Otthon

Áramszünet esetére: praktikus ötletek, ha nincs áram az otthonodban

Az áramszünet nem ismeretlen számunkra: időnként előfordulnak néhány órás karbantartások. De mi a helyzet a tartós kimaradásokkal? Sosem árt felkészülni, és ismerni egy-két olyan túlélési stratégiát, ami akár a hétköznapokban, akár például egy erdei túra alkalmából kihúzhat bennünket a pácból.

Néhány nappal ezelőtt meglátogattam az egyik barátnőmet. Este hét körül kerékpároztam át hozzá, egy vidéki kisváros utcáin tekertem. Az egyik nagyobb utcában valami furcsa dolgot észleltem, pár másodperc múlva pedig meg is fejtettem, mi olyan szokatlan: nem működött az utcai világítás. A házak ablakában vagy az udvaron álló bokrokon itt-ott láthatóak voltak az elmúlt ünnepek fényei, de az ablakokon jellemzően lehúzott redőnyök jelezték, hogy az ott lakók már behúzódtak estére. Még a bringám lámpája is szinte eltűnt a nagy sötétben. A kereszteződést ugyan bevilágították a merőleges utca villanyai, de azután ismét sötétben tekertem, mire elértem a célomat.

Karbantartás lehet, akkor szokott ilyesmi előfordulni – gondoltam, majd eszembe jutott, amit még tavaly decemberben az egyik barátunk mesélt. Egy civil szervezet vezetőjeként rendszeresen gyűjtenek adományokat egy kárpátaljai gyermekotthon számára. Így volt ez idén is, karácsony előtt vitték el a gyerekeknek az ajándékokat. Ott azonban a település utcáin olyan sötét volt, hogy az orrukig sem láttak, mintha egy kísértetvároson autóztak volna keresztül. Még a házaknál sem világított semmilyen fény, ugyanis naponta csak néhány órán keresztül van áramszolgáltatás, és akkor szájról szájra jár a hír, mindenki értesíti a szomszédját, hogy van áram, használják ki, mert ki tudja, mikor lesz legközelebb és meddig. Ez a körülmény mint lehetőség azért elgondolkodtatott...

Bejelentett áramszünetek

Az áram a mindennapi életünk része. Nem luxusként gondolunk rá, sokkal inkább alapvetőnek tekintjük, mint azt, hogy süt a nap, zöld a fű, a konnektorban van áram. S amikor bejelenti a szolgáltató, hogy két nap múlva három órán keresztül kimaradásokra lehet számítani a hálózat karbantartása miatt, felháborodva vesszük tudomásul, hiszen akkor például hogy nézzük majd a tévét, hogyan dolgozunk wifi nélkül, s egyáltalán, mit csinálunk majd három órán keresztül?

Ha éppen otthon vagyok ilyenkor, mindig felkészülök: feltöltöm a laptopot, a telefont, és igyekszem olyan elfoglaltságokat keresni, amihez nincs szükség áramra – bevallom, olykor nagyon nehezen találok ilyet. A konyhában a tűzhelyen kívül minden árammal működik, nem lehet ilyenkor mosni, vasalni, de még a futógép sem működik áram nélkül. Persze, napközben azért mégiscsak elvan az ember, de egy téli este már nehezebb: elektromos meghibásodás vagy viharkár miatt előfordult már, hogy ideig-óráig zseblámpával és gyertyával kellett világítani a lakásban, ilyenkor csak reménykedik az ember, hogy hamarabb elhárítják a problémát, mint ahogy a laptop lemerül.

A lakóautós élményeimből sem nagyon tudok felidézni olyan helyzetet, amikor ne lett volna áramunk: a párom által kiépített napelemes rendszerünkről vígan elment a hűtő, volt világításunk, tudtam hajat szárítani, és tudtuk tölteni az elektromos eszközeinket. Vagyis a napelem jó megoldás lehet áramkimaradás esetén, bár annak kiépítése egy családi házban nagy beruházás, és nem is megy egyik napról a másikra.

Egyszerűbb beszerezni egy aggregátort, igény szerint nagyobb teljesítménnyel, amiről a világítás mellett bármilyen kisebb teljesítményű eszköz is működhet. Nagy hátránya azonban, hogy típustól függően elegendő üzemanyagot is tartanunk kell hozzá. Ráadásul meglehetősen hangos, bár ha áramot ad, a legkevesebb, hogy ezt elviseljük. Fontos, hogy az eszköz állapotáról használat előtt minden esetben megbizonyosodjunk, mert a szakszerűtlen használat akár életveszélyes is lehet. Egy benzines aggregátort például nem javasolt kisebb, zárt helyiségben használni, csak jól szellőző helyiségben lehet.

