Házi csemege: így készíthetsz müzlit

Gasztro

Házi csemege: így készíthetsz müzlit

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

  • 25 dkg zabpehely
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg aszalt barack
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek méz
  • 1 kis üveg birslekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A diót és a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megdörzsöljük őket. A barackot kisebb darabokra vágjuk, a mazsolát megmossuk.

A vajat a mézzel összemelegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a lekvárt, és az egészet simára keverjük.  A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban összekeverjük, majd ráöntjük a mézes-lekváros keveréket, és óvatosan összedolgozzuk. Egy 12 darabos muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, majd ebbe adagoljuk ki a müzlinket. 135 °C-on egy órán át szárítjuk.

Tipp: Az összetevőket kedvünk szerint variálhatjuk – kerülhet bele szezámmag, lenmag, pirított napraforgómag vagy akár tökmag. Nagyon finom szárított vörös áfonyával vagy aszalt szilvával is.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.