Otthon

Feleannyit se kell takarítani, ha jó a szoba berendezése – a praktikus otthonok titka

Annyira tudok örülni annak a pillanatnak, amikor végre kitakarítottam a lakást, hogy szinte minden alkalommal elhatározom: mostantól odafigyelek a tisztaságra, és naponta teszek majd azért, hogy megmaradjon a rend. Néhány nap múlva természetesen nyoma sincs az áhított tökéletességnek, a ruhák ellepik a fotelt, a kis apróságok a polcokat, az íróasztalon csak gyűlnek a papírok, a hűtőben eluralkodik a káosz. Ilyenkor veszek egy nagy levegőt és kezdődik minden elölről. Kitakarítok, fogadkozom, és így tovább.

Egy kicsit olyan ez, mint a fogyókúra: nem elég az elhatározás, minden nap meg kell küzdeni a démonjainkkal. Például a lustasággal és a halogatással. Majd elteszem, majd letörlöm, majd kiviszem. S ha ez még nem lenne elég, a helyzetünket mindenképp megnehezíti a környezetünk. Ahogyan arra sem kérhetjük őket, hogy a kedvünkért ne egyenek néhány héten vagy akár hónapon keresztül sütit/csokit/kakaós csigát, úgy arra is nehéznek tűnik a családtagokat rávenni, hogy velünk együtt legyenek szívesek egy kicsit jobban vigyázni a rendre.

Pontosabban kérni lehet, és még ha ideig-óráig működik is a közös vállalkozás,

ők is elfelejtik és mi is csak legyintünk, hogy „sebaj, majd holnap megcsinálom”.

Mielőtt végleg feladnánk, érdemes segítség után nézni: az interneten például számtalan hasznos tanácsra bukkanhattok, hogy hogyan lehet egyszerűbben elejét venni a káosznak. Persze nem kell rögtön bekövetnetek Marie Kondót, főleg, ha már a neve hallatán is összeszorul a gyomrotok, mert eszetekben sincs megszabadulni az évek óta elő sem vett ruhadaraboktól, vagy ha inkább összedobtok egy háromfogásos ebédet, mintsem elő kelljen venni a porszívót és a hipót.

De mi lenne, ha a szobát alapjaiban változtatnátok meg olyanná, hogy szinte képtelenség legyen benne rendetlenséget csinálni?

Újrafesteni, új bútorokat beszerezni nem megy egyik napról a másikra, de ha esetleg hasonló „beavatkozás” előtt álltok, érdemes lehet úgy kialakítani az otthonaitokat, hogy megelőzzétek a bajt, vagyis azt, hogy túl hamar lelakjátok az otthonotokat.

A falak festésénél mérlegeljétek, hogy kik és mire használják az adott helyiséget. Gyerekek és háziállatok esetén mindenképpen számolni kell a foltokkal, ujjlenyomatokkal, megmagyarázhatatlan eredetű pacákkal, ezért azt szokták tanácsolni, hogy érdemesebb sima és fényes festéket alkalmazni a matt helyett. Ezekről könnyebben letörölhetőek az enyhébb szennyeződések, illetve manapság már léteznek olyan falfestékek, amiknek kifejezetten ebben a tulajdonságukban rejlik a „szupererejük”.

A szekrények és polcok kiválasztásánál próbáljatok meg olyanokat beszerezni, amelyek nagyon magasak, akár a plafonig is elérnek. Ha nem tudtok a tetejére pakolni, sokkal rendezettebb hatást kelt a lakás. A bútorok alja pedig minél magasabban legyen a talajtól – így könnyedén fel tudtok porszívózni alattuk, vagy akár fel is moshatjátok, de semmiképp ne zsúfoljátok tele mindenféle lommal, még ha olyan kihasználatlannak is tűnik az a terület. Ha úgy érzitek, hogy nem tudnátok ellenállni a csábításnak, érdemesebb lehet olyan bútorokat választani, amelyeknek az alja teljesen a padlóhoz simul.

A bőrkanapé nagy előnye, hogy könnyen letörölhető, és a foltokat is megúszhatjátok, ha vészhelyzet esetén azonnal cselekszetek. Igaz, évente legalább egyszer érdemes szakszerűen kezelni, hogy sokáig szép maradjon. Ha mégis inkább egy szövettel bevont kanapét választanátok, mindenképpen kérjetek rá valamilyen foltlepergető bevonatot, vagy keressetek egy színben és stílusban hozzá passzoló takarót, ami megvédi a bútort a nem kívánatos szennyeződésektől.

És most jön a kedvencem: a tárolók kiválasztása. Kerüljétek a nyitott polcokat, ha jót akartok magatoknak! A könyvespolc az más, az szinte kötelező minden nappaliba vagy dolgozószobába, de ezt leszámítva törekedjetek a nyitott polcok kiiktatására. Egyrészt rengeteg időt megspórolhattok, mert nem kell olyan sokszor port törölni, másrészt

nem marad olyan felület a szobában, amire bármit letesztek „csak egy pillanatra”, majd fél év múlva úgy döntötök, hogy akkor annak már ott van a helye.

Éljenek az összeillő dobozok (a hűtőben is!), a fiókok és az ajtóval csukható szekrények – s hogy azon belül milyen rendet tartotok, nos, ehhez talán már tényleg Marie Kondóra lesz szükségetek

Nyitókép: Vlada Karpovich / Pexels 

Ajánljuk még:

Segítség, valami nem stimmel a palántámmal!

Aki már nevelt palántákat odahaza, az pontosan tudja, hogy azért ez nem is olyan egyszerű feladat. Számos nem várt, kellemetlen helyzet adódhat az apró magokból szárbaszökkenő palánta felnevelése közben, ezért nem árt felkészülnünk rá, hogy milyen akadályokat kell leküzdenünk. Mutatjuk a leggyakoribb problémákat és megoldásaikat!

 

Már követem az oldalt

X