Filmek és sorozatok nőkről, nem csak nőknek

Kult

Filmek és sorozatok nőkről, nem csak nőknek

Az elmúlt években születtek filmek és sorozatok, melyek nőkről szólnak, de nem csak nőknek. Ajánlónk.

Egy szobalány vallomása (2021/ Netflix)

Alex (Margaret Qualley) életébe egy baljós estén kapcsolódunk be. Abba az estébe, amikor végre eldönti, hogy kislányával elmenekül bántalmazó párja elől. Innentől kezdve a film felváltva szemezget a fiatal édesanya múltjából és jelenéből, így retrospektív módon ismerjük meg történetét, amely sokkal nagyobb hatással van rá, mint azt elsőre gondolnánk.

A sorozat teljes valóságában, hitelesen ragadja meg a nélkülözés határán vergődő, iskolázatlan édesanya küzdelmeit. Anyagi küzdelmeit a kép szélén felvillanó, csilingelő számok teszik hangsúlyossá. Qualley kiváló alakítása egy többszörösen traumatizált lányról mesél szívszorító őszinteséggel.

Helyenként a sorozat kissé vontatottá válik, a szerethető főhős kálváriáját azonban ennek ellenére is hajlandóak leszünk nyomon követni. Szerencsénkre nem egy egykarakteres filmről van szó, a főbb szereplők motivációit és sajátos poklát is megismerjük. Emiatt nem a jó-rossz sematikus küzdelmét követhetjük végig, hanem a gyengébb és az erősebb ember viszonyát ismerjük meg. Érdemes nyomon követni a sorozatban Alex és édesanyja, Paula (Andie MacDowell) összetett, keserédes táncát. Kettejük páratlan alakítása életre kelti azt az omladozó játszmázást, amelyet Alex és Paula „család” címén művel.

 

Normális emberek (2020/ HBOGo)

Ki ne érezné olykor úgy, hogy csak egy átlagos, normális ember életét szeretné élni? Connell (Paul Mescal) és Marianne (Daisy Edgar-Jones) – két kiemelkedő, intelligens és tehetséges kamasz éppen ezt a normalitást keresik hol egymásban, hol magukban, hol a világban.

Bukdácsolásaik annyira szerethetőek, hogy rögtön utat talál történetük a szívünkbe. Életük minduntalan összefonódik, de kénytelenek szembenézni a felnövekedés legnagyobb kérdéseivel: mit jelent szeretni? Mit jelent szeretve lenni? Mit jelent biztonságban lenni egy kapcsolatban? Mi számít normálisnak?

A film minden mézesmáz és hollywoodi giccs nélkül képes  megragadni a gazdag, kirekesztett diáklány és a szegény, mindenki által kedvelt és szorongó fiú szerelmi történetét. A gyanútlan néző kénytelen szembenézni saját kamaszságával és azokkal a válaszokkal, amikre élete során szert tett. Kétségtelen, ez a sorozat megállíthatatlan önreflexióra, nosztalgiára és vágyakozásra indítja a lelket.

 A sorozat Sally Rooney azonos című regényének adaptációja. 

Ígéretes fiatal nő (2020)

Ezt a filmet sokat címkézték egyszerű feminista, hatásvadász #metoo filmnek. Igen, a film központi témája a szexuális visszaélés. Legalábbis első látásra. Főhősünk, Cassandra (Carey Mulligan), az életében megrekedt fiatal felnőtt, szüleivel él. Az igazi áldozatnak tűnő, szende szőke azonban rácáfol a sztereotípiákra: esti bárokba járva igazi ragadozóként keresi a férfi ragadozókat, hogy egy kis fricskával móresre tanítsa őket.

