GolfÁramlat

5 könyv, ami segít a tudatos(abb) életmód kialakításában

A világ egyik legnagyobb blődségének tartom azt mondani, hogy az életet nem lehet könyvekből tanulni, mert igenis léteznek olyan kötetek, amelyekre tekinthetünk egyfajta iránytűként. Egyből öt ilyet ajánlok!

A tudatos életmód tökéletes megfogalmazására egyelőre nem sikerült összehoznom azt a frappánsan rövid mondatot, amit keresek, hiszen a két kezemen sem tudnám megszámolni a tudatossághoz passzoló kifejezéseket.

Minimalizmus. Időgazdálkodás. Környezettudatosság. Rendteremtés. Vegetáriánus életmód. Slow living. Fenntartható otthon – ezek a divatos szavak mind-mind beleférhetnek a tudatos életmód fogalmába, mondjuk tehát úgy, hogy tudatosan élni azt jelenti, az árral való úszás helyett inkább nap mint nap törekszünk a legoptimálisabb lehetőségek megteremtésére az életünkben.

Mi az az öt könyv, ami klassz tippeket tud adni neked ehhez?

1. Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

A minimalista életmódom nulladik kilométerköve volt ez a vékony kis kötet, ami első pillantásra rendrakási gyorstalpalónak tűnik kis lakásban élők számára, valójában viszont egy terápiás életmódkönyv a 21. század fogyasztói mániája ellen. Lássuk be, ha gyűjtögetők még nem is vagyunk,

legtöbbünk otthonában háromszor annyi holmi van, mint amennyire valójában szükségünk lenne

és ez minden, csak nem normális.

Marie Kondo útmutatása és lomtalanítási tippjei tökéletesek ahhoz, hogy felismerjük, miért ragaszkodunk a felesleges tárgyakhoz, miért őrizgetjük évekig a sosem hordott ruháinkat vagy miért vesszük meg a huszadik konyharuhát, holott a fele is elegendő lenne. A nagy lelki löket mellett azért számtalan gyakorlati tippet is találunk a könyvben azzal kapcsolatban, hogy tudjuk a selejtezés után megmaradt dolgokat a legpraktikusabban, a lehető legkisebb helyen tárolni, és miképpen érdemes megakadályozni, hogy ismét felesleges kacatokat vásároljunk.

Óvintézkedésként hadd jegyezzem meg, csak hétvégén vagy szabi alatt kezdd el olvasni, mert néhány fejezet után szinte biztos rád tör a lomtalaníthatnék.

2. Maria Treben: Egészség Isten patikájából

Emlékszem, hogy amikor először kamaszként a kezembe akadt Treben gyógynövényes kötete, szinte sajnáltam, hogy semmiféle betegségem nincs, amit kikúrálhatnék némi csalántinktúrával vagy a vérehulló fecskefű nedvével.

Sok gyógyszert fogyasztunk manapság, túl sokat, tulajdonképpen

még egy egyszerű szemölcs miatt is előbb rohanunk orvoshoz, semmint megpróbálnánk házi szerekkel leszárítani.

Ez a régi „füveskönyv” azonban tele van jobbnál jobb ötletekkel és tapasztalatokkal a gyógynövények házi felhasználását illetően, kevés olyan betegség van, amire ne ajánlana házi gyógymódot, a fejfájástól kezdve a felfázáson keresztül egészen az allergiáig. És mit jelenthet ez a könyv a mindennapok során? Kora reggeli kamilla-gyűjtést a napfényben, zörgősre száradt gyökerekből készült teát, illatos és finom kenőcsöket a sebekre – egyszóval valamiféle egészséges lelassulást.

3. Bea Johnson: Zero waste otthon

Nálam nincs tudatos élet környezetvédelem nélkül, hisz mire kellene jobban odafigyelnünk a hétköznapokban, mint arra, hogy megóvjuk az egyetlen bolygót, ami jutott nekünk? Egy átlagos háztartás sajnos irdatlan mennyiségű szemetet termel, és nem hiszem, hogy a vállalatokra kell mutogatni, addig, míg kilószámra, gondolkodás nélkül dobáljuk a kukába a papírtörlőt meg a tusfürdős flakont.

A Zero waste otthon tulajdonképpen arról szól, hogyan tudjuk minimalizálni a háztartásunkban keletkező szemét mennyiségét, tehát miképpen lehetünk hulladékmentesek a hétköznapok során.

Számtalan gyakorlati tanácsot oszt meg a lakásban történő komposztálástól kezdve a csomagolásmentes bevásárláson keresztül a környezetbarát kutyatartásig,

úgyhogy még az is sok új ötletet találhat benne, aki elkezdett már környezettudatosabban élni. Kezdő otthonteremtőknek és lelkiismeretes háztartásvezetőknek kötelező olvasmány!

4. Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Van egy mondás, miszerint a pokolhoz vezető út jószándékkal van kikövezve. Szerintem fokozottan igaz ez a gyermekvállalás esetén – mindenki a legjobbat akarja a csemetéjének, de nem mindig az a jó, amit annak tartunk. Ma olyan világot élünk, ahol az átlagos ötévesek szobája úgy néz ki, mint egy műanyag játékbolt, holott az ekkora gyerekek javarésze az óvoda után fürdetésig a tableten lóg. Már számukra is túl sok az inger, a szín, a választási lehetőség.

A kicsik minden perce be van táblázva programokkal és szakkörökkel, a maradék kis szabadidejükben meg fáradtak kreatívak lenni és megélni a jó öreg, hagyományos gyermekkort. Kim Payne könyve remek útmutatóként szolgálhat a szülők számára ahhoz,

hogyan tudnák egyszerűbbé tenni a gyerekek életét, kiszabadítva őket a kötelességek és az online világ csapdájából.

A pszichológus ráadásul sok, a praxisa során megtörtént esetet is megoszt velünk, amik nemcsak tanulságosak, de nagyon izgalmasak is.

Kacatmentes gyerekszoba, élet szakkörök nélkül, kevesebb kütyü – mindezek súlyáról és lehetőségéről szó esik a kötetben.

5. Jamie Oliver: Vega

A húsmentesebb életmódot nemcsak azért szeretem népszerűsíteni, mert számtalan kutatás igazolja a növényekre alapozott étrend egészséges mivoltát, hanem azért is, mert a húsfogyasztás csökkentésével sokat csökkenthetünk az ökológiai lábnyomunkon is. Na, nem muszáj a vegán vagy vegetáriánus étkezéshez ragaszkodni, de

jó lenne a bolygó kedvéért minden héten beiktatni legalább 2-3 húsmentes napot.

Tudom, hogy sokan arra panaszkodnak, nincs ötletük, mit főzhetnének a megszokott hús-köret-savanyúság trió helyett, nekik igazi kincsesbánya lehet ez a csupa vega recepttel teli könyv. Nem kell különösen bonyolult ételekre vagy alapanyagokra számítani, bár kétségkívül akad benne néhány időigényes fogás.

A Vegát amolyan kedvcsinálónak ajánlanám szívesen kísérletező házikuktáknak, megspékelve a tudattal, milyen sokat tehet valaki a klímaváltozás ellen egy ilyen egyszerű könyvvel a kezében.

Amíg pedig eljuttok egy könyvtárig, hogy meglessétek ezt a kötete, javasoljuk saját receptgyűjteményünket, benne sok-sok húsmentes étellel!

Ajánljuk még:

 

 

Már követem az oldalt

X