Egészség

Több magnéziumra van szükség? Sebaj, könnyen pótolhatjuk!

A negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag a szervezetben, ezért nem tudunk mindig elegendő mennyiséget magunkhoz venni. Szerencsére természetes formában, magvak, teljes kiörlésű gabonák, spenót, kelkáposzta, sóska fogyasztásával igazi ízélmény közepette is szert tehetünk a szükséges mennyiségre. 

A testünkben található magnézium több mint fele a vázrendszerben tárolódik, a maradék az izomban, a lágy szövetekben és a testnedvekben gyűlik össze. Kulcsszerepet játszik az ételek metabolizmusában, a zsírsav- és fehérje szintézisben, valamint az idegimpulzusok átadásában. Stresszes időszakban, vagy fokozott igénybevétel esetén szerencsés mindenképp növelni a bevitt magnézium mennyiségét. 

Hogyan vehetjük észre, ha nincs elég belőle?  

Biztos előfordult már veled is, hogy izomgörcsöd volt, vagy egy fáradt napon, a legrosszabb pillanatban remegni kezdett a szemhéjad. Ezek a tünetek mind a magnéziumhiányra hívják fel a figyelmet. 

Ha nincs elegendő a szervezetben, a koncentrálóképesség romlása, fáradtság, kimerültség, idegesség, ingerlékenység figyelhető meg, alacsony vérnyomás, szapora szívműködés, izomgörcsök jelentkezhetnek.   

Ha alacsony magnéziumszint alakul ki, javasolt minél többet fogyasztani napraforgómagból, mandulából, spenótból, sóskából, kelkáposztában vagy mángoldban gazdag ételekből. A hüvelyesek közül a szójabab az egyik legjobb magnéziumforrás. Egzotikus alapanyagokból a banán, az avokádó, a halak közül a makréla, a lazac és a tonhal lehet megfelelő választás magnéziumkúra esetén. Ne vessük el a jó minőségű kakaóbabból készült étcsokoládét sem! 

Terhesség esetén létfontosságú

Várandósság alatt kétszeres mennyiségre van szükség belőle a testtömeg, a méh, a keringő vér mennyiségének növekedése miatt. A kellő magnéziumszint megteremti egy egészséges magzat kihordásának előfeltételeit. Ezenkívül a magnézium nagy szerepet játszik a méhlepény kialakulásában és működésében is, mintegy százötven hormonnal és fehérjével harmóniában. 

Magnéziumban gazdag fogások:

Zöldséges ételek: 

Magvak minden mennyiségben:

Halételek:

Csokis csodák: 

Ha a szervezeted számára nagyobb magnéziummennyiség szükséges, érdemes egy megfelelő étrend-kiegészítő fogyasztása is. 


A cikket a Dr. Kocsis és Hoffmann Kft. a Magnesium Diasporal termék forgalmazója támogatta.

 

Már követem az oldalt

X