Borbás Marcsi kedvenc halas receptjei

Gasztro

Borbás Marcsi kedvenc halas receptjei

Ezerféle jó halat ehetünk karácsonykor (is), most három jól bevált receptet mutatunk.

Hal „bolond” vízben

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg fehér húsú hal
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 2-3 zellerszár
  • 1 db édesköménygumó (elhagyható)
  • 1-2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db zöldhagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 db cukkini
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1-2 dl fehérbor
  • 1 liter hal alaplé
  • 1 dl olívaolaj

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, amennyiben nagyon szálkás, kifilézzük, és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Alaposan besózzuk, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a halcsontokból az alaplevet. (Egy liter vízben alaposan megfőzzük a hal fejét, farkát és gerinccsontját, és az így kapott levest apró lyukú szűrőn átszűrjük.) Közben megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket. A répákat vékony karikákra vágjuk, és pici olajon elődinszteljük, hogy majd együtt készüljön el a többi zöldséggel és a hallal.  Ezután minden hozzávalót bográcsba teszünk, meglocsoljuk az egészet az olajjal, a borral és az alaplével, és 30 perc alatt készre főzzük. Pirított kenyérrel a legfinomabb.

Lazac sütve

Hozzávalók:

  • egy nagyobb darab filézett lazacderék
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

Egy nehéz, öntöttvas serpenyőben felforrósítunk 1/2 dl olívaolajat. Amikor már majdnem füstöl az olaj, a besózott lazacderekat bőrös oldalával lefelé óvatosan beletesszük. Körülbelül öt perc alatt pirosra sütjük. (Ha túlságosan felboltozódna a halszelet a bőr zsugorodásától, akkor egy lapátkával kicsit nyomjuk meg a tetejét, és tartsuk így néhány másodpercig.) Nem szabad közben mozgatni, mert szétesik a hús. Ezután egy falapáttal alányúlunk, és óvatosan megfordítjuk a lazacderekat. Rátesszük a vajat és a vastag karikákra vágott fokhagymagerezdeket. Néhány perc múlva befedjük az edényt, és közepesre állítjuk a lángot. Közben elenőrizzük, hogy teljes vastagságában átfehéredett-e a hal, és ha igen, zárjuk el alatta a tüzet. Tartsuk még öt percig lefedve az edényt, hogy teljesen átpárolódjon a saját gőzében.

Vajon dinsztelt édesköménygumóval tálaljuk.

 
Fotó: Krisztics Barbara

Lazactatár

Hozzávalók:

  • 25 dkg nyers lazachús
  • 1 ek. kapribogyó
  • fél citrom leve
  • 1 cs. snidling
  • 1 cs. édesköménylevél
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Ennél az ételnél nagyon fontos, hogy friss hallal dolgozzunk, és ne sajnáljuk az időt az aprításra. Egy éles késsel apró kockákra daraboljuk a lazacot. Amikor ezzel elkészültünk, jöhet az ízesítés. A kapribogyót felaprítjuk, a snidlinget vékonyan felkarikázzuk, és az édesköménylevelet is apróra vágjuk. Mindezt hozzákeverjük a halhúshoz, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. Pirítóssal tálaljuk.

 

 
Fotó: Krisztics Barbara

Marcsi kedvenc karácsonyi menüjét itt, sütiválogatását itt, jól bevált bejglijének hozzávalóit itt, különleges mézeskalács receptjét itt, sok más receptet pedig itt találtok.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.