Több módon is érdemes felkészülni bejelentett áramszünet előtt vagy olyan helyzetekben, amikor meghibásodás várható: például nagyobb vihar idején biztonsági okokból húzzuk ki a konnektorokból az elektromos eszközöket, és nem árt otthon tartani egy zseblámpát, ami praktikusabb és biztonságosabb, mint a gyertya. Ha mégis az utóbbit használjuk, vigyázzunk, hogy ne keletkezzen tűz. A zseblámpa esetében jól jöhet egy olyan változat is, amit kézzel is lehet tölteni. Ha nincs ilyenünk, gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen ceruzaelem a fiókban.

Tartós áramkimaradások

Az utóbbi időben gyakran lehetett hallani az energiaválsággal kapcsolatban arról, hogy egyes országokban tartós áramkimaradásokra is számítanak – erre vonatkozóan pedig ajánlásokat jelentetnek meg, amelyekben felkészítik a lakosságot. Hazánkban szerencsére ilyesmiről egyelőre nincs szó, tájékozódni azonban nem tilos, hasznos ötletekkel sosem árt tisztában lenni minden eshetőségre felkészülve.

Azt mondják, négy dolgot fontos biztosítani vészhelyzet esetére: kommunikáció, víz, étel és fűtés (télen).

A kommunikáció ebben az esetben főleg a telefonokra vonatkozik, amit áramszünet esetén a megfelelő csatlakozókkal ellátott akkumulátorról, az autó szivargyújtójáról és az úgynevezett mobilbankokról is tölthetünk. Érdemes a legfontosabb telefonszámokat egy papírra felírva a fiókban tartani, hogyha lemerül a telefonunk, akkor is fel tudjuk hívni a hozzátartozóinkat valaki más mobiltelefonjáról. Az aktuális hírekről pedig elemről működő rádióból tájékozódhatunk.

Tartós áramszünet esetén előfordulhat, hogy leállnak a vízszivattyúk, és vízhiány lép fel a háztartásokban. Erre a helyzetre felkészülhetünk úgy, hogy

előre feltöltünk műanyag palackokat vízzel.

Hosszú távon érdemes lefagyasztani a vizet, azokat kiolvasztva pedig rövid időn belül rendelkezésünkre állhat az ivóvíz. Ha valamiért több szakaszban lehet tartós áramszünetre számítani, akkor áramszolgáltatás idején mindig érdemes megtölteni vízzel az otthon található vödröket, még a fürdőkádat is, hogy biztosan legyen tartalékunk. A bizonytalan helyről származó vizet fogyasztás előtt forraljuk fel, hogy amennyire csak lehet, megelőzzük a gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket. Ugyanez vonatkozik a gyűjtött esővízre vagy a hóra és a jégre.

Áramszünetben a hűtőszekrény sem üzemel. Jó tudni, hogy a hűtő még akár több órán keresztül is hidegen tarthatja az ételt, viszont ehhez többek között az is fontos, hogy minél kevesebbszer nyitogassuk. Előbb azokat az élelmiszereket érdemes elfogyasztani, amelyek hamar megromlanának. Egyébként is ajánlott tartós élelmiszert is tartani otthon, ilyenkor különösen jól jöhetnek a tészták, konzervek és befőttek. Szükség esetén hasznos lehet, ha van egy gázpalackról működő (kemping) tűzhelyünk vagy egy kis rezsónk, de akár a kerti grillt is beüzemelhetjük, hogy főzni tudjunk.

Mivel ilyenkor a bankautomata és a kártyás fizetés sem működik, ha áramszünetre számítunk,

biztosítsunk magunknak elegendő készpénzt otthonra.

A téli időszakban a megfelelő fűtésről is gondoskodnunk kell – hiszen például a gázkazán is árammal működik, tehát sok esetben a fűtés is leáll áramkimaradás esetén. Az otthonunk megfelelő szigetelése és a padló megfelelő burkolása, melegen tartása mellett fontos, hogy legyenek olyan ruhadarabjaink, takaróink és hálózsákjaink otthon, amelyekkel beburkolhatjuk magunkat a hideg ellen. Ha egyszerre többen tartózkodunk egy helyiségben, ott hamarabb felmelegszik a levegő. Érdemes alternatív fűtési lehetőséget is kialakítani: a fával való fűtés, a kandalló és a cserépkályha nagy segítség lehet ezekben a helyzetekben, de fontos, hogy csak ellenőrzött és karbantartott rendszereket használjunk! Legyen otthon elegendő gyufa, ügyeljünk a tűzveszély elkerülésére, és a megfelelő, rendszeres szellőzésre. Alvás közben semmi ne égjen a lakásban.

Félreértés elkerülése végett

Nincs kilátás tartós áramkimaradásokra hazánkban. Viszont sosem árt ismerni egy-két olyan túlélési stratégiát, amelyek segíthetnek megoldani a meglepő és váratlan helyzeteket.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X