Pszicho

Kitartás, kiegyensúlyozott élet és meditáció: ez lenne a sikeres nők titka?

Sokféle út vezet a sikerhez – ráadásul mindenkit másért tartunk sikeresnek. Az ismert emberek sikerét jellemzően a neve nagyságán túl a bankszámláján halmozódó milliókban is mérjük. 

Nem hullik azonban csak úgy az ember ölébe a karrier és a pénz, azért bizony tenni kell. De hogy ki, mivel, milyen úton-módon válik sikeressé, az már fogós kérdés. Jó példa lehet erre egy infografika, amit egy amerikai online magazin készített sikeres nőkről – olyanokról, akikről minden kétséget kizáróan mondhatjuk, hogy valóban sikeresek (még ha nem is ismerünk közülük mindenkit). Ők egyszerűen csak azt csinálták, amihez értenek, amiben tehetségesek, amit a magukénak éreztek, amiben hittek. Amiben végül kiteljesedhettek.

A sikeressé vált emberekre mindegyikére jellemző, hogy...

... legyőzték a nehézségeket

Vannak olyan általános tulajdonságok, amik jellemzően felfedezhetőek a sikeres embereknél. Ilyen többek között az is, hogy nem hagyják, hogy az útjukba álljanak, hogy az akadályok meggátolják őket céljaik elérésében. Oprah Winfrey (amerikai televíziós műsorvezető, producer, üzletasszony) szerint elkerülhetetlen, hogy amikor a céljaink felé haladunk, megbotlunk párszor. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy kudarc nem létezik. Amit kudarcnak gondolunk, az valójában maga az élet, ami megpróbál bennünket más irányba terelni. J. K. Rowling (angol írónő), aki egyedülálló anyaként, családja megélhetésének biztosításáért írta meg a Harry Potter első részét, amit tizenkét különböző kiadó is elutasított, mielőtt végre sikerült eladnia (és kiadnia) körülbelül 4 ezer dollár (mai árfolyamon majdnem 1,2 millió forint) fejében. Ma ő Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere.

... nem tévesztették szem elől a céljaikat

Az ember hajlamos arra, hogy megfeledkezzen arról, miért is vágott bele ebbe vagy abba a teendőbe, miért lépett arra a választott útra. Belekezdünk a különböző munkafolyamatokba, majd idővel elhalványul az eredeti terv, esetleg hagyjuk, hogy másra terelődjön a figyelmünk. Ezért tanácsolják például azt, hogy írjuk le, mi a célunk, hátha ez is segít, hogy ne tévesszük azt szem elől, haladjunk tudatosan annak az irányába. Többek között Dolly Parton (amerikai énekesnő, dalszerző, színésznő, a „Countryzene Királynője”) is ezt tette: szerinte, ha leírjuk, elképzeljük és végigvesszük a szükséges teendőket, mozdulatokat, az olyan, mintha már el is értük volna a kitűzött célt.

... hagytak időt a pihenésre, az elméjük kitisztítására

Már napi tizenöt perc meditáció is csodákat művelhet velünk a szakemberek szerint – erősítheti a koncentrációnkat, segíthet, hogy ne veszítsük el a fókuszt. Arianna Huffington (író, újságíró, üzletasszony, a The Huffington Post társalapítója és főszerkesztője) például éjszakánként átlagosan nyolc órát alszik, de ébredés után fél órát meditál, csak ezután kezdi a napot. Ellen DeGeneres (amerikai humorista, műsorvezető, színésznő) pedig szentül hiszi, hogy az agya azért működik még mindig kiválóan, mert rendszeresen gyakorolja az úgynevezett transzcendentális meditációt.

... kiegyensúlyozottságra törekedtek az életükben

Vagyis a munkában elért sikerek mellett fontosnak tartották azt, hogy a magánéletükben is minden rendben legyen, a párkapcsolatuk, a családjuk, a barátaik is ugyanolyan kiemelt jelentőségűek voltak, mint a karrier. Michelle Obama (az Egyesült Államok 44. first ladyje, ügyvéd) főleg feleségként és családanyaként szerepel a köztudatban, pedig emellett számos területen helytáll és sikereket ér el. Többek között vezető pozíciókat töltött be a chicagói városvezetésben és a város egyetemén is, miközben két gyönyörű lány büszke édesanyjává vált, majd aktív szerepet vállalt a férje kampányában is. Így lettem című életrajzi könyve pedig szinte pillanatok alatt átütő sikereket ért el világszerte. Beyoncé Knowles (amerikai énekesnő, dalszerző, producer, színésznő) pedig az anyaságot tartja élete legnagyobb eredményének annak ellenére, hogy mindenki csillogó dívaként gondol rá, amint meghallja a nevét. Ő úgy tart egyensúlyt a karrierje és a családja között, hogy a lányát mindig magával viszi a turnéira.

Epilógus

A sikerhez persze nyilvánvalóan nem elegendő, ha leírjuk egy papírlapra, majd naponta mantrázzuk a szőnyegen törökülésben ülve, csukott szemmel, hogy mit szeretnénk és hogyan, ha megvalósulna – azért tenni kell. A siker mögött rengeteg és kőkemény munka van, legyen szó karrierről, önmegvalósításról vagy bármilyen cél eléréséről. Az pedig, hogy kitartunk-e mellette, s hogy milyen kompromisszumokat hozunk meg érte, csak rajtunk áll…

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X