Borbás Marcsi kedvenc halas receptjei
Olvasási idő: 2 perc

Borbás Marcsi kedvenc halas receptjei

Ezerféle jó halat ehetünk karácsonykor (is), most három jól bevált receptet mutatunk.

Hal „bolond” vízben

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg fehér húsú hal
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 2-3 zellerszár
  • 1 db édesköménygumó (elhagyható)
  • 1-2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db zöldhagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 db cukkini
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 dl fehérbor
  • 1 liter hal alaplé
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, amennyiben nagyon szálkás, kifilézzük, és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Alaposan besózzuk, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a halcsontokból az alaplevet. (Egy liter vízben alaposan megfőzzük a hal fejét, farkát és gerinccsontját, és az így kapott levest apró lyukú szűrőn átszűrjük.) Közben megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket. A répákat vékony karikákra vágjuk, és pici olajon elődinszteljük, hogy majd együtt készüljön el a többi zöldséggel és a hallal.  Ezután minden hozzávalót bográcsba teszünk, meglocsoljuk az egészet az olajjal, a borral és az alaplével, és 30 perc alatt készre főzzük. Pirított kenyérrel a legfinomabb.

Lazac sütve

Hozzávalók:

  • egy nagyobb darab filézett lazacderék
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Egy nehéz, öntöttvas serpenyőben felforrósítunk 1/2 dl olívaolajat. Amikor már majdnem füstöl az olaj, a besózott lazacderekat bőrös oldalával lefelé óvatosan beletesszük. Körülbelül öt perc alatt pirosra sütjük. (Ha túlságosan felboltozódna a halszelet a bőr zsugorodásától, akkor egy lapátkával kicsit nyomjuk meg a tetejét, és tartsuk így néhány másodpercig.) Nem szabad közben mozgatni, mert szétesik a hús. Ezután egy falapáttal alányúlunk, és óvatosan megfordítjuk a lazacderekat. Rátesszük a vajat és a vastag karikákra vágott fokhagymagerezdeket. Néhány perc múlva befedjük az edényt, és közepesre állítjuk a lángot. Közben elenőrizzük, hogy teljes vastagságában átfehéredett-e a hal, és ha igen, zárjuk el alatta a tüzet. Tartsuk még öt percig lefedve az edényt, hogy teljesen átpárolódjon a saját gőzében.

Vajon dinsztelt édesköménygumóval tálaljuk.

Lazactatár

Hozzávalók:

  • 25 dkg nyers lazachús
  • 1 ek. kapribogyó
  • fél citrom leve
  • 1 cs. snidling
  • 1 cs. édesköménylevél
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Ennél az ételnél nagyon fontos, hogy friss hallal dolgozzunk, és ne sajnáljuk az időt az aprításra. Egy éles késsel apró kockákra daraboljuk a lazacot. Amikor ezzel elkészültünk, jöhet az ízesítés. A kapribogyót felaprítjuk, a snidlinget vékonyan felkarikázzuk, és az édesköménylevelet is apróra vágjuk. Mindezt hozzákeverjük a halhúshoz, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. Pirítóssal tálaljuk.

 

Marcsi kedvenc karácsonyi menüjét itt, sütiválogatását itt, jól bevált bejglijének hozzávalóit itt, különleges mézeskalács receptjét itt, sok más receptet pedig itt találtok.

Kapcsolódó tartalom
Tavaszi paella
| 2025. április 23

Tavaszi paella

A spanyoloknál talán régiónként, családonként más ez a recept, de Borbás Marcsinál így készül!