Pszicho

Rettegnek térdektől, anyósoktól vagy épp a virágoktól: 10 bizarr fóbia

Pókok, kígyók, baktériumok – vannak dolgok, amiket kevesen szeretnek, ám annál többen félnek tőlük. Vannak, akik egészen elképesztő szinten: ők a fóbiával küzdő emberek. És vannak, akik nem pókoktól, kígyóktól vagy bacilusoktól iszonyodnak, hanem sokkal különlegesebb dolgoktól.

Félelmeink óvatosságra tanítanak minket, és segítenek azonosítani a veszélyes elemeket az életünkben. Azonban ha  a félelmek irracionális módon, számottevően akadályozzák a normális életvitelt, és intenzív fizikális és pszichológiai hatással vannak a mindennapjainkra, akkor már fóbiá(k)ról beszélünk. És nem is gondolnánk, milyen furcsa tényezőkhöz kötődhet ez az irreális félelem!

A fóbiák alapvetően két csoportba sorolhatók. A komplex fóbiák általában a felnőttkorban fejlődnek ki, és egy mélyen gyökerező félelemből, szorongásból táplálkoznak. Egy bizonyos szituációhoz vagy körülményhez kapcsolódnak, és nagyon erős negatív hatással vannak az illető életére, mentális egészségére – ilyen például a szociális fóbia. A másik csoportba sorolhatók a specifikus vagy egyszerű fóbiák. Tárgyuk általában egy tárgy, egy állat, egy tevékenység vagy egy szituáció. Vagy valami egészen különleges dolog... mint ez a tíz:

1. Antofóbia

A kertek, parkok szép virágaikkal legtöbbünk számára a biztonság, a nyugalom érzetét kínálják. Az antofóbiások azonban nem tudják kiélvezni az illatokat, a páratlan szépséget, amit egy-egy virág, vagy virágok sokasága ad – iszonyodnak inkább tőle. Előfordulhat az is, hogy a fóbiától szenvedő személyt csak egy adott virág láttán önti el a félelem.

2. Panterafóbia

Viccek visszatérő szereplője az anyós. Vannak azonban, akiknek az anyósuk puszta gondolata is szorongást vált ki, és elkerülő viselkedésre késztetik az illetőt. Mielőtt azt gondolnánk, hogy mi is ebben a fóbiában szenvedünk, vegyük figyelembe, hogy a fóbiák nem hétköznapi félelmek, szorongások. Nem minden anyóssal való kapcsolat vezet fizikai és pszichés tünetekhez….vagy igen?

3. Arachibutyro-fóbia

Ismerős számunkra az az érzés, ahogy a mogyoróvaj a szájpadlásunkra ragad? Próbáljuk a nyelvünkkel lekanalazni, lepiszkálni, de csak nem megy! Az arachibutyro-fóbiától szenvedők pont ettől a helyzettől tartanak, és kerülik a mogyoróvaj vagy akár bármi hasonlóan ragacsos étel fogyasztását. Ez a fóbia fakadhat a fulladástól való félelemből is.

4. Phebifóbia

Nem csak a család tipikus szereplőiről neveztek el fóbiát, hanem egy korcsoportról is. Ez a fóbia a tiniktől vagy kamaszoktól való súlyos félelem. Jó hír, hogy a velük töltött idő hatásosan csökkenti az erős fóbiás tüneteket.

5. Genufóbia

Bizonyított: egyesek számára a térd látványa felér egy kínzással! Ez a fóbia borzasztóan kihat az illető életére, hisz jó eséllyel már ébredéskor „belebotlik” egy pár térdbe.

6. Omphalofóbia (Fear of belly buttons)

A térdek nincsenek egyedül a fóbiák versenyén. Másoknak a köldök látványa vagy a vele való érintkezés okoz mérhetetlen szorongást. Számukra nehézséget jelenthetnek az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a zuhanyzás, az öltözködés. Ebből fakadóan pedig az olyan helyek is, ahol esélyes a köldök villantás (pl.: strandok).

7. Koumpounophobia

Biztosan velünk is előfordult már, hogy egy gyermek a szemünk láttára küzdött azért, hogy megnyomja a leszállást jelző gombot – úgy általában a gyerekek a legtöbb gombot szeretik nyomogatni. Azok a felnőttek, akik koumpunofóbiában szenvednek, e helyett a gyermeki rajongás helyett félelmet és szorongást éreznek a gombok láttán.

8. Oktofóbia

Talán a számok misztikusságának köszönhető, hogy egyesek tartanak tőlük (numerofóbia). Ritka, de előfordul, hogy egy adott számhoz kapcsolódik fóbia. Jelen esetben a 8-as számtól való félelemről beszélünk. Ez nem csupán a 8-as szimbólum írott képétől való félelmet jelenti. Az okfofóbia kiterjedhet arra is, amikor az egyén 8 darabot lát egyszerre valamiből. Elképzelhető, hogy ez a félelem a végtelen jelhez való hasonlóságából fakad, de kapcsolódhat valamilyen traumához is (például hogy este 8 órakor karambolozott).

9. Hippopotomonstrosesquipedaliophobia

Tudományosabb nevén a sesquipedalo-fóbiáról van szó, ami a hosszú szavaktól való félelmet jelenti. Ez egy nagyon ritka fóbia, ami erős személyes mintázatokat mutat. Nem csoda, hiszen nincs objektív mérce arra, mi számít igazán hosszúnak (bár a fóbia neve kétségtelenül ebbe a kategóriába tartozik!). Előfordulhat az is, hogy az adott egyén inkább a szó idegenségétől fél.

  1. Venustrafóbia

Az ember alapvetően úgy van programozva, hogy élvezze, csodálja és akár hajszolja is a szépséget, a szépség ideálját. Egész kultúránkat befolyásoló tényezőről van szó, ami az egészség, az intellektus és a szimpatikusság mércéje tudatosan vagy tudattalanul. Éppen ezért meglepő, de vannak, akik a szép nőktől krónikusan félnek. A velük való kontaktus, párbeszéd elképzelhetetlen az illető számára... így sem lehet könnyű az élet!

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.