, és ezzel együtt a mindennapjaitok, az életetek. S természetesen az előszoba az első helyiség, ahol elkezdhetitek a rendezkedést, hogy már a belépés pillanatában megérezzétek az otthon pozitív vibrálását. Ezt pedig többek között azzal érhetitek el, ha rendet tesztek, vagyis minden oda nem való dolgot eltávolítotok a bejárat körül. Én például hajlamos vagyok az ajtó körül halmozni a cipőkön, sálakon és kabátokon túl a kulcsokat, leveleket és szórólapokat, valamint minden olyan kisebb-nagyobb „izét”, ami csak úgy a kezembe akad és leteszem „valahova”. Emellett pedig a lehetőségekhez képest legyen tágas és világos az előszoba.

Apropó, világosság!

Az ablakok a ház szemei, a természetes fény pedig csak tiszta ablakokon tud maradéktalanul az otthonunkba áramlani. Vagyis fontos egyrészt az, hogy minél több, minél nagyobb ablakaink legyenek, másrészt ügyelni kell ezek foltmentes tisztaságára. A napfény révén pozitív energiát engedhetünk be az otthonunkba, a természetes világosság pedig megmutatja a bennünket körülvevő környezetünk, bútoraink és tárgyaink valódi színét, valódi kisugárzását. Az már csak hab a tortán, ha ablakpucoláshoz olyan természetes tisztítószereket használtok, mint például a víz és az ecet.

A pozitív energia áramlása

Nem elég ugyanis beengedni a pozitív energiát az otthonunkba, hagyni kell, hogy szabadon áramolhasson lakásban mindenfelé. Ezt pedig az ajtókon keresztül tudja megtenni, ezért fontos, hogy az ajtóknak (és még egy kicsit az ablakoknak is) is figyelmet szenteljünk. Két dologra kell odafigyelni. Először győződjetek meg arról, hogy az ajtókat legalább 90 fokban ki lehet-e nyitni. Ha akadály, vagy rendetlenség van a nyitott ajtó mögött, azt érdemes megszüntetni. A félig, pontosabban a 90 foknál kisebb szögben nyitható ajtó ugyanis azt jelentheti a feng shui szerint, hogy a beáramló, illetve beáramlani kívánkozó lehetőségek közül nem áll rendelkezésünkre az összes, mert nem tud mind bejutni az otthonunkba, vagy bármelyik helyiségbe a lakásban. Mintha elzárkóznátok a lehetőségek elől. Másodszor pedig érdemes ellenőrizni, hogy az ajtók tökéletesen működnek-e, vagyis nincsenek kilazulva, nem lötyögnek, lehet azokat nyitni-csukni, nem nyikorog, stb. Mindez azért fontos, mert egy rosszul működő ajtó ugyancsak akadályozhatja az energia szabad áramlását a lakásba, valamint helyiségről helyiségre is.

Ágy, asztal, tűzhely

Ha nem akarjátok, vagy nincs lehetőségetek arra, hogy teljesen átrendezzétek a lakást, mégis érdemes lehet három bútorra koncentrálni. A feng shui szerint ugyanis különösen fontos szerepe van annak, hogy a lakásban hová kerül az ágy, az íróasztal és a tűzhely. Az ágy benneteket szimbolizál, az íróasztal pedig a karriereteket. A tűzhely hagyományosan a vagyont, a gazdagságot jelképezi. S hogy megfelelő helyre kerüljenek, győződjetek meg arról, hogy látjátok-e a helyiség ajtaját anélkül, hogy közvetlenül egy vonalban lennének azzal. Vagyis az ágy, az íróasztal és a tűzhely legyen például átlósan az ajtóhoz képest. Ha jó helyen vannak ezek a bútorok, az azt jelenti, hogy ti irányítjátok az életeteket. Képesek vagytok befogadni a pozitív energiát és nyitottak vagytok a különféle újdonságokra, lehetőségekre.

Lépésről lépésre

Figyeljétek meg egy nap, hogy milyen útvonalon közlekedtek a lakásban onnantól kezdve, hogy felkeltek, kimentek a fürdőszobába, reggeliztek… stb. egészen addig, míg hazaértek, vacsoráztok, fogat mostok és ágyba bújtok. Ha megvan ez az útvonal, győződjetek meg róla, hogy minden akadálymentes legyen. De ne csak a zsúfolt folyosón selejtezzetek, hanem arra is legyetek figyelemmel, hogy minden szekrényajtó problémamentesen nyitható-zárható legyen, s hogy a szekrénybe való bepakolás se okozzon gondot (például amikor egy ruhát visszaakasztanátok a fogasra). Ezek az akadályok ugyanis egyre csak halmozódnak, és fölösleges problémával terhelhetik az életünket. Az akadálymenetes útvonal azonban egyszerűvé, gördülékennyé és barátságossá varázsolhatja a mindennapjaitokat.

feng shui

 

A szelektálás elviselhetetlen könnyűsége

A feng shui követése nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindent ki kell dobálni otthonról, és minimalista remeteként kell élni. Sokkal inkább szól a különféle terek megteremtéséről újra meg újra. Vagyis fontos az arra való törekvés, hogy „tágasabbá” tegyük az életünket, teremtsünk helyet abban az új dolgok számára. Ezt pedig otthon úgy tudjuk megcsinálni, hogy mindazokat a dolgokat, amikre már nincs szükségünk, eltávolítjuk a lakásból. Eladjuk, eladományozzuk, kidobjuk. Így felszabadulnak a helyek a szekrényekben, a fiókokban és általában az otthonunkban mindenféle. Ráadásul a feng shui szerint nem kell erőszakkal arra köteleznünk magunkat, hogy azok a tárolók üresek maradjanak, hiszen az univerzum nem így működik. Engedjük, hogy a szekrények és fiókok újra és újra megteljenek, de sose legyünk lusták vagy túl földhözragadtak ahhoz, hogy megszabaduljunk a fölösleges tárgyaktól időről időre, így adva lehetőséget egy-egy új kezdetnek.

Zöld energia

A feng shuiban a növények az élet energiáját testesítik meg. Ez pedig azt jelenti, hogy  ha egy zöld szobanövényekkel teli házban élünk, akkor közelebb érezhetjük magunkat a természethez, s azok pedig vibráló életerővel tölthetik meg az otthonunkat. Fontos azonban megtalálni a különböző helyiségekbe a legmegfelelőbb növényeket – olvassatok utána, hogy melyik szobanövény hol érzi jól magát, hogyan kell ápolni, mire kell ügyelni ahhoz, hogy minél szebb, minél egészségesebb maradjon.

Édes otthon

Végezetül, de egyáltalán nem utolsósorban köszönjétek meg az otthonotoknak, hogy van. Hiszen az az energia, ami benneteket mozgat, amit éreztek, amit gondoltok, az energiaként visszaköszön az életetekben, s így ott is, ahol éltek. Gondoljátok végig, hogy az a lakás a menedéketek, a hely, ahol kipihenhetitek magatokat, ahol ehettek, ünnepelhettek, szerethettek… Egyszerűen csak legyetek hálásak az otthonotoknak!

 

Már követem az oldalt

X