Otthon

Így lehet újra puha a frottírtörölköző – filléres módszerek kellenek csak hozzá

Olcsón és méregdrágán is lehet törölközőket vásárolni, ki-ki pénztárcája szerint válogathat a kínálatból. Ám bármennyit is fizetünk egy törölközőért, előbb utóbb elveszíti puhaságát, ha nem bánunk vele megfelelően.

Jó pár évvel ezelőtt figyeltem meg, hogy a frottír törölközők egy idő után nem csak színüket veszítik el, de a tapintásuk is megváltozik: érdesek lesznek, elveszítik bársonyos puhaságukat, kellemetlenné válik a használatuk. Márpedig a törölköző pont az a használati tárgy, amit nem szeretnénk félévente cserélni – ahhoz még az olcsóbb kategória is drága, hogy csak úgy kidobjuk őket azért, mert viszonylag rövid idő után merevvé válnak a szövetszálak.

Új törölközők igénye esetén a varrás se olcsóbb – az igazán minőségi frottíranyagot aranyárba mérik, többször nekifutottam már annak, hogy inkább anyagot veszek, hiszen mit lehet könnyebben kiszabni-varrni, mint egy téglalap alakú törölközőt. Rendre az riasztott el, hogy maga az anyag megvásárlása magasan felülmúlta azt az összeget, amire erre szántam volna. (Persze, ha van valami szuper lelőhelyetek, örömmel fogadom a tippet.)

A vásárolt törölközőket tehát mindenképp szerettem volna sokáig megőrizni – nem csak azért, mert luxus a gyors csere, hanem azért is, mert régebben egy-egy törölköző végigkísérte a család életének egy-egy szakaszát. A gyerektörölközőkre különösen figyeltem, figyelek, mert azok a legszebb éveket kísérték, és jó elővenni, használni azokat, amikbe a kicsiket bugyoláltam fürdés után. Öröm visszaemlékezni arra, hogy dideregtek a balatoni nagy pancsolásokat követően és milyen cukik voltak, ahogy nagy szemekkel lestek ki a színes törölközők védelméből. Vagyis a törölköző egy olyan használati tárgy, amit szívesen őrizgetek – de csak akkor van értelme az őrzésnek, ha a használni is tudjuk.

Mitől keményedik meg (be) egy törölköző?

Három oka is lehet:

  • túl kemény víz
  • túl sok mosószert/ öblítő használunk
  • túl magas hőfokon mosunk.

Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük, ezek mértéke mentén jelölik, hogy lágy vagy kemény a víz. A magas vízkeménység egy olyan- az otthonunk elhelyezkedéséhez kapcsolódó földrajzi adottság, amit nem tudunk megváltoztatni. Valószínűleg, ha kemény víz jön a hálózatból, akkor az nemcsak a törölközőnk állapotán látszik meg, hanem más dolgokon, eszközökön is. Például gyorsan vízkövesedik a csaptelep, a tea-kávéfőző és maga a mosógép is, de a főzés nehezebb, mert lassabban főnek meg a hüvelyesek egy magas keménységű vízben.

Ha túl sok mosószert használunk, az beül a hurkolt szövetszálak közé, attól keményszik az anyag. Az öblítővel is így van ez, vagyis túlzásba vitt használata éppen a kívánt hatás ellenkezőjét fogja kiváltani. Amúgy is amondó vagyok, hogy kár (és a környezetre káros) öblítőt használni, de a mosószerekkel is érdemes óvatosan, takarékosan bánni. 

A túl forró víz is rosszul hat a frottír anyagra, a 40, max. 60 fokos mosás segít a törölközők lágyságának megőrzésében.

Ezeken felül is leltem hasznos tanácsokat, amik egyeztek a saját tapasztalataimmal:

  • a frottírt tilos vasalni – meg felesleges is
  • inkább folyékony mosószert használjunk a frottírnál, por állagú helyett
  • ne legyen zsúfolásig töltve a mosógép, ha törölközőket mosunk
  • alaposan rázzuk ki mosás után a törölközőket
  • szabad levegőn szárítsuk azokat

Mit tehetünk, ha mégis megkeményedtek a frottír törölközők?

A válasz egyszerű: a következő néhány mosásnál használjunk ecetet öblítő helyett, attól ugyanis a legkeményebb farmeranyag is új életre kel, nemhogy a frottír.

Extra tipp: jómagam – többször írtam már – borostyánlevelet használok mosószerek helyett. A borostyánlevél szaponintartalma pihe-puhává varázsolja a törölközőket is. Ugyanakkor a szaponint is érdemes a lehető legjobban kiöblíteni az anyagokból, így a borostyánleveles mosást ecetes öblítéssel zárom. A kettő együtt csodákra képes. Érdemes kipróbálni, de törölközőkről lévén szó – vagyis  egy olyan anyagról, amely közvetlenül érintkezik a bőrrel – egy allergiatesztet javaslok kezdésként.

 

Már követem az oldalt

X