Kult

Leképezzük a koronavírust! Művészi válaszok (és kérdések) a mindennapjainkról

Vannak érzetek, helyzetek, meglátások, amik a jelenre reflektálnak, mégsem annyira direktek és nyersek, mint az élő szöveg. A szavak hajlamosak vezetni minket, ha tetszik, néha akár megvezetni, és mint tudjuk, egy kép néha többet is mond ezer szónál. A koronavírus lassan az egész világon tematizálja a mindennapokat, így az élet számos területét, köztük a művészetet is. Most az Instagramon olyan képek után kutakodtam, amik a jelen helyzetre reflektálnak, vagy bármilyen módon kötődnek hozzá, így ha engedjük, hozzánk is. Vannak köztük mélyek és könnyedebbek, többezres rajongást szülő és alig pár száz kattintást generáló képek – egy-egy esély, hogy megálljunk egy pillanatra, és másképpen nézzünk a jelenre. 

Hétköznapi hősök

Az olyan kezdeményezéseknek, mint az egészségügyben dolgozók megtapsolása, megvannak a művészetben fellelhető formái. Ahogy az alábbi képregény is mutatja, elég pár képkocka, hogy átérezhessük hétköznapi hőseink fáradalmait, és megnyíljon bennünk a hála. (A kis nyílra kattintva még több képet láthattok!)

Humor a múltba és a jelenben

Mi más segíthetne abban, hogy derűvel tekintsünk a jelenlegi helyzetre, mint a klasszikus és a modern vicces montázsba való összeillesztése? Bizony René Magritte nem sejthette, hogy Szeretők (1928) című képe napjainkban aktuálisabb lesz, mint valaha.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

By @street_sake

collective-A r t (@ask__the__dust) által megosztott bejegyzés,

 

A humor ott lapul a legegyszerűbb rajzokban is. Keserű, de igaz. És hát, nevetni rajta egészségesebb, mint bánkódni.

„Itt a kapitány beszél. Lassan földet érünk Balin. Már látni a pálmafákat.”

Helló apa!

Keserédes kép arról, hogyan köszönti egymást apja és lánya. Fotón a realitás:

 

Otthon, és még?

Ha szeretném otthon, ha szeretném munkahely vagy fagyizó – mi az? Az a négy fal, ami között most szükségszerűen több időt kell töltenünk, amit otthonnak hívunk. De most már igazából bármi lehet…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@afrebab által megosztott bejegyzés,

Bezártság

A kevésbé introvertált személyek már biztosan lerágták mind a tíz körmüket, és a szabadság vágya világlik homlokukon. Ez a természetes elvágyódás, a bezártságtól valós zabadulás vágya érződik az alábbi grafikákon is. Hiába, az otthon többek között börtönnek is érződhet számunkra.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WINDOW - Mixed Media - Longing for the outside world - Model: @ratajchick

BAEL (@bael_art) által megosztott bejegyzés,

  

Álarc

A művészet alkalmas arra is, hogy mélyebb szinten vizsgáljuk meg a minket körülvevő dolgokat. Mit jelent számunkra a maszk korona idején? Mit jelent számunkra a maszk a normális hétköznapokban? A maszk megvéd, de mitől, hogyan és milyen áron?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Casual mask before all of this happened.. swipe for #behindthescenes 😜🤟

Flóra Borsi (@floraborsiofficial) által megosztott bejegyzés,

Ennyi is elég

Ha limitáltak a lehetőségek, egy művész akkor sincs elveszve. Akár a házában készít önportrét….

 

 

…akár a szobája ablakából igyekszik elkapni a pillanatot. Nem kellenek drága eszközök és extravagáns környezet azért, hogy valami szép születhessen.

 

A természet ereje

Magunkkal vihetjük azt a tanulságot, hogy nem csupán magunkért és egymásért, de a természetért is felelősséggel tartozunk. A levegő, a rend nem egy elveszíthetetlen érték.

 

Távolság és üresség

Most érezhetjük igazán, mennyire fontos mások jelenléte, mások érintése. A köztünk lévő távolság, most talán csak 1,5 méter, de kilométereknek tűnhet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Distance

Brendon Burton (@burtoo) által megosztott bejegyzés,

 

A távolsághoz pedig üresség társul. Ha most végigjárnánk kedves helyeinket, szellemvárosokra bukkannánk, amit szép lassan visszahódít a természet.

 

Ablak valami szépre

A művész azt is megteheti, hogy nem reflektál a jelenre, hanem ad valami sokkal erősebbet magából. Egy kis fényt, egy kis színt, reményt és érzelmeket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Doux pays de mon enfance #pascalcampion #illustration #storyteller #nature #dreamhouse

Pascal Campion Art (@pascalcampionart) által megosztott bejegyzés,

Ajánljuk még:

„SZOBÁDNAK RENDÜLETLENÜL LÉGY HÍVE, OH MAGYAR” – A LEGJOBB KARANTÉNVERSEK
„AZ ÉN GYEREKKOROMBAN MÉG VOLT IDŐ LEÜLNI AZ ÖREGEKKEL” – INTERJÚ PÁL ISTVÁN „SZALONNÁVAL”
INSPIRÁLÓ NŐK ÉLETTÖRTÉNETEI – KARANTÉN-KÖNYVAJÁNLÓNK

 

Már követem az oldalt

X