Kult

Sikeres magyarok: szétnéztünk a 2022-es magyar sikerek között

Minden évnek úgy vágunk neki, hogy reméljük, még szebb, még jobb, és még sikeresebb lesz, mint az előző. És vannak az életnek olyan területei, amelyeken ez a bizonyos siker látványosabb, mint más esetben. Ilyen például a sport, a tudomány vagy éppen a gasztronómia – az ilyen téren tevékenykedők bizony akarva-akaratlanul is a szemünk láttára örülhetnek. Nem volt ez másképp 2022-ben sem. Hangos magyar sikerekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

SPORT

A sportsikerekről általában mind értesülünk, hiszen egy-egy olimpiai vagy más nemzetközi bajnokság eredményei bejárják a híradásokat, főleg, ha a magyarok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. S bár bizonyára mindenki emlékszik még rá, mégis érdemes felidézni néhány idei sikert:

  • Idén februárban rendezték meg a téli olimpiai játékokat Pekingben, ahol Liu Shaoang megnyerte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét az 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolya számban. Emellett még két bronzéremet nyertek a sportolóink.
  • Az augusztusi, Rómában megrendezett Úszó-Európa-bajnokságon Magyarország a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton. 5 arany, 8 ezüst és 3 bronz éremmel gazdagodott az úszósportág.
  • A gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokságot is augusztusban rendezték, Münchenben: a magyar csapat 7 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal tért haza.
  • Ugyancsak augusztusban nyert ezüstérmet talajon Mészáros Krisztofer a müncheni Torna-Európa-bajnokságon.
  • Három érmet, két ezüstöt és egy bronzot hoztak haza a magyar sportolók az augusztusban Münchenben megrendezett atlétikai eb-ről, Kozák Luca 100 méter gáton, Halász Bence kalapácsvetésben és Madarász Viktória 35 kilométeres gyaloglásban érdemelte ki, hogy felálljon a dobogóra.
  • Elképesztően kemény versenyen nyert december elején Lubics Szilvia, aki 197 kilométert futott le hat nap alatt az Antarktiszon megrendezett ultramaratonon. A civilben fogorvosként dolgozó sportoló a 10 fős női mezőnyben az első, az összesen 43 induló közül a hatodik helyen végzett. Roskovics Miklós 200,5 kilométert megtéve éppen előtte, az ötödik helyen fejezte be a versenyt.
  • És ha sport, nem hagyhatjuk ki a listából Keleti Ágnest. Persze ő nem idén versenyzett, mégis fontos számára is ez az év: bemutatták a róla, vagyis a legidősebb élő olimpiai bajnokáról, a Nemzet Sportolójáról szóló portré-dokumentumfilmet. A több mint egy éven keresztül forgatott film középpontjában az 1921. január 9-én született, ötszörös olimpiai bajnok tornász hétköznapjai és visszaemlékezései állnak. Rendkívüli életét a vele készült archív interjúk, naplójának részletei idézik fel. Keleti Ágnes életének tanúi is megszólalnak. A film december 8-án került a mozikba Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel. 

KULTÚRA

  • Emmy-díjat kapott egy magyar operatőr

A tengerentúli televíziózás legrangosabb díját kapta meg Rév Marcell idén szeptemberben. A magyar operatőrt második alkalommal jelölték a díjra. Az HBO Eufória című sorozatának második évadában (annak is a 7. epizódjában) nyújtott munkájáért kapta meg az elismerést a magyar filmes.

  • Az év zenekara lett a BFZ

A Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ) választották az év zenekarának. A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a szavazatok több mint harmadát kapta meg teljesítményéért. 

  • Magyar pezsgők borok a világelsők között

Négy platina- és kilenc aranyérmet hoztak el idén a magyar borászatok a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awardsról (DWWA) 2022-ben. A 19. alkalommal megrendezett esemény a nemzetközi borvilág egyik legmagasabb presztízsű borversenye. Magyarország sikerét jelzi, hogy a négy platinával és kilenc arannyal díjazott tételek között Tokaj mellett egy-egy balatoni és egri tétel is szerepel, a tradicionális magyar pezsgők pedig újabb két aranyéremmel lettek gazdagabbak.

  • Legjobb karácsonyi vásár Európában

Rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazáson a budapesti Advent Bazilika rendezvény 2022-ben. A European Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros – többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága – ünnepi rendezvényei előtt a budapesti Advent Bazilika bizonyult a legjobbnak. Ezzel együtt már harmadszor zsebelte be a rendezvény az elismerést, és ezzel a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is kiérdemelte.

TUDOMÁNY ÉS SZAKMÁK

  • Évkezdő csillagászati siker

Jól indult az év a magyar csillagászatközösségben:  a január 1. és január 2. közti éjszakán Sárneczky Krisztián, a Piszkéstetői Obszervatórium vezetője egy addig ismeretlen üstököst fedezett felRáadásul ugyanazon az éjjelen két földközeli kisbolygót is találtak a kutatók, a 2022 AB-t és 2022 AC-t.

  • Női sikerek a tudomány területén

Idén huszadik alkalommal adták át a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek járó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián. A L’Oreal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjat Spohn Réka biológus, Bajusz-Rácz Anita és Hetényi Anasztázia vegyészek kapták. Spohn Réka biológus azt kutatja, hogyan válnak a baktériumok ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. Bajusz-Rácz Anita vegyész számítógépes modellezéssel képes rövid idő alatt akár több millió lehetséges hatóanyag gyógyszerbiztonságát előre jelezni, s ezáltal kizárni azokat, amelyek biztosan nem lesznek használhatók a gyógyszerfejlesztések során. Hetényi Anasztázia vegyész munkatársaival egy olyan speciális hordozóanyagot fejlesztettek ki, amely képes az emlősök sejtmembránjain átjutni, és a sejtbe juttatni a hatóanyagot. 

Karikó Katalin idén is több elismerést kapott, például a Solvay-díjat, amelyet második nőként vehetett át, de életműve elismeréseként az Európai Feltalálói Díjat is neki ítélték ez évben.

 
 
  • Magyar fiatalok sikere a szakmák világversenyén

Két ezüst, egy bronz és 12 kiválósági érmet nyertek a magyar fiatalok a szakmák világversenyén. A magyar csapat összesítésben a tizenkettedik helyen végzett. A WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen 57 országból 1015 versenyző vett részt, Magyarországot 23 versenyszámban 27 fiatal szakember képviselte.

 
 

 

Már követem az oldalt

X