A TikTok hatására tikkelhetnek a fiatalok, és lassan kiderül, miért

A pandémia alatt a közösségi oldalak még nagyobb szerephez jutottak az emberek életében, és ennek káros hatásai egyre inkább megmutatkoznak. Friss tanulmányok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban sokkal több fiatal, jellemzően fiatal lány keresett fel orvost akaratlan mozgásos, vokális megnyilvánulások, vagyis tikkek miatt. Hozzáértők úgy vélik, az egyik videómegosztó felület, a TikTok használatával függ össze kellemetlen tünet. 

Smize: mosolyogj a szemeddel!

Az elmúlt évből mély nyomot hagyott bennem az az érzés, hogy egyedül vagyok. Hogy a villamoson kapaszkodva, a piacon a krumplikat válogatva csak egy porszem vagyok a gépben, aki hiába mosolyog, hiába tréfálkozik, nem tud megvidámítani másokat. De hogyan is tudtam volna, ha engem és másokat is betakart az összefüggő, vírusijesztő FFP2-es maszk? 

6 módszer, hogy megküzdj a kritikával

Az életünk elkerülhetetlen részei a negatív érzelmek. Mivel megszökni előlük, elnyomni, letagadni vagy semmibe venni őket maximum ideig óráig lehetséges (és teljesen egészségtelen), járjunk együtt utána, mihez kezdhetünk velük!

Kipárnázott iroda – avagy a túl kényelmes munkahely sem mindig kifizetődő

Az elmúlt évtizedben a munkakörnyezet optimalizálása hatalmas változásokon ment keresztül. Nagyon sok multinacionális cég felismerte és belátta, hogy a dolgozói teljesítményért a munkahely is felel, nem is kicsit. Dicséretes, hogy az elmúlt években a környezetpszichológia tudományos berkein belül is vizsgált kérdéssé vált a dolgozó kényelme és a terekhez való viszonya. Azonban mi történik akkor, amikor egy munkahely már túl kedvező feltételekkel biztosítja, hogy a napi 8 óra munka akár több is legyen? Hogyan hat ez az életünkre? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Milyen az első alkalom egy pszichológusnál? Sokszor annyira félünk tőle, hogy inkább el sem megyünk

Egy terápia megkezdése sokak számára nehéz. Annyi bizonytalanság mozog ilyenkor az emberben, ami megakaszthatja ezt a folyamatot. Érdemes végiggondolni, mi aggaszt leginkább: mondjuk annak a terhe, hogy nem tudjuk, mire számíthatunk az első alkalom során? Hogy fog elkezdődni az első beszélgetés a vadiúj pszichológusunknál? Pszichológusként próbálok néhány fogódzót adni, hogy ne érezzük magunkat annyira a váratlan eseményeknek kiszolgáltatva magunkat. 

Lassan mind csalónak érezzük magunkat? Az imposztor szindróma és a koronavírus szövetsége (ellenünk)

Megkaphatnád az év anyja, apja, nagymamája, gyereke díjat és úgy érzed, hogy kudarcot vallottál? Otthon sorakoznak a kitüntetések a falon, de te mégis sikertelennek érzed magad? Dicsérnek a munkahelyeden, de benned (folyamatos) félelem van, nehogy végzetes hibát ejts? Az imposztor szindróma hétköznapjaink megkeserítője lehet, és az elmúlt egy évben mintha a vírussal együtt terjedt volna. 

Ha szeretnél emlékezni az álmaidra, egy speciális edzéssel sikerülhet
Álmodni emberi (és egyébként állati) dolog, mindennapos esemény, még akkor is, ha nem emlékszünk rá. A REM fázisban létrejövő álmaink kristálytiszták, részletesek és átfogó történettel rendelkeznek, akár egy film. Ha ezekre emlékezni tudunk, az szerencsés adottság. Van azonban az izgalomnak és kalandnak egy egészen magas formája: a tudatos álmodás.
Az (ön)elfogadás csak a jelenben kezdődhet

Ülök a kanapén a barátnőimmel, régi képek nézegetésébe torkollott az este. Nevetünk, nosztalgiázunk, én pedig néha szégyenkezem. Arra gondolok, hogy milyen nagyon megvetettem magamat akkoriban a kinézetem miatt. Utáltam minden képet magamról. Most pedig ránézek ezekre a fotókra, és nincs más rajtuk, csak egy csinos, fiatal lány, akinek 10 év kellett ahhoz, hogy értékelje magát. És mi a helyzet a jelenben? A mostani énemnek is várnia kell 10 évet, hogy meglássa, mi mindenért lehet(ett) hálás? Mert bizony a test változik. Lehet, hogy amink most van sokkal csodálatosabb, és sokkal inkább büszkék lehetnénk rá. A jelenben.