A gyerekek kedvence: kovászos csokis kenyér aszalt szilvával és dióval

Gasztro

A gyerekek kedvence: kovászos csokis kenyér aszalt szilvával és dióval

Limara ezúttal egy fantasztikus, édes, nagyon gazdag kenyérreceptet mutat, amiért minden gyerek odalesz!

Hozzávalók:

  • 370 g BL 80 kenyérliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 30 g holland kakaópor
  • 1 ek nádmelasz szirup (vagy 1 ek sötétbarna nádcukor)
  • 100 g érett búzakovász
  • 350 g szobahőmérsékletű víz
  • 2 csapott tk só
  • 70 g csokoládélencse
  • 100 g dió
  • 100 g aszalt szilva

Elkészítés:

Tovább olvasok

A kovászunkat 6-8 órával a dagasztás előtt frissítjük (25 g anyakovászhoz adunk 100 g kenyérlisztet és 80 g vizet), majd ebből vesszük ki a szükséges mennyiséget.

A liszteket, a kakaóport, a nádmelaszt és a vizet dagasztógép táljába mérjük, és 4-5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tálat letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

Amíg a tésztánk pihen, a diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, majd durvára törjük. Az aszalt szilvát nagyobb darabokra vágjuk.

A pihentetett tésztához hozzáadjuk a kovászt, és ismét 4-5 percig dagasztjuk géppel, alacsony fokozaton. Végül hozzáadjuk a sót, és további 4-5 percig dagasztjuk a tésztát, az utolsó 1-2 percben beledolgozzuk a diót, az aszalt szilvát és a csokoládélencsét is. (ilyenkor már jobb kézzel dolgozni).

Kiolajozunk egy fedeles kelesztőtálat, és a tésztát beletesszük. A tálat lefedjük, és a tésztát 40 percig pihenni hagyjuk. Ezután óvatosan meghajtogatjuk. Azaz felemeljük a tészta tőlünk távolabb eső szélét, óvatosan meghúzzuk, majd a tészta tetejére hajtjuk. Ugyanezt elvégezzük a tészta alsó szélével, majd megismételjük a két oldaláról is. A négyrét hajtott tésztát megfordítjuk a tálban, és ismét letakarjuk.

A hajtogatást még kétszer megismételjük 40 percenként. A harmadik hajtás után óvatosan a munkalapra fordítjuk, és gömbölyűre húzzuk. A tállal lefedjük, és 30 percig pihenni hagyjuk.

A pihentetett tésztát finoman meghintjük liszttel, és óvatosan megfordítjuk, majd gyengéd mozdulatokkal cipót formázunk belőle. Egy kerek kelesztőkosarat kibélelünk ruhával, meghintjük rizsliszttel, és a megformázott cipót fejjel lefelé belefektetjük. A ruha lelógó széleivel betakargatjuk.

Szobahőmérsékleten, kb. 22-24 fokon, kb. két óra alatt duplájára kelesztjük, vagy 12-14 órára betesszük a hűtőbe. Akkor sütésre kész, ha a ruhát kihajtva azt látjuk, hogy a tészta felülete kissé szakadozni kezd, és az ujjunkkal megnyomva kissé puha, de még rugalmas.

Egy nagy, kerek vaslábast a sütővel együtt alaposan felmelegítünk 230 fokra. A megkelt tésztát óvatosan egy kerekre szabott sütőpapírra fordítjuk, és a tetején pengével bemetszéseket ejtünk. A sütőpapír segítségével átemeljük a forró edénybe, rátesszük a fedőt, és betoljuk az előmelegített sütőbe. Kb. 40 percig sütjük fedő alatt, majd levesszük az edény tetejét, és még 5-10 percig fedetlenül sütjük tovább.

Végül a kisült kenyeret rácsra tesszük, és kihűtjük.

Dió helyett használhatunk törökmogyorót, kesudiót vagy akár pisztáciát is. Aszalt szilva helyett aszalt áfonyát, meggyet vagy feketecseresznyét.

Limara klasszikus, kezdőknek való kovászos kenyérreceptjét is érdemes lehet megismerned, de kovász nélkül készülő egyszerű házi kenyeret is mutatott már! Sorozatának további receptjeit – illetve a kovászkészítés titkait, vagy éppen az öregtésztával való munka alapjait – itt találod.

Borbás Marcsi pedig itt mutatta meg, hogyan készíti a gyerekkorából jól ismert kifliket. 

Limara még több receptjét ezen az oldalon találod.

 

Már követem az oldalt

X