Kovászos kenyér kezdőknek

Gasztro

Kovászos kenyér kezdőknek

Limara receptje, amit bátran kipróbálhat az is, aki most kezd először kenyérsütésbe!

Hozzávalók:

  • 150 g kovász
  • 450 g BL 80 kenyérliszt
  • 50 g Tk. tönkölyliszt (vagy valamilyen tk. liszt)
  • 350 g langyos víz
  • 2 tk só
  • 2 ek olívaolaj
 
 
Libor Mária

Elkészítés:

Tovább olvasok

A kovászunkat 8-10 órával a dagasztás előtt frissítjük. 25 g anyakovászhoz adunk 100 g kenyérlisztet és 80 g vizet, majd ebből vesszük ki a szükséges mennyiséget. A liszteket, és a vizet dagasztógép táljába mérjük, és 4-5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tálat letakarjuk, és 30-60 percig pihentetjük.

A pihentetett tésztához hozzáadjuk a kovászt, és ismét 4-5 percig dagasztjuk géppel, alacsony fokozaton. Végül hozzáadjuk a sót, és további 4-5 percig hagyjuk dolgozni a gépet. Egy fedeles kelesztőtálba belecsorgatjuk az olívaolajat, és a tésztát beletesszük. Lefedjük, és 40 percig pihenni hagyjuk.

Ezután meghajtogatjuk, azaz felemeljük a tészta tőlünk távolabb eső szélét, óvatosan meghúzzuk, majd a tészta tetejére hajtjuk. Ugyanezt elvégezzük a tészta alsó szélével, majd megismételjük a két oldaláról is. A négyrét hajtott tésztát megfordítjuk a tálban, és ismét letakarjuk.

A hajtogatást még kétszer megismételjük 40 percenként. A harmadik hajtás után egy órát pihentetjük. Ekkor megint meghajtjuk, majd gyengéden a munkalapra fordítjuk, és gömbölyűre húzzuk. A tállal lefedjük, és 30 percig pihenni hagyjuk.

A pihentetett tésztát finoman meghintjük liszttel, megfordítjuk és gyengéd mozdulatokkal veknit formázunk belőle, ügyelve arra, hogy ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Egy szakajtót kibélelünk ruhával, meghintjük rizsliszttel, és a megformázott veknit fejjel lefelé belefektetjük. A ruha lelógó széleivel betakargatjuk.

Szobahőmérsékleten, kb. 22-24 fokon, kb. két óra alatt duplájára kelesztjük, vagy 12-14 órára betesszük a hűtőbe. Akkor sütésre kész, ha a ruhát kihajtva azt látjuk, hogy a tészta felülete kissé szakadozni kezd, és az ujjunkkal megnyomva kissé puha, de még rugalmas.

Egy nagy, legalább 5 literes vaslábast a sütővel együtt alaposan felmelegítünk 230 fokra. A megkelt tésztát óvatosan egy sütőpapírra fordítjuk, és a tetején pengével kb. 4mm mélyen, határozott mozdulattal bemetszéseket ejtünk. A sütőpapír segítségével átemeljük a forró edénybe, rátesszük a fedőt, és betoljuk az előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük fedő alatt, majd levesszük az edény tetejét, és még 5-10 percig fedetlenül sütjük tovább. 

Végül a kisült kenyeret rácsra tesszük, és kihűtjük.

Ha a kovászkészítési módszereiteket fejlesztenétek, Limara korábbi írásában minden fontos információt megtaláltok. 

Ha pedig egy nem kovásszal készült, egyszerűbb kenyérreceptet szeretnétek, itt találjátok.

Abban az esetben, ha megismerkednétek az öregtésztával, és egy jó öregtésztás kenyérrecepttel, Limara olyat is mutatott már, de ha kiflit sütnétek inkább, ezt a receptet javasoljuk!

Ha kíváncsiak vagytok rá, Borbás Marcsi ebben a videóban megmutatta, ő hogyan készíti azt a kiflit, amit még gyerekkorunkból ismerünk!

Limara további receptjeit itt találjátok!

 

Már követem az oldalt

X