GolfÁramlat

Már egy fogkefe is számít: így tedd hulladékmentessé a fürdőszobád!

A konyha után kétségkívül a fürdőszoba volt a legnagyobb „szeméttermelő” helyiség a házunkban: fültisztító pálcikák, műanyag flakonok, eldobható női egészségügyi eszközök várták a polcokon, hogy egy-egy használat után a kukába kerüljenek, én meg úgy éreztem, szégyen ilyen sok hulladékkal hozzájárulni a Föld pusztulásához.

 

A konyha zöldítésével kapcsolatban adtam már néhány tippet, most elmondom, mit cserélhetsz le a fürdőben környezettudatosabb változatra, ha szeretnél hozzájárulni a mindent elárasztó szemét csökkentéséhez!

Hazai kézműves szappanok

A zero waste fürdőszoba kialakításának első lépéseként cseréld le a műanyag csomagolású tusfürdőket és samponokat a hazai kisvállalkozók környezettudatos szappanjaira.

Egy tömb újrahasznosított papírba csomagolt szappan bőven felér két flakon tusfürdővel, és a samponoknak is létezik szilárd verziója – én fél éve használok ilyet, és imádom.

Ha a környezettudatosság nem is motivál, gondolj arra, mennyivel dekoratívabb egy szép kerámiatálban tartott szappan, mint a sok flakon a kád szélén…

Mosható betét és intimkehely

A hulladékmentes életmód legmegosztóbb témái közé tartoznak a többszörhasználatos női higiéniai eszközök, mert a többség számára első hallásra – és általában másodikra is – undorítónak tűnnek a menstruációs vérrel kapcsolatos kellékek. Pedig ez a világ egyik legtermészetesebb dolga.

Szerencsére már nem azokat a korokat éljük, amikor a nőknek rongyokat kell a térdig érő bugyogójukba rejteni, azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy az

a több száz milliárdnyi elhasznált tampon és betét sosem fog lebomlani,

úgyhogy nem árt kicsit nyitottabbá válni az alternatív megoldásokra.

Textil arctisztító korongok

Kétlem, hogy létezik vattakorong nélküli háztartás, holott ezek a fehér kis törlőpamacsok tökéletes példái a felesleges flancnak. Ha elég puritán vagy, korongok helyett egy szimpla kis törölközővel is megtisztíthatod az arcod esténként a sminktől és szennyeződéstől, ha hiányolod a megszokott vattakorongozást, akkor viszont átválthatsz a mosható verzióra.

A legtöbb kézműves placcon már megtalálod a horgolt vagy varrott textilkorongokat, amelyeket aztán jó esetben életed végéig használhatsz.

Fa fogkefe és fémtégelyes fogkrém

Nem tudom, hány millió műanyag fogkefe és fogkrémes tubus kerül a kukába évente, de abszurdnak tűnik, hogy szép lassan tornyot építsünk belőlük a szeméttelepen.

A fogkeféknek is létezik már komposztálható változata,

és nem csak bambuszból – amit én félmegoldásnak tartok a hosszú út miatt, amit meg kell tennie idáig az alapanyagnak –, hanem fenntartható európai erdőgazdálkodások fáiból is.  

Mindemellett megjelentek a piacon a magyar származású, üvegben vagy visszaküldhető fémtégelyben árusított fogkrémek is – igaz, ezek sajnos még kicsit drágák.

A felsorolásom nem ér véget a fenti holmikkal, ugyanis meglátásom szerint manapság jóformán mindennek megvan a zöld alternatívája, érthetőbben fogalmazva, amit meg tudunk venni műanyag verzióban, azt be tudjuk szerezni üveg, fa, fém változatban is. A WC-kefe készülhet bükkfából és kókuszsörtéből, a törölköző lehet 100%-os len, a fültisztító pálcikából is kapható lebomló változat. A kézmosó szappant veheted kimérősen, a bolti tisztítószerek helyett takaríthatod ecettel a fürdőt és senki nem kötelez rá, hogy teletömd felesleges kacatokkal a beépített WC-tartály feletti polcod.

Vajon hány dologra mondod azt a felsoroltak közül, hogy tudnád belőle a fenntarthatóbbat választani, és észre sem vennéd a különbséget?

Ajánljuk még:               

AZ ELSŐ LÉPÉS AZ ÖNELLÁTÁSHOZ VEZETŐ ÚTON: TERMELJ TOJÁST OTTHON!

KOMPOSZTÁLÁS AKÁR PANELLAKÁSBAN IS? LEHETSÉGES, SŐT, A KÖRNYEZETNEK IS SEGÍTHETSZ VELE!

EZÉRT OLCSÓ KÖRNYEZETTUDATOSAN ÉLNI!

7 spórolós tipp a fenntartható otthonhoz
Nem szeretem, amikor a környezettudatosságot úri huncutságnak titulálják, mert az évek során pont az ellenkezőjét tapasztaltam: a zöld(ebb) háztartás egyben takarékosabb háztartás is.

 

Már követem az oldalt

X