Egészség

Űzzétek el a torokfájást: ételek és italok, amelyek felgyorsíthatják a gyógyulást

Meglehetősen kellemetlen, amikor kaparó, égő torokfájásra ébred az ember. Bár a megelőzés a legjobb módszer ez ellen, ha mégis megfájdulna a torkunk, elősegíthetjük a gyógyulást bizonyos ételek és italok fogyasztásával.

Torokfájós vagyok. Az első hideg reggelek megérkezésével már elő is kotrom a szekrény mélyéről a sálakat. Szerencsére szívesen tekerem a nyakam köré ezeket a tarka ruhadarabokat, mindenféle színű és stílusú van belőlük a gardróbban, mert tudom, hogy októbertől áprilisig ezek lesznek a leggyakrabban használt kiegészítőim. A sálak mellett gyógyteákkal és szopogatós cukorkákkal készülök az egyre hűvösebb időszakra, mert akármennyire igyekszem megelőzni a bajt, szezononként legalább egyszer biztos, hogy megfázom, és az orrfújás kellemetlensége mellett küzdhetek a torokfájás bosszúságával is.

A torokfájással járó égő érzés rendkívül kényelmetlen még akkor is, ha éppen nem csinálunk semmit, nem beszélve arról, amikor enni vagy inni szeretnénk. A megelőzés a legjobb „gyógymód”: öltözködjünk rétegesen, és igyekezzünk egészségégesen étkezni, gondoskodjunk arról, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamint vigyünk a szervezetünkbe (például a citrusfélék segítségével), és az sem árt, ha például kamilla vagy kasvirág (ismertebb nevén: echinacea) gyógyteát iszogatunk munka közben vagy otthon.

Gyógyulást segítő ételek és italok

Tapasztalatból tudom, hogy akármennyire is vigyázunk, elég egy óvatlan pillanat, észrevétlen hanyagság, és másnap azzal a tipikus, kaparó, égő érzéssel ébredünk. Kellemetlen ilyenkor bármit is fogyasztani, mégis: vannak olyan ételek és italok, amiket érdemes torokfájás esetén legyűrni, mert ha meg nem is gyógyítanak, de támogathatják a gyógyulásunkat

Nagymamák és édesanyák a csirkehúsleves erejére esküsznek, és milyen igazuk van! Mindenki megtapasztalta már élete során a tápláló és finom húsleves jótékony hatásait, de még a tudósok is arra a következtetésre jutottak, hogy ez az étel olyan hatássál lehet a szervezetünkre, amely révén gyorsulhat a gyógyulás. 

Természetesen a mézről sem szabad megfeledkezni. Akár teába tesszük, akár csak bekapunk egy kanállal belőle, nagyban hozzájárulhat a gyógyulásunkhoz. Több kutatás is alátámasztotta már, hogy

a méz hatékonyan csökkentheti a fertőzések tüneteit.

Viszont érdemes csínján bánni vele, és mértékkel fogyasztani, mert a magas cukortartalma megakadályozhatja az immunrendszerünk munkájának hatékonyságát.

Kiváló fehérje- szénhidrát- és egészséges zsírok forrása a joghurt. Tele van probiotikus baktériumokkal, amelyek támogatják az immunrendszert. Ráadásul krémes állaga miatt kellemes lenyelni, ami torokfájás esetén kifejezetten nagy előny. Akárcsak a tojás esetében, amit azért lehet érdemes ilyenkor enni, mert D- és B12-vitamintartalma mellett szuper ásványianyag-forrás. Ezek közül például a cink, a vas és a szelén segíthet a fertőzés elleni küzdelemben. A zabpehely a magas rost-, valamint magnézium-, cink- és antioxidáns-tartalma miatt kerülhet fel a listára.

No meg a gyömbér. Akár tea formájában, akár reszelve, esetleg egy kevés mézzel elkeverve fogyasztjuk, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyorsabban gyógyuljunk a torokfájásunkból. A gyömbér csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, mellette kiváló antioxidáns-forrás. Bár az íze miatt sokan nem kedvelik, mégis érdemes lehet próbát tenni vele, hisz kis mennyiségben is jótékony hatással számolhatunk.

Ahogyan a különböző turmixokkal is érdemes ilyenkor próbálkozni. Olyan zöldségeket és gyümölcsöket válogassunk alapanyagul, amelyek támogatják az immunrendszerünk működését, vagy sok C-vitamint tartalmaznak! Jó választás lehet (akármilyen furcsán is hangzik) a kelkáposzta vagy a zeller, de adhatunk a keverékhez például áfonyát, narancsot vagy mandarint is!

Meglepő kissé, de a krumplipürét is javasolni szokták a torokfájás elleni harcban, mégpedig azért, mert a krumpli héja hasznos magnéziumforrás, emellett C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek pedig támogatják, erősítik az immunrendszerünket. Vagyis olyan krumpliból érdemesem pürét készíteni, aminek a héját is nyugodtan megehetjük. Az étel állaga kifejezetten jóleshet torokfájás esetén, csak várjuk meg, amíg kihűl!

Én még sosem kívántam a jégkrémet ilyenkor, pedig állítólag az is a segítségünkre lehet a torokfájás elleni küzdelemben. A hideg ugyanis megnyugtathatja, csökkentheti a gyulladást. De ne együnk belőle mértéktelenül, egy gömb fagyi éppen elég. 

Kerülendő ételek, ha fáj a torkod

Elsősorban érdemes ilyenkor azokat az ételek elkerülni, amelyek irritálhatják a torkunkat, vagy amiket nehéz lenyelni. Ilyenek például a

  • kekszek,
  • pirítós,
  • kenyér héja,
  • fűszeres ételek.
  • szénsavas italok,
  • kávé,
  • alkohol,
  • csipszek,
  • pattogatott kukorica,
  • friss, nyers zöldségek.

Fontos megjegyezni, hogy indokolt esetben (például ha már egy hete nem gyógyul a torokfájás) mindenképp keressétek fel az orvosotokat. De az első napokban érdemes bevetni a házi patika csodaszereit – remélhetőleg nem is lesz már harmadik torokfájós nap!

Nyitókép:  prostooleh | Freepik

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X