Kert

Amilyen feltűnő, olyan szerethető: ciklámen, a december üde színfoltja

Az ünnep előtt a boltokban és a piacon cserepes ciklámenek bontogatják szirmaikat.
Talán néha úgy érezzük, farkasszemet néznek velünk, ám mégsem: a ciklámen lesüti szemét, lehajtja virág-fejét, hogy mint kis tündérszárnyakat, színes szirmait csodálhassuk.

Éppen emiatt választjuk ki, ha ajándékba visszük. Legtöbbször ez is a küldetése: ajándék-virág. Nézzünk magunkba: vettünk már magunknak decemberben egy cserép cikláment, csak úgy?! De a decemberi névnaposok, születésnaposok örülhetnek, mert őket bizonyára többször is köszöntötték már fel egy cserép ciklámennel. De az ünnep előtt magunkat is meglephetjük egy cseréppel, akár a szupermarketben is bekéredzkedhet egy szép példány a kosárba. Mert az ünnepváráshoz hozzátartozik az élő virág is!

Számomra a ciklámen ugyanúgy az advent és a karácsony része, mint az örökzöld ágak vagy a mikulásvirág. A fehér cikláment asztali dekorációként szeretem viszontlátni, hűvös eleganciát
sugároz, néhány örökzöld ággal és tobozzal egyszerű, természetesen ünnepélyes hangulatot tud teremteni. Van, amikor a színes növényeket érdemes előnyben részesíteni, hiszen ők vidámságot, életörömöt közvetítenek.

 
Ciklámen csokor angyalkával

 

Vágott virágként is tehetjük a cikláment kis karácsonyi csokorba, kompozícióba, akár adventi koszorúba is. A folyamatos vízellátásról természetesen itt is gondoskodni kell, és jó, ha tudjuk, hogyha valamiféle szeszélyből a növény felnyurgul, a virágok csúnyán lehajlanak, ilyenkor a virágokat leszedve, vágott virágként hasznosíthatjuk őket. És ha jól gondozzuk a tövet, hamarosan újra virágzásra bírhatjuk.

Ha cikláment vásárolunk, vizsgáljuk meg a növényt: üdék-e levelei, peckesen állnak-e, nem
terülnek-e szét, szépen, délcegen kandikálnak-e ki a virágok? Ha módunkban áll, lessünk be a levelek közé:

ha sok kis bimbót is látunk ott elbújva, akkor biztosak lehetünk benne, hogy még sokáig fog minket virágaival örvendeztetni.

Amúgy a levélzete is mutatós, sőt, egyes fajták levelei egészen szépséges rajzolatot viselnek: önmagában a levélzet is dekoratív.

A virágai lehetnek fehérek, rózsaszíntől a liláig széles színskálán játszanak. Méretükben is van eltérés, magam a kisebb virágú fajtákat részesítem előnyben, mert tapasztalatom szerint jobban bírják a „gyűrődést”. Ha hideg az idő, hazafelé védjük a fagytól: a virágüzletben
kérjük meg, hogy csomagolják több réteg selyempapírba.

 
Díszkáposztával téli összeültetésben


A fűtött lakásban keressünk neki hűvösebb helyet, mert a nagy meleget és a fűtőtest közelségét nem szereti annyira, inkább hűvösebben érzi jól magát. Gondosan öntözzük, de ne hagyjunk alatta pangó vizet. Mint a többi savanyú talajt kedvelő növény, tőzeges földben van otthon, ami egyben azt is jelenti, hogy ha hagyjuk kiszáradni, akkor könnyen átszalad rajta a
víz. Kezdő szobakertészeknek talán bonyolultnak tűnik elsőre, de a valóságban ez sokkal egyszerűbb!



Az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, hogy a növényt további virágzásra bírjuk.
Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha a virágot megfogva, egyetlen rántással húzzuk ki.
Így sértjük meg legkevésbé a növény tövét.

 
Erdei ciklámen


A ciklámennek is van vad változata: az erdei ciklámen hazánkban az Alpokalján honos, innen ered a Sopronba és Szombathelyre tartó Ciklámen expressz neve! A Bakonyban is van egy védett erdei ciklámenes a Hódos-éri Ciklámenes Természetvédelmi Terület, és hazánk nyugati részén is találkozhatunk vele árnyas bükkösökben, fenyvesekben.
Az erdei ciklámen régi nevei: disznókenyér, disznórépa, arra utalnak, hogy földalatti gumóját előszeretettel fogyasztották a vaddisznók, de a magját a hangyák hordják szerteszét.

Védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft, tehát csak emlékét és a fotóját vigyük haza magunkkal!

A ciklámen bármily szépséges, mérgező vegyületeket tartalmaz, ezért elfogyasztásával ne kísérletezzünk, és tortákat se, salátákat se díszítsünk virágaival! Maradjon a ciklámen a szem, az orr és a lélek gyönyörűségének.

Ajánljuk még:

A VANÍLIA IS ORCHIDEA: AMIT NEM TUDSZ A TÉL KEDVENC VIRÁGÁRÓL
MIKULÁSVIRÁG, ADVENT CSILLAGA
GEREBLYÉZED A LEVELEKET? LEHET, HOGY NEM KELLENE! – KÉSZÍTS INKÁBB LAKÁSDÍSZT A LEVÉLTAKARÓBÓL!

Égővörös az út szélén: a szívet melengető cserszömörce titkai
Amikor elhagyom a várost, az aszfalt kanyargó ívében egyszerre elkezd vörösleni a rézsű. Bármit is mutasson a naptár, már tudom, itt az ősz. Ilyenkor előkerülnek az őszi színű ruhák – mert valahogy odahúz a lelkem, hogy a nyári fehéreket és zöldeket lecseréljem a cserszömörce-színűekre. És aztán maradnak is tavaszig – mennyivel szívet melengetőbbek ezek a természet-színű darabok, mintha feketét húznék. Novemberben már egészen el is tudnék rejtőzni egy cserszömörcésben, teljesen észrevehetetlenül.

 



 

Már követem az oldalt

X