Kert

A kert nélküli kertészkedés rögös útjai – Ismerkedésem a balkonzöldítéssel

Az erkély kincs. Akkor is az, ha a régi radiátort tartjuk rajta, vagy a felmosóvödröt. Az utóbbi időben talán többen felismerték, ha egy lakásból kiléphetünk anélkül, hogy az utcán találnánk magunkat, ha akár egy kis helyünk is van a friss levegőn, azt érdemes megbecsülni. És használni! Így költözött hozzám is a virágok hada.

Az urbánus virágtartás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, legyen szó cserepes vagy „ládákban” elhelyezett növényekről. A belvárosban lakva pedig ezt élvezni is lehet – kell is! Akár gyönyörködünk másokéban, akár saját nevelésbe kezdünk! Én az utóbbit választottam.

Ismerkedésem a balkonkertészettel

Leszögezem, nem vagyok kertész, de azt hiszem, a balkonkertészkedés megkezdéséhez nem is kell annak lennünk. Épp ez a lényeg: hogy merjünk kísérletezni, közeledni a természethez – kárt garantáltan nem okozunk senkinek. Én is a magam hályogkovács módján indultam el az úton, épp ezért nem is nagy okosságok következnek, csupán a tapasztalataim. 

Ugyanis az egészen biztos, hogy rengeteg olyan virág létezik melynek színpompás virágaiban gyönyörködhetünk, ahhoz pedig, hogy a saját otthonunkban csodálhassuk őket, nem kell sok minden. Az első és legfontosabb a virágláda vagy közepes méretű cserép beszerzése (esetleg néhány nem használt, de a célnak megfelelő konyhai kübli...), ezután jöhet a megfelelő virágföld kiválasztása. Én eddigi tapasztalataim alapján közepes árkategóriájú általános virágföldet veszek, melyet elkeverek pár marék kerti földdel. Eddig jól bevált, hogy az ültetés után kb 2 héttel egy kis kávézaccot raktam a cserépbe. Ez ugyan vitatott, de nálam a növények levele szebb és erősebb lett szerintem. (Mert ugye a kávézacc nagyon sok mindenre jó!)

Ha van cserép és föld is, jön a nagy kérdés: mit ültessünk, ami nem muskátli?

Ha napos a balkonunk, próbálkozzunk a gyönyörű lobéliával, mely változatos színárnyalatokban előforduló füzérszerű virágzataival nyáron, valamint az ősz első felében is díszítheti a saját kis citygardenünket.

Szintén az erkélyünk ékévé válhat a nebáncsvirág, más néven pistike, egy jóformán kiirthatatlan virágfajta. Jól érzi magát árnyékos és napos helyen is, sőt, ha van ideje hozzászokni a környezetéhez, akkor a tűző napon is megmarad. Apró színes virágaival még a legszürkébb napon is vidámmá varázsolja a környezetünket.

Balkonládába és kőedényben is mutatós a kis termetű, törékeny kinézetű kedves kis mézvirág. Gyorsan nő és indul virágzásnak, szirmai a mézhez hasonló illatot árasztanak. Vigyázat: a jó illat vonzza a méheket és más rovarokat is! A csigákat szintén vonzza – ez a földszinten lakókat bosszanthatja leginkább –, de ilyenkor jó hasznát vehetjük a tojáshéjnak: néhány kiürült tojáshéjat kisebb-nagyobb darabokban törjünk a virág tálcájába, ez majd gondoskodik a csigák távoltartásáról.

Akinek árnyékos a balkonja, annak sem kell keseregnie! Mindig nagy kedvenc a fukszia, amely leginkább az árnyas helyeket kedveli. A fuksziát összeültethetjük gumós begóniákkal egy nagy balkonládába, így rendkívül látványos lesz ez az árnyéki összeültetés is.

Virágos ládáinkat a legjobb korán reggel vagy kora este megöntözni. Bátran kísérletezzünk különböző összeültetésekkel akár egy ládán belül is. Áprilisban már rengeteg virág kitelepíthető a balkonra, és ha éjjel már nincsenek fagyok, kiköltözhet a többi balkonnövény is, hogy színpompájukkal örömet okozzanak a ház lakóinak és a járókelőknek is. 

Mert ahhoz, hogy valami zöldet vigyünk az életünkbe, nem feltétlenül kell nagy kert, vagy hatalmas szaktudás. Kezdjük el, és idővel rátanulunk, belejövünk! 

Ajánljuk még:

PITYPANGSZÖRP ÉS PESZTÓ – MI MINDENRE JÓ AZ ELHANYAGOLT GYERMEKLÁNCFŰ?
KERTEM – 1. RÉSZ (BORBÁS MARCSI VIDEÓSOROZATA)
GÖNCI BARACK. SZATMÁRI SZILVA. ÉS A TÖBBIEK? – MILYEN GYÜMÖLCSÖT HONNAN ÉRDEMES BESZEREZNI?

 

 

 

Már követem az oldalt

X