Hal „bolond” vízben
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg fehér húsú hal
- 30 dkg koktélparadicsom
- 2-3 zellerszár
- 1 db édesköménygumó (elhagyható)
- 1-2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db zöldhagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 db cukkini
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 dl fehérbor
- 1 liter hal alaplé
- 1 dl olívaolaj
- só
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, amennyiben nagyon szálkás, kifilézzük, és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Alaposan besózzuk, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a halcsontokból az alaplevet. (Egy liter vízben alaposan megfőzzük a hal fejét, farkát és gerinccsontját, és az így kapott levest apró lyukú szűrőn átszűrjük.) Közben megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket. A répákat vékony karikákra vágjuk, és pici olajon elődinszteljük, hogy majd együtt készüljön el a többi zöldséggel és a hallal. Ezután minden hozzávalót bográcsba teszünk, meglocsoljuk az egészet az olajjal, a borral és az alaplével, és 30 perc alatt készre főzzük. Pirított kenyérrel a legfinomabb.
Lazac sütve
Hozzávalók:
- egy nagyobb darab filézett lazacderék
- 1/2 dl olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- só
Elkészítés:
Egy nehéz, öntöttvas serpenyőben felforrósítunk 1/2 dl olívaolajat. Amikor már majdnem füstöl az olaj, a besózott lazacderekat bőrös oldalával lefelé óvatosan beletesszük. Körülbelül öt perc alatt pirosra sütjük. (Ha túlságosan felboltozódna a halszelet a bőr zsugorodásától, akkor egy lapátkával kicsit nyomjuk meg a tetejét, és tartsuk így néhány másodpercig.) Nem szabad közben mozgatni, mert szétesik a hús. Ezután egy falapáttal alányúlunk, és óvatosan megfordítjuk a lazacderekat. Rátesszük a vajat és a vastag karikákra vágott fokhagymagerezdeket. Néhány perc múlva befedjük az edényt, és közepesre állítjuk a lángot. Közben elenőrizzük, hogy teljes vastagságában átfehéredett-e a hal, és ha igen, zárjuk el alatta a tüzet. Tartsuk még öt percig lefedve az edényt, hogy teljesen átpárolódjon a saját gőzében.
Vajon dinsztelt édesköménygumóval tálaljuk.
Lazactatár
Hozzávalók:
- 25 dkg nyers lazachús
- 1 ek. kapribogyó
- fél citrom leve
- 1 cs. snidling
- 1 cs. édesköménylevél
- 2-3 ek. olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Ennél az ételnél nagyon fontos, hogy friss hallal dolgozzunk, és ne sajnáljuk az időt az aprításra. Egy éles késsel apró kockákra daraboljuk a lazacot. Amikor ezzel elkészültünk, jöhet az ízesítés. A kapribogyót felaprítjuk, a snidlinget vékonyan felkarikázzuk, és az édesköménylevelet is apróra vágjuk. Mindezt hozzákeverjük a halhúshoz, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. Pirítóssal tálaljuk.
Marcsi kedvenc karácsonyi menüjét itt, sütiválogatását itt, jól bevált bejglijének hozzávalóit itt, különleges mézeskalács receptjét itt, sok más receptet pedig itt találtok.
Ajánljuk még: