Otthon

Tényleg léteznek mindig tiszta otthonok? Mégis hogyan?!

Van olyan ismerősöm, akinél bármikor jártam, mindig tiszta lakásban fogadott. Sehol egy koszos bögre, egy ledobott táska vagy egy paca a konyhapulton. Utánajártam és rájöttem: egyszerűen képtelenség, hogy nekem valaha is ilyen otthonom legyen.

A hét egyik legjobb pillanata, amikor a rendrakás és takarítás után végre elnyújtózom a kanapén és örülök, hogy megint tiszta a lakás. Ilyenkor bármelyik helyiségbe lépek, a tisztaság illata fogad, csillog a padló, pormentes a polc, hófehér a mosdó. Aztán mindig megfogadom, megfogadjuk, hogy most majd tényleg vigyázunk a rendre, nemcsak aznap, de minden nap az idők végezetéig, mert olyanok szeretnénk lenni, mint azok az emberek, akiknek mindig tiszta és rendezett az otthonuk.

Ezek azok a lakások, ahová bármikor, de tényleg bármikor belépünk, sehol egy fölösleges kabát, egy ledobott pulóver, egy porosodó könyvespolc, egy kint felejtett tányér vagy egy használt törülköző.

Nem tudom, hogy hosszú távon hogyan érezném magam egy ilyen tipikusan „mindig tiszta” otthonban, valószínűbb, hogy én is azok közé tartozom, akik úgy érzik jól magukat, ha egy kisebb (egészséges) rendetlenség (sajátos rend) veszi őket körül. De azt sem hiszem, hogy a rend és a jó hangulat kizárnák egymást, sőt, a jó közérzet egyik kulcsa a rendezett környezet.

Én azonban hiába pakolok, teszek-veszek nap mint nap, nálunk mégsincs mindig rend, egyszerűen képtelenek vagyunk a megtartására. És mindig eljön az a pillanat, amikor már nem bírjuk tovább és elpakolunk, felmosunk, kitakarítunk. Hetente egyszer. Na jó, olykor csak kéthetente. De vajon hányszor takarítanak azok, akiknél állandó a rend? Minden nap? Vagy naponta kétszer? Hogyan csinálják?! Mi lehet a mindig tiszta otthonok titka?

Azt mondják,

a titok a napi rutinban rejlik.

Például abban, hogy azokat a ruhákat, amiket kiveszünk a szekrényből, majd mégsem veszünk fel, hajtogassuk vissza a polcra. És este se a fotelben gyűjtögessük a levetett nadrágokat és blúzokat, hanem tegyük mindig a helyükre vagy a szennyestartóba. Olyan egyszerűnek tűnik, de vajon van, aki ezt tényleg így csinálja?

Most is tele van a hátam mögötti fotel pulóverrel, szoknyával és köntössel, amit majd elteszek…

Rendszerezzünk, dobozoljunk

A cipőt mindig levesszük az ajtóban, nálunk nem szokás a kinti koszt behordani a lakásba. Ez egy jó pont a tisztaság megtartása érdekében. Fontos azonban az is, hogy mindennek legyen meg a helye, így a kabátnak, kesztyűnek, kulcsoknak és táskáknak. Természetesen a különböző iratokat, dokumentumokat, leveleket se hagyjunk szerteszét a lakásban, tároljuk olyan helyen, ahol nincsenek szem előtt, egy dobozban vagy fiókban. És mindent tegyünk vissza a helyére használat után. Ne várjunk vele egy percet sem, azonnal pakoljuk a dolgainkat (bármi is legyen az) a szekrénybe, ha már nincs rájuk szükségünk.

A „mindig tiszta otthonú emberek” azt vallják, hogy ébredés után fontos beágyazni (ezt én is így hiszem). És állítólag fokozza a rendetlenség érzetét, ha túl sok plédünk és párnánk van – nemcsak az ágyban, de a kanapén, a székeken vagy a fotelekben. Én szeretem a puha takarókat, és használom is azokat. Ha emiatt tűnik rendetlennek az otthonom, hát legyen!

„Este örömmel, másnap körömmel”

A fürdőszoba rendjére is fontos odafigyelni. Használat után minden felületet töröljünk le, így megelőzhető lehet a vízkő vagy a penész megjelenése, különösen, ha nem feledkezünk meg a heti egyszeri nagyobb takarításról sem. De nemcsak a fürdőszobában, a konyhában is érvényes ez a szabály, vagyis bármit csináltunk, a konyhapultot, a szekrényeket mindig töröljük le, ne maradjon sehol morzsa, folt vagy paca.

Főzés és evés után azonnal mosogassunk el, a tiszta edényeket pedig pakoljuk vissza a helyükre. Minden este úgy feküdjünk le, hogy tiszta a konyhánk. Erre utal a mondás is: „este örömmel, másnap körömmel”. Azokat a háztartási gépeket, amiket nem használunk, ugyancsak tároljuk a szekrényben vagy a kamrában, hogy ne tűnjön túlzsúfoltnak a konyha, ráadásul így könnyebb rendet is tartani.

Jelöljünk ki egy napot a héten, amikor kitakarítjuk az otthonunkat, ilyenkor ne maradjon ki a portörlés, a porszívózás és a felmosás sem! Én itt mindig elvérzek,

egyszerűen nem tudom rávenni magam arra, hogy hetente porszívózzak…

Rendszeresen mossunk, ha lehet, mindig ugyanazon a napon. És ne feledkezzünk el az ágyneműről és a függönyökről sem. A tükröket, üvegfelületeket tartsuk tisztán, ujjlenyomatmentesen. Szellőztessünk rendszeresen – a friss levegőtől az otthonunk is frissebbnek, üdébbnek hathat.

Sok kicsi sokra megy

A pár hetente elvégzett nagy takarításnál tehát jobb, ha minden nap teszünk egy kicsit azért, hogy rend legyen. Nem tűnik nagy dolognak, nekem mégsem sikerül ezt betartani. Elfogadom, hogy ami nálam rend, az talán egyeseknél már inkább a rendetlenség kezdete, de nekem ez így életszagúbb, kényelmesebb – mint állandóan azon izgulni, hogy mit szól majd a váratlan vendég, ha néhány tányér a mosogatóban maradt, vagy egy üres kávés bögrét és egy összegyűrt takarót talál a nappaliban…

Nyitókép:Amin Hasani

Ajánljuk még:

Szerencsét hoz, csak kiborít: pókok (elleni trükkök) a lakásban

Akár meg is örülhetnénk annak, amikor pókot találunk a lakásban, hiszen állítólag szerencsét hoznak. Csakhogy sokan irtóznak ezektől a nyolclábú állatoktól, a pókháló pedig nem igazán kelti a tiszta és rendezett otthon érzetét. Milyen pókokkal találkozhatunk a lakásban, és mit tehetünk ellenük? Ennek (is) utánajártunk!

 

Már követem az oldalt

X