GolfÁramlat

5+1 víztakarékossági praktika otthonra

A víz az emberi létezésünk alapja, az egyik legfontosabb kincsünk, mégis megdöbbentő ütemben pazaroljuk – gyakran még csak észre sem vesszük, mennyire. Saját felelősségünk, hogy a pazarlást amennyire csak tudjuk, minimalizáljuk, ezzel is ügyelve Földünk véges édesvízkészletére. Jó hír pedig, hogy etéren az apróságok is sokat nyomnak a latba: még ez a hat, sokak számára triviális dolog is.

  1. Fogmosás közben zárd el a csapot!

Evidens, de valahogy nem mindig sikerül. Több tíz liter vizet is megspórolhatsz, ha fogmosás, öblögetés, borotválkozás közben, vagy éppen kézmosásnál a szappanozás során nem hagyod (feleslegesen) nyitva a csapot. Mindez kicsinek, pár decis vízmennyiségről szóló műveletnek tűnhet, de még a pár deci is számít, főleg ha 7.5 milliárd ember spórol naponta ennyit. Jelenleg ez nem valósul meg: most percenként átlagosan 8 liter vizet is kiengedhetünk a csapból, a fogorvosok pedig napi két fogmosást ajánlanak reggel és este, alkalmanként 2 percig. Ez fogmosásonként 16 liter vizet jelent. Tizenhatot! Ha igazán víztakarékos vagy, akkor fogmosás után pohárból öblíts, így megelőzheted, hogy láthatatlan literek tűnjenek el észrevétlenül a lefolyóban!

  1. Moss, mosogass okosan!

A tévhittel ellentétben egy modern, teljes kihasználtságú mosogatógép sokkal kevesebb vizet fogyaszt, mintha kézzel, folyó víz mellett kezdenéd el sikálni a tányérokat. Viszont fontos, hogy a mosogatógépet mindig töltsd teljesen tele, hiszen így kevesebb alkalommal kell használni, ezáltal pedig kevesebb vizet is fogyaszt. Abban az esetben viszont, ha a kézi mosogatás mellett döntesz, ne folyó vízzel öblítsd le az edényeket, hanem használd például a félig megtöltött a mosogatót! (A zöldségeket és a gyümölcsöket is vízzel teli tálban mossuk meg, ne folyó víz alatt!) Ha a mosogatás, takarítás közben környezetbarát, vegyszermentes szereket használsz, akkor még egy plusz lépést tettél vizeink megóvása érdekében.

  1. Ha teheted, szerezz be egy víztakarékos WC-tartályt!

Gondoltad volna, hogy egy vécéöblítés körülbelül 7-8 liter, de akár 10-15 liter víz lehúzásával egyenlő? Vagyis 4-5 napnyi folyadékszükséglettel? Nem csak a Föld fogja meghálálni a víztakarékos WC-tartályba fektetett beruházásod, de a vízszámlád is – ez garantált. 

  1. Zuhanyozz!

Talán úgy lehet a legjobban felfogni vízpazarlásunk mértékét, ha számokról beszélünk: egy fürdőkád megtöltéséhez 120-150, de akár 200 liter víz is szükséges lehet. Ezzel szemben egy zuhanyzás 60 literből már bőven megoldható (egy átlagos zuhanyfej percenként 12-15 liter vizet fogyaszt, tehát ez körülbelül 5 perces zuhanyzást jelent). Ne feledjük, az első szabály itt is érvényes: míg tisztálkodunk, nagyon is ér elzárni a csapot!

  1. Használj víztakarékos csaptelepeket és zuhanyrózsákat!

Az aerátos csapvég például buborékosítja a vizet, levegőt kever hozzá, így egy kézmosás során akár 50 százalékkal kevesebb víz fogy el úgy, hogy valójában nem is érzékeljük a változást. Rengeteg egyéb energiatakarékos, áramlásszabályozó csaptelep létezik, amelyek sokkal kevesebb vizet szállítanak úgy, hogy a víznyomásban nem is érzékelhető változás. Víztakarékos csaptelepek használatával nemcsak a számlákat csökkentheted, de bolygónk vízkészletét is óvhatod! Ugyanezen az elven haladva a csöpögő csapokat azonnal meg kell javítani, illetve a csövek állapotát időről időre ellenőrizni; szivárgással észrevétlen folyhat el akár több száz liter víz a semmibe.

  1. Gyűjtsd össze az esővizet, és használd öntözéshez!

A kertes házban élők számára mindenképp ajánlott az esővízgyűjtés, ami egy hordó segítségével könnyen megoldható. Az összegyűjtött esővíz felhasználható például locsolásra – ezt ajánlott este elvégezni, mert a párolgás miatti vízveszteség ekkor jelentősen kisebb. Őseink ezt tudták, alkalmazták: emlékszem, a nagymamám minden egyes alkalommal, amikor tojást főzött, a lelkemre kötötte, hogy le ne folyassam a főzővizet, mert ha majd kihűlt, tökéletes lesz öntözéshez. Ők nem csak a kertben, a lakásban is gyűjtötték a vizet, nem csak főzéskor, de kézmosáskor is.

Ezzel a hat egyszerű, különösebb erőfeszítést nem igénylő aprósággal máris rengeteget tettél a bolygónkért. Ne feledd: minden csepp víznek ára van! A pazarlást pedig talán nem is mi, de az utánunk jövők fogják megfizetni...

Ajánljuk még:

MÁR EGY FOGKEFE IS SZÁMÍT: ÍGY TEDD HULLADÉKMENTESSÉ A FÜRDŐSZOBÁD!
7 SPÓROLÓS TIPP A FENNTARTHATÓ OTTHONHOZ
5 TIPP A VEGYSZERMENTES TISZTASÁGHOZ: ÍGY HASZNÁLD AZ ECETET, A SÓT ÉS A SZÓDABIKARBÓNÁT KREATÍVAN!

 

Már követem az oldalt

X