A fekete humorral színezett film semmiképp sem egy öncélú szadizmus a férfiakkal szemben. A felszíni játszma és humor mögött a sötét múlt úgy kavarog Cassandra szívében, mint egy végtelen viharfelhő. Megcsömörlött életében az egyetlen előremutató, ambiciózus program ez a kis „vadászat”. Intelligens nőként csalódott a rendszerben, a barátaiban, a világban. Ő már nem keres, nem hisz szerelemben és szép szavakban. Aztán az élete mégis kifordul a négy sarkából, amikor megismerkedik Ryannel (Bo Burnham). Nem kell nőnek lenni ahhoz, hogy Cassandra magánakcióin jót nevessünk, sőt, hogy szurkoljunk neki! Vigyázat, a film nem rest a fekete humorból elmozdulni a thriller irányába. Letaglózó, humoros, helyenként pedig egészen szívhez szóló történet!

 

A vezércsel (2020)

Ha a csapból nem is, de a médiából biztosan elénk csorgott már Beth Harmon (Anya-Taylor Joy) diadalmas sakk-karrierje. Végre egy női főhős, akinek mindenféle humor nélkül az az erőssége, hogy jó stratéga. Sportember, igazi versenyszellemmel. Ambiciózus, akaratos és merész.

Az árva gyermekek makacsságával megy neki a világnak, hogy meghódítsa, és igazi gyerekként omlik össze, ha az élet kanyargósabb útra küldi a tervezettnél. Az örökbefogadás, a nő társadalmi szerepe, a nőiesség és a gondolkodás látszólagos összeférhetetlensége mind olyan témák, amelyeket jó érzékkel bont ki a film.

Beth egy árva lány, aki előbb tanult meg férfiak fölé kerekedni, minthogy megismerte volna a női illemszabályokat, etikettet és a feléjük állított elvárásokat. Külön izgalom nézni, hogy míg a sakk világában bajnokká avanzsál, nőként igazi zöldfülűként keresi helyét. A film erőssége, hogy nem ragadtatja el magát, és egy olyan hőst alkot, akinek szüksége van mások támogatására. A sorozat nagyon ügyesen és hitelesen építi fel Beth karakterét. Együtt dobban érte a szívünk, még akkor is, ha azelőtt soha sem sakkoztunk. 

Jelenetek egy házasságból (2021/ HBOGo)

Biztos sokak számára ismerős a cím, és ez nem is véletlen. Hagai Levi sorozata Ingmar Bergman svéd minisorozatának (1973) kellemes újragondolása. Jonathan (Oscar Isaac) és Mira (Jessica Chastain) házasságának kálváriája nem lehetne aktuálisabb és kézzel foghatóbb. A házasságába belefásult, karrierista Mira, és a családcentrikus, vallásosságát levetkezett Jonathan vergődése minden részben új fordulatot vesz. Hol egyikőjük, hol másikuk szenvedésével tudunk jobban azonosulni. A két színész páratlan ügyességgel kelti életre a karaktereket, akiknek pszichéje epizódról epizódra tárul fel a szemünk előtt. Azt gondolnánk, értjük őket, és aztán mégsem. De miért is értenénk? 

A sorozat egyik erőssége, hogy nem próbál meggyőzni egyik fél igazságáról sem, ahogy közös igazságukról sem. Csak jeleneteket kapunk egy házasságból. Nem könnyű mű, mely ismét önreflexióra késztet bennünket. Mit jelent a házasság? Mikortól indul el egy kapcsolat a lejtőn? Ki a hibás? Meg lehet-e menteni egy házasságot? Mit jelent az elválás, amiről szintén remek sorozatok készültek egyébként? Ha ezek a kérdések felmerültek bennünk, jó ötlet lehet megnézni ezt is!

Nyitókép: Jelenetek egy házasságból / HBO

Ajánljuk még:

A férfiak agyában dobozok, a nők agyában meg gombolyag van?

Az amerikai lelkész, Mark Gungor legalábbis így fogalmazza meg a férfiak és a nők gondolkodásmódjának különbségeit. A párkapcsolati kommunikációról szóló vicces előadásai és könyvei számtalan párnak segítettek már abban, hogy jobban megértsék egymást.

 

Már követem az oldalt

X