Rettegnek térdektől, anyósoktól vagy épp a virágoktól: 10 bizarr fóbia

Pszicho

Rettegnek térdektől, anyósoktól vagy épp a virágoktól: 10 bizarr fóbia

Pókok, kígyók, baktériumok – vannak dolgok, amiket kevesen szeretnek, ám annál többen félnek tőlük. Vannak, akik egészen elképesztő szinten: ők a fóbiával küzdő emberek. És vannak, akik nem pókoktól, kígyóktól vagy bacilusoktól iszonyodnak, hanem sokkal különlegesebb dolgoktól.

Félelmeink óvatosságra tanítanak minket, és segítenek azonosítani a veszélyes elemeket az életünkben. Azonban ha  a félelmek irracionális módon, számottevően akadályozzák a normális életvitelt, és intenzív fizikális és pszichológiai hatással vannak a mindennapjainkra, akkor már fóbiá(k)ról beszélünk. És nem is gondolnánk, milyen furcsa tényezőkhöz kötődhet ez az irreális félelem!

A fóbiák alapvetően két csoportba sorolhatók. A komplex fóbiák általában a felnőttkorban fejlődnek ki, és egy mélyen gyökerező félelemből, szorongásból táplálkoznak. Egy bizonyos szituációhoz vagy körülményhez kapcsolódnak, és nagyon erős negatív hatással vannak az illető életére, mentális egészségére – ilyen például a szociális fóbia. A másik csoportba sorolhatók a specifikus vagy egyszerű fóbiák. Tárgyuk általában egy tárgy, egy állat, egy tevékenység vagy egy szituáció. Vagy valami egészen különleges dolog... mint ez a tíz:

1. Antofóbia

A kertek, parkok szép virágaikkal legtöbbünk számára a biztonság, a nyugalom érzetét kínálják. Az antofóbiások azonban nem tudják kiélvezni az illatokat, a páratlan szépséget, amit egy-egy virág, vagy virágok sokasága ad – iszonyodnak inkább tőle. Előfordulhat az is, hogy a fóbiától szenvedő személyt csak egy adott virág láttán önti el a félelem.

2. Panterafóbia

Viccek visszatérő szereplője az anyós. Vannak azonban, akiknek az anyósuk puszta gondolata is szorongást vált ki, és elkerülő viselkedésre késztetik az illetőt. Mielőtt azt gondolnánk, hogy mi is ebben a fóbiában szenvedünk, vegyük figyelembe, hogy a fóbiák nem hétköznapi félelmek, szorongások. Nem minden anyóssal való kapcsolat vezet fizikai és pszichés tünetekhez….vagy igen?

3. Arachibutyro-fóbia

Ismerős számunkra az az érzés, ahogy a mogyoróvaj a szájpadlásunkra ragad? Próbáljuk a nyelvünkkel lekanalazni, lepiszkálni, de csak nem megy! Az arachibutyro-fóbiától szenvedők pont ettől a helyzettől tartanak, és kerülik a mogyoróvaj vagy akár bármi hasonlóan ragacsos étel fogyasztását. Ez a fóbia fakadhat a fulladástól való félelemből is.

4. Phebifóbia

Nem csak a család tipikus szereplőiről neveztek el fóbiát, hanem egy korcsoportról is. Ez a fóbia a tiniktől vagy kamaszoktól való súlyos félelem. Jó hír, hogy a velük töltött idő hatásosan csökkenti az erős fóbiás tüneteket.

5. Genufóbia

Bizonyított: egyesek számára a térd látványa felér egy kínzással! Ez a fóbia borzasztóan kihat az illető életére, hisz jó eséllyel már ébredéskor „belebotlik” egy pár térdbe.

6. Omphalofóbia (Fear of belly buttons)

A térdek nincsenek egyedül a fóbiák versenyén. Másoknak a köldök látványa vagy a vele való érintkezés okoz mérhetetlen szorongást. Számukra nehézséget jelenthetnek az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a zuhanyzás, az öltözködés. Ebből fakadóan pedig az olyan helyek is, ahol esélyes a köldök villantás (pl.: strandok).

7. Koumpounophobia

Biztosan velünk is előfordult már, hogy egy gyermek a szemünk láttára küzdött azért, hogy megnyomja a leszállást jelző gombot – úgy általában a gyerekek a legtöbb gombot szeretik nyomogatni. Azok a felnőttek, akik koumpunofóbiában szenvednek, e helyett a gyermeki rajongás helyett félelmet és szorongást éreznek a gombok láttán.

8. Oktofóbia

Talán a számok misztikusságának köszönhető, hogy egyesek tartanak tőlük (numerofóbia). Ritka, de előfordul, hogy egy adott számhoz kapcsolódik fóbia. Jelen esetben a 8-as számtól való félelemről beszélünk. Ez nem csupán a 8-as szimbólum írott képétől való félelmet jelenti. Az okfofóbia kiterjedhet arra is, amikor az egyén 8 darabot lát egyszerre valamiből. Elképzelhető, hogy ez a félelem a végtelen jelhez való hasonlóságából fakad, de kapcsolódhat valamilyen traumához is (például hogy este 8 órakor karambolozott).

9. Hippopotomonstrosesquipedaliophobia

Tudományosabb nevén a sesquipedalo-fóbiáról van szó, ami a hosszú szavaktól való félelmet jelenti. Ez egy nagyon ritka fóbia, ami erős személyes mintázatokat mutat. Nem csoda, hiszen nincs objektív mérce arra, mi számít igazán hosszúnak (bár a fóbia neve kétségtelenül ebbe a kategóriába tartozik!). Előfordulhat az is, hogy az adott egyén inkább a szó idegenségétől fél.

  1. Venustrafóbia

Az ember alapvetően úgy van programozva, hogy élvezze, csodálja és akár hajszolja is a szépséget, a szépség ideálját. Egész kultúránkat befolyásoló tényezőről van szó, ami az egészség, az intellektus és a szimpatikusság mércéje tudatosan vagy tudattalanul. Éppen ezért meglepő, de vannak, akik a szép nőktől krónikusan félnek. A velük való kontaktus, párbeszéd elképzelhetetlen az illető számára... így sem lehet könnyű az élet!

Ajánljuk még:

A túl jó nem jó – mi lesz a szelídekkel?

 A lányom szerintem túl jó, és bár ez elsőre talán nem tűnik nagy problémának, én azért örülnék, ha tudna picit rosszabb lenni. Mert anyaként kevés nagyobb félelme van az embernek, mint attól tartani, hogy bedarálják gyereke szelíd lelkét.