GolfÁramlat

Az egy kádban fürdéstől a szürkevízgyűjtésig: így spórolhatsz a vízen

Egykor természetes dolog volt odafigyelni a vízfogyasztásra, bár nem környezetvédelmi okokból, hanem egyszerűen azért, mert száz-százötven évvel ezelőttig viszonylag kevés házban került bevezetésre a folyóvíz és az angol WC, a kútról pedig igencsak macerás lett volna havonta tíz köbméter vizet behordania egy családnak. Szerencsére a modernizáció sem ölte ki teljesen a vízspórolási lehetőségeket, csak kicsit átformálta. Mutatjuk, hogyan!

Vízspórolási lehetőségek, amikre jól emlékszünk

Egyes víztakarékos technikák a mi 21. századi szemünkkel nézve talán igénytelennek tűnnek, a szocialista érában azonban sok helyen mindennaposak voltak. Valószínűleg vannak még fiatalok, akik emlékszünk arra, amikor gyerekként egymás után, egy kád vízben fürdött meg az egész család, esetleg zuhanyzás helyett csak egy lavór víz jutott este.

A WC-t sem mindenki húzta le használat után, inkább a fürdés vagy mosás után megmaradt vízzel öblítette le a kisdolgot. Talán a nagyot is, nem tudom.

A spórolás egyik teljesen alapvető formája a még ma is használatos állóvízben való mosogatás volt, ami nem feltétlenül fura, bár nekem nehéz pozitívan visszagondolni arra, amikor a zsíros, koszos löttyben mostuk el a sokadik edényt – ha sokszor cseréli a vizet az ember, az meg nehezen nevezhető környezettudatosabbnak, mint folyóvízben vagy gépben mosogatni.

Mai, ésszerűbb lehetőségek is vannak

A pazarlás megállításának vannak olyan lehetőségei, amelyeket tulajdonképpen bárki megtehetne, ha erőt venne a lustaságán és kényelmén. Például ne folyóvíz mellett mossunk fogat és hajat, javítsuk meg a csöpögő csapokat, szereljünk fel perlátorokat a szerelvényekre, használjunk rövidebb programokat a mosó- vagy mosogatógépen – ez csupa olyan trükk, amelyeket mind ismerünk és mégsem feltétlenül alkalmazunk. Miért? Mert úgy tűnik, mintha minimális vízmennyiséget lehetne megspórolni velük, holott egymillió háztartás már kisebb csodára képes.

A családi házban élőkre extra felelősség hárul a környezetvédelem kapcsán, egy kert ugyanis rengeteg vizet igényel. Ma az üres gyepes felület leáldozóban van az irtózatos vízigényük miatt. Telepítsünk helyettük több fát, bokrot és árnyékot adó növényt, ezzel csökkentve a víz elpárolgásának arányát.

Az esővíz gyűjtéséről se feledkezzünk meg, érdemes legalább egy-két csatornavégre gyűjtőtartályt rákötni, esetleg elhelyezni pár nagyobb hordót az udvaron. Az egész nyarat így sem lehet vezetékes víz locsolása nélkül kihúzni, de pár hetet igen. Márpedig amíg ilyen szárazságban élünk, erre nagyon nagy szükség van!

Borbás Marcsi a Kertem-sorozatban tippet is adott, milyen praktikákat alkalmazzunk locsoláskor: 

A luxuslehetőségek

Az utóbbi években nagy figyelmet kapott a szürkevíz-gyűjtése, hiszen ennyire fogyatkozó készletek mellett abszurd dolognak tűnik, hogy még a WC-t is ivóvízzel öblítjük le. Sokkal ésszerűbb lenne ilyen dolgokra a fürdéshez elhasznált, de átszűrt vizet felhasználni, visszatérve ezzel az egykor divatos maradékkal öblítés modernebb verziójához.

Sajnos a szürkevíz begyűjtése jelenleg elég problémás: a már megépült házaknál bonyolult lenne utólag kiépíteni a rendszert, az éppen építkezők pedig általában olyan magas bekerülési- és karbantartási költségekre kapnak ajánlatot, hogy inkább hagyják az egészet.

Használhatunk ugyanakkor víztakarékos csaptelepeket és zuhanyrózsákat és a víztakarékos WC beszerzése sem nagy ördöngösség.

A lényeg, hogy tegyük meg, amit tudunk: a vízfogyasztás minimalizálása rajtunk is múlik! 

 

Már követem az oldalt

X