Fél éven keresztül laktam olyan helyen Svédországban, ahol nagyon kemény volt a víz. Ez persze csak utólag derült ki számomra. Akkor, amikor a fodrászom értetlenül állt a hátam mögött és tágra nyílt szemekkel kérdezte, hogy hová tűnt a hajam hossza? Szó szót követett, mire kisilabizáltuk, hogy a jelenség hátterében valószínűleg az átmeneti lakóhelyen található víz keménysége állhat. A száraz, töredezett hajam mellett ugyanis a bőröm is kicserepesedett, ami főleg a sarkamon vált kritikussá. Hiába használtam balzsamot, valamint sarokápoló, regeneráló és puhító krémet, mit sem ért egyik sem. Visszatérve a régi lakhelyemre néhány hét után szerencsére helyreállni látszik a hidratáltságom.
Lágy víz, kemény víz – mit is jelent ez?
A vízkeménység a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségétől függ. A víz állandó keménységét a benne található szulfátok és kloridok adják, amelyek hő hatására sem válnak ki belőle. Ezek mellett a változó keménységet a kalcium-hidrogén-karbonát, valamint a magnézium-hidrogén-karbonát mennyisége okozza, ami forralással csökkenthető. Ez a kétféle keménység együttesen adja meg a víz összkeménységét.
A víz keménységét tehát a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja. De hogyan állapíthatjuk meg mindenféle mérés nélkül, hogy a víz lágy vagy kemény? A tapasztalatok szerint a kemény víz jelei többek között a következők:
- Miután megmossuk a kezünket, úgy érezhetjük, mintha egy vékony filmréteg maradna a bőrünkön. Ennek az lehet az oka, hogy a szappan a vízben lévő kalciummal reakcióba lép, és szappanhabot képez. Kemény víz esetén hosszabb ideig kell mosni, öblíteni a kezünket.
- Pöttyösek maradnak a poharak, evőeszközök csöpögtetés után, vagy amikor kivesszük azokat a mosogatógépből. Ezt általában a kalcium-karbonát lerakódása okozza.
- A ruhákon kisebb (ásványi anyag okozta) foltok maradhatnak a mosás után is. A kemény vízzel való mosás miatt a ruhák gyorsabban tönkremehetnek, elhasználódhatnak.
- Alacsonyabb a víznyomás az otthonunkban: az ásványi anyagok lerakódása miatt csökkenhet a csövek átmérője, ami csökkenti a csapból kiáramló víz mennyiségét.
A lágy víz jellemzői:
- „Normális” habzás mosás, mosogatás, kézmosás és fürdős közben.
- Tiszta, foltmentes ruhák mosás után.
- Erősebb, „normális” víznyomás az otthonunkban.
- Esetleg enyhén érezhető lehet a nátriumos íz, de ez a legtöbb esetben észrevehetetlen.
A kemény víz okozta egészségügyi változások
Nem jár különösebben káros egészségügyi hatásokkal, ha kemény vizet iszunk. A kemény víz azonban (ahogyan az én esetemben is) hozzájárulhat a haj és a bőr fokozott kiszáradásához. A haj töredezetté, fénytelenné válhat, a bőr kirepedezhet. A kemény vízben lévő ásványi anyagok ráadásul megváltoztathatják a bőr pH-egyensúlyát, amely gyengítheti annak ellenállóképességét, így fokozottabban kitetté válik a különböző baktériumoknak, fertőzéseknek.
Az ekcémával küzdőknek különösen nagy problémákat okozhat a kemény víz.
Egyes kutatások szerint a vesekővel, valamint a csont- és érrendszeri betegségekkel is kapcsolatba hozható a kemény víz hosszútávú fogyasztása, de erre vonatkozóan nincs határozott álláspont.
Az ilyen víz fogyasztásának előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmazhat magnéziumot és kalciumot, ami a szervezetünk számára hasznos.
Mi a helyzet a lágy vízzel? Ha egészséges étrendet követünk, amely révén megfelelő mennyiségű kalciumot és magnéziumot juttatunk a szervezetünkbe, akkor nincs különösebb egészségügyi kockázata annak, ha lágy vizet iszunk. Ha az otthonunkban régi vízcsövek vannak, érdemes azokat átvizsgálni, kicserélni, mert a lágy víz kimoshatja az ólmot a vízcsövek belsejéből, ha az nem volt annak idején megfelelően kezelve. A lágy víz használata egyébként előnyösebb a már említett okok miatt: egyszerűbb és hatékonyabb vele mosdás és a mosás, mosogatás. Mivel kevesebb vizet használunk, anyagilag is jobban járhatunk vele.
Vízlágyítás otthon, avagy mit tehetünk a vízkő ellen?
Reklámokból ismerős lehet a vízlágyító használatának fontossága, hogy hosszabb ideig működjön jól a mosógépünk. A vízkő más háztartási gépen is megjelenhet, aminek az eltávolítására érdemes odafigyelni, hiszen a gépek élettartalma jelentősen lerövidülhet a vízkövesedés miatt. A kávéfőző, vízforraló és a zuhanyok, csapok alkatrészeinek tisztításakor jó barátunk az ecet! Egy-egy pohárka ecetbe áztassuk be éjszakára az alkatrészt, vízforraló és kávéfőző esetén pedig időről időre víz helyett ecettel indítsuk el a programot – majd többszöri vizes átmosás után – a gépet újra használhatjuk is, immár vízkőmentesen.
A háztartási vízlágyítókban egyébként az az egyik elterjedt megoldás, hogy a kalciumot és a magnéziumot nátriumra cserélik. Ez mosáshoz, vasaláshoz tökéletes, emberi fogyasztásra viszont nem ajánlott!
Forralással a változó keménység ugyancsak csökkenthető. Elterjedt a fordított ozmózis elvén működő (RO) szűrők használata is, amivel gyakorlatilag 0 keménységű vizet készíthetünk. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy a vízlágyító, vízszűrő berendezéseket is tisztítani kell, karban kell tartani!
Ajánljuk még: