Hozzávalók:
- 1000 g liszt
- 500 g vegyes virágméz
- 250 g porcukor
- 125 g vaj
- 30 g szódabikarbóna
- 5 g szárított levendula virág
- 3 db tojás
A levendulát kávédarálóval porrá őröljük. A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a levendulát összekeverjük. A mézet felmelegítjük (max. 40 C fokra), felolvasztjuk benne a vajat, majd ráöntjük a lisztes keverékre.
Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáadjuk a tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg összeáll, de még lágy, kézről nehezen leszedhető állagú. Ekkor egy jól záródó edényben, vagy fóliába csomagolva pihentetjük, minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt nagyon alaposan átgyúrjuk. Addig dolgozunk vele, amíg egy enyhén fényes, tökéletesen sima tésztát kapunk. Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és légkeveréses sütőben, kb. 170 C fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.
A díszítő mázhoz 1 tojásfehérjét 180 g darált porcukorral, pár csepp ecettel és egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel addig keverünk, amíg egy sűrű krémet kapunk.
Fotó: Krisztics Barbara
Marcsi kedvenc karácsonyi sütjeit itt, teljes karácsonyi menüjét itt, jól bevált bejglijének hozzávalóit itt, sok más receptet pedig itt találtok.