A hiteles sorozatgyilkos nem bájos?

Egy sorozatgyilkos utáni hajsza, a vérre menő macska-egér játék, az idővel való küzdelem izgalma önmagában sok ember számára lebilincselő téma. De hogy esetleg beláthatunk az álarc mögé, netán egy sorozatgyilkos narratíváját kövessük, ez 21. századi csemege a tartalomfogyasztók asztalán. Vannak olyan újhullámos sorozatok, amelyek hitelesen, máz nélkül ábrázolják az emberi ragadozókat, és sorozatok, amelyek elhitetik velünk, hogy mindez szexi.

A TikTok hatására tikkelhetnek a fiatalok, és lassan kiderül, miért

A pandémia alatt a közösségi oldalak még nagyobb szerephez jutottak az emberek életében, és ennek káros hatásai egyre inkább megmutatkoznak. Friss tanulmányok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban sokkal több fiatal, jellemzően fiatal lány keresett fel orvost akaratlan mozgásos, vokális megnyilvánulások, vagyis tikkek miatt. Hozzáértők úgy vélik, az egyik videómegosztó felület, a TikTok használatával függ össze kellemetlen tünet. 

Smize: mosolyogj a szemeddel!

Az elmúlt évből mély nyomot hagyott bennem az az érzés, hogy egyedül vagyok. Hogy a villamoson kapaszkodva, a piacon a krumplikat válogatva csak egy porszem vagyok a gépben, aki hiába mosolyog, hiába tréfálkozik, nem tud megvidámítani másokat. De hogyan is tudtam volna, ha engem és másokat is betakart az összefüggő, vírusijesztő FFP2-es maszk? 

6 módszer, hogy megküzdj a kritikával

Az életünk elkerülhetetlen részei a negatív érzelmek. Mivel megszökni előlük, elnyomni, letagadni vagy semmibe venni őket maximum ideig óráig lehetséges (és teljesen egészségtelen), járjunk együtt utána, mihez kezdhetünk velük!

Kipárnázott iroda – avagy a túl kényelmes munkahely sem mindig kifizetődő

Az elmúlt évtizedben a munkakörnyezet optimalizálása hatalmas változásokon ment keresztül. Nagyon sok multinacionális cég felismerte és belátta, hogy a dolgozói teljesítményért a munkahely is felel, nem is kicsit. Dicséretes, hogy az elmúlt években a környezetpszichológia tudományos berkein belül is vizsgált kérdéssé vált a dolgozó kényelme és a terekhez való viszonya. Azonban mi történik akkor, amikor egy munkahely már túl kedvező feltételekkel biztosítja, hogy a napi 8 óra munka akár több is legyen? Hogyan hat ez az életünkre? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Milyen az első alkalom egy pszichológusnál? Sokszor annyira félünk tőle, hogy inkább el sem megyünk

Egy terápia megkezdése sokak számára nehéz. Annyi bizonytalanság mozog ilyenkor az emberben, ami megakaszthatja ezt a folyamatot. Érdemes végiggondolni, mi aggaszt leginkább: mondjuk annak a terhe, hogy nem tudjuk, mire számíthatunk az első alkalom során? Hogy fog elkezdődni az első beszélgetés a vadiúj pszichológusunknál? Pszichológusként próbálok néhány fogódzót adni, hogy ne érezzük magunkat annyira a váratlan eseményeknek kiszolgáltatva magunkat.