
A nagymamám marhahúslevese igazi békebeli fogás volt, olyan, amilyet ma már ritkán főznek. Nem sietett vele soha, a húslevest nem lehetett elkapkodni. Hajnalban tette fel a hatalmas, óriási fazekat a tűzhelyre, benne a legszebb marhahússal és mindenféle zöldséggel, amit csak a kert adott: murokkal(répa), petrezselyemgyökérrel, karalábéval, zellerrel, kelkáposztával, fokhagymával, hagymával, és még egy-két krumplit is tett bele.
Azt mondta, a jó leves titka az, hogy „sok legyen benne a föld íze” — vagyis rengeteg zöldség, mert attól lesz aranyló, telt és illatos.
Ahogy lassan gyöngyözött a leves, betöltötte az egész házat az a semmivel sem összetéveszthető illat, ami minden vasárnapot ünneppé tett.

A levesben főtt zöldségeket az ebédhez tálalta, és abból, ami megmaradt készült a salate de beuf vagyis az erdélyi franciasaláta. Ez a létező legfinomabb maradékétel, amit valaha ettem. A főtt zöldségeket hidegen apróra vágta, és a maradék marhahúst is. Miután összekeverte őket, általában kétféle verziót készített belőle. Az egyikbe savanyú uborkát vágott apróra, máskor viszont ezt friss almával helyettesítette. Amikor minden szépen felkockázva pihent a tálban, majonézt kevert hozzá, és ízesítette. Sózni általában nem kellett, hiszen a főtt zöldség és hús már a levesből ízesen került ki, ezért többnyire csak feketeborsot tett hozzá, és egy kis mustárt. (Hozzávalók: főtt marhahús, levesben főtt zöldségek, kockára vágott alma vagy ecetes uborka, feketebors, Univer majonéz, Univer mustár. )

A salate de boeuf mindig hűtőben pihent egy éjszakát, mert „össze kellett érnie”. Másnapra vált igazán krémessé, és amikor a nagymamám tálalta, mindig gondosan eligazgatta a tetejét, néha egy kis díszítés is került rá: savanyú uborka szeletek vagy zöldpetrezselyem.
Ez volt az erdélyi franciasaláta, a hétvége utóíze, amely egyszerre volt egyszerű és mégis ünnepi, a vasárnapi marhahúsleves másnapján. Az ízek, a gondoskodás és a családi hagyományok új formában keltek életre benne.
Egy kis mustárral, házi majonézzel és apróra vágott savanyúsággal új életet kaptak a leves ízei, ráadásul pazarlásmentesen.
A cikk megjelenését az Univer Product Zrt.

FOLYTATÓDIK A RECEPTVERSENY!
A beküldendő recepteket a "leves" kategóriában várjuk november 30.-ig